Jedna štúdia publikovaná v Annals of Internal Medicine zistila, že konzumácia kávy denne môže predĺžiť život. "Spotreba kofeínu je tiež spojená so zníženým rizikom cukrovky," dodáva lekár Tik Pau. Čaj je už dlho považovaný za zdravotný prostriedok vďaka svojej bohatej úrovni antioxidantov. "Čaj má protirakovinové vlastnosti a vlastnosti znižujúce cholesterol a ukázalo sa, že chráni mozog pred poškodením voľnými radikálmi a posilňuje kosti proti osteoporóze," hovorí Kien Vuu, onkologický rádiológ. "Čaj tiež podľa štúdií znižuje riziko smrti zo všetkých foriem kardiovaskulárnych ochorení."pxhere.com
StoryEditor

Jedy v jedle. Ako nám škodí aj obyčajný čaj

16.02.2019, 23:01
Najviac jedu sa vraj skrýva v medových rečiach. Ale to nás, ostražitých a podozrievavých, až tak neprekvapí. Koľko jedov však ukrývajú bežné potraviny?

To je otázka, na ktorú hľadajú odpovede a riešenia vedci na celom svete. Prečo si dobrovoľne pridávame do bežných jedál toxické látky? Prečo chceme, aby bolo všetko krajšie, voňavejšie, dokonalé? A nebojíme sa tých jedov úplne zbytočne?

Alexander Dumas vo svojom Veľkom slovníku kuchyne zadefinoval večeru ako „hlavnú aktivitu dňa, ktorú môžu v hodnom móde precítiť iba inteligentní ľudia. Nestačí iba jesť. Pri večeri musí byť rôznorodý a pokojný rozhovor. Mala by sa lesknúť rubínovým vínom a delikátnou sladkosťou dezertov, ale skutočnú hĺbku jej dá až šálka kávy.“

Chuť a zážitok z dobrého jedla majú pre bežných smrteľníkov výnimočnú hodnotu. Jedlo nám totiž prináša do života radosť a pôžitok. No prečo si naše pokrmy meníme na jed? A dokonca dobrovoľne. V mene krajšieho vzhľadu, farby, vône, nadýchanosti alebo našej túžby po rýchlom a bezprácnom uhasení hladu pridávame do jedál naoko zázračné, no v skutočnosti nebezpečné prísady. Éčka, pesticídy, hormóny, liečivá, fosfáty, dusitany, plesne... Ale poďme pekne po poriadku.

Jedy v čajoch

Zákazník očakáva, že bylinné čaje mu pomôžu zlepšiť imunitu, vyliečia kašeľ či boľavý žalúdok. No mnohé čaje sú zdravé iba naoko. Vlani inšpektori českej Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie zadržali zásielku čínskeho čaju s názvom Imperial Grade Jasmine Pearls. Čaj až štvornásobne prekročil maximálne povolené limity pri štyroch druhoch pesticídov, konkrétne išlo o fipronil, hexaflumor, pyridaben a tolfenpyrad.

Pred časom sa český portál dTest zameral práve na kvalitu bylinných čajov a odborníci skonštatovali, že približne tretina testovaných výrobkov prepadla.

Nachádzali sa v nich pesticídy a jedovatá burina. Zlé hodnotenia si dokonca odniesli aj čaje, ktoré boli určené špeciálne deťom. Test skúmal prítomnosť pyrolizidínových a tropánových alkaloidov, plesní, mykotoxínov, pesticídov a ďalších kontaminantov.

Pyrolizidínové alkaloidy sú chemické zlúčeniny, ktorými sa rastliny bránia pred bylinožravcami. Vysoké dávky alkaloidov zase môžu viesť k akútnemu zlyhaniu pečene. Laboratórium odhalilo, že pri dvoch čajoch pesticídy presiahli legislatívne limity. Mnohé čaje ...

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-12-24 16:37:22 - Feat.: - Title: Nedostatky sa v novembri 2025 zistili pri 191 z 3657 kontrol potravín 02 - Modified: 2025-12-24 09:13:13 - Feat.: - Title: Predvianočný nákup zlacnel oproti vlaňajšku o 23 percent, tvrdí Takáč. Niektoré potraviny však zdraželi 03 - Modified: 2025-12-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Chystáte sa na vianočné pečenie? Pozrite si prehľad cien konkrétnych potravín 04 - Modified: 2025-12-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Portugalci na Slovensku, ktorí vedia podnikať. Bratislava sa rozrástla o ďalšiu prevádzku Beija Flor 05 - Modified: 2025-12-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské poľnohospodárstvo volí medzi modernizáciou a dovozom
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. december 2025 22:27