To je otázka, na ktorú hľadajú odpovede a riešenia vedci na celom svete. Prečo si dobrovoľne pridávame do bežných jedál toxické látky? Prečo chceme, aby bolo všetko krajšie, voňavejšie, dokonalé? A nebojíme sa tých jedov úplne zbytočne?
Alexander Dumas vo svojom Veľkom slovníku kuchyne zadefinoval večeru ako „hlavnú aktivitu dňa, ktorú môžu v hodnom móde precítiť iba inteligentní ľudia. Nestačí iba jesť. Pri večeri musí byť rôznorodý a pokojný rozhovor. Mala by sa lesknúť rubínovým vínom a delikátnou sladkosťou dezertov, ale skutočnú hĺbku jej dá až šálka kávy.“
Chuť a zážitok z dobrého jedla majú pre bežných smrteľníkov výnimočnú hodnotu. Jedlo nám totiž prináša do života radosť a pôžitok. No prečo si naše pokrmy meníme na jed? A dokonca dobrovoľne. V mene krajšieho vzhľadu, farby, vône, nadýchanosti alebo našej túžby po rýchlom a bezprácnom uhasení hladu pridávame do jedál naoko zázračné, no v skutočnosti nebezpečné prísady. Éčka, pesticídy, hormóny, liečivá, fosfáty, dusitany, plesne... Ale poďme pekne po poriadku.
Jedy v čajoch
Zákazník očakáva, že bylinné čaje mu pomôžu zlepšiť imunitu, vyliečia kašeľ či boľavý žalúdok. No mnohé čaje sú zdravé iba naoko. Vlani inšpektori českej Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie zadržali zásielku čínskeho čaju s názvom Imperial Grade Jasmine Pearls. Čaj až štvornásobne prekročil maximálne povolené limity pri štyroch druhoch pesticídov, konkrétne išlo o fipronil, hexaflumor, pyridaben a tolfenpyrad.
Pred časom sa český portál dTest zameral práve na kvalitu bylinných čajov a odborníci skonštatovali, že približne tretina testovaných výrobkov prepadla.
Nachádzali sa v nich pesticídy a jedovatá burina. Zlé hodnotenia si dokonca odniesli aj čaje, ktoré boli určené špeciálne deťom. Test skúmal prítomnosť pyrolizidínových a tropánových alkaloidov, plesní, mykotoxínov, pesticídov a ďalších kontaminantov.
Pyrolizidínové alkaloidy sú chemické zlúčeniny, ktorými sa rastliny bránia pred bylinožravcami. Vysoké dávky alkaloidov zase môžu viesť k akútnemu zlyhaniu pečene. Laboratórium odhalilo, že pri dvoch čajoch pesticídy presiahli legislatívne limity. Mnohé čaje ...
Zostáva vám 85% na dočítanie.