Existuje samozrejme priestor na diskusiu o kardiovaskulárnych rizikách, spojených s nasýtenými tukmi, ako je maslo. Pravda ale je, že diéty s vysokým obsahom trans-tukov zjavne zvyšujú riziko srdcového ochorenia. Trans mastné kyseliny sú bežné v tukoch obsiahnutých v margaríne, ktoré sa často predávajú ako zdravšia alternatíva k maslu.Pixabay
StoryEditor

Margarín vs. maslo. Čo je lepšie na srdce a čo na cholesterol?

11.04.2019, 00:01
Tento rok oslavuje veľké výročie: uplynulo presne 150 rokov od jeho vynájdenia. Za tú dobu zviedol margarín nespočet bitiek s maslom a z jeho výroby sa stal multi obchod. A ako to tak býva, jeho objaviteľ umieral v chudobe.

Margarín si nechal roku 1869 patentovať francúzsky chemik Hippolyte Mege-Mouries, ktorý vyslyšal výzvu cisára Napoleona III., synovca slávneho Napoleona Bonaparta. Vládca vyzval vedcov, aby pre chudobné vrstvy a armádu vymysleli lacnejšiu alternatívu masla, opisujú Lidovky.cz

Mege-Mouries sa dal do práce a prišiel s náhradou vyrobenou z hovädzieho loja a trošky odstredeného mlieka, ktorú nazval hovädzí loj, čo bola zloženina gréckych výrazov pre olej a perleť, ktorú svojím vzhľadom jeho vynález pripomínal. Novinka sa však neujala, a tak svoj patent o dva roky neskôr predal.

Ale to nemal robiť, lebo obľuba margarínu práve začala stúpať. V roku, keď sa vynálezu zbavil, rozbehla v Nemecku prevádzku prvá fabrika na margarín. Produkciu zahájili aj v Spojených štátoch a boom bol na svete, avšak Mege-Mouries z neho už nič nemal a v roku 1880 zomrel chudobný v Paríži.

To už však jeho vynález žil vlastným životom. V roku 1871 ho vylepšil istý Henry W. Bradly z amerického štátu New York, ktorý si patentoval margarín vyrobený zo zmesi rastlinného a živočíšneho tuku. Jeho úspech bol taký, že za oceánom spôsobil prvý boj margarínu s maslom. Tamojší farmári sa novinky tak zľakli, že presadili zákony uvaľujúce na margarín vysoké dane. Maslo prvý stret vyhralo.

Dlho sa však z víťazstva netešilo. Dane boli po pár rokoch zrušené a margarín sa dočkal ďalších vylepšení. Začiatkom 20. storočia vedci objavili proces hydrorafinácie, s ktorého pomocou sa im podarilo premeniť rastlinné tekuté tuky na pevné tuky. Mohli tak v margaríne ľahko nahradiť tie živočíšne. A zlepšovák prišiel práve včas, lebo udrela hospodárska kríza a vzápätí potom 2. svetová vojna. Mäsa a živočíšnych tukov nebolo nazvyš a svet s radosťou siahol po margaríne.

Nasledujúce desaťročia poznamenalo neustále preťahovanie o to, čo je lepšie: či maslo, či margarín. S rozvojom chladničiek ľudia siahali radšej po náhradke, pretože s ňou sa dalo ihneď nakladať. Potom ocenili tiež to, že sa ukázala ako zdravšia alternatíva masla, pochádzajúceho z živočíšnych tukov, ktoré prispievajú ku zvýšenej hladine cholesterolu. Lenže potom sa zase ukázalo, že margarín obsahuje trans mastné kyseliny, vznikajúce pri hydrogenácii, ktoré tiež zvyšujú cholesterol.

Čo na to teda slávna americká klinika Mayo? Margarín je zdravší na srdce, píše sa na jej webe. Ale len taký, ktorý neobsahuje trans mastné kyseliny, takže ľudia majú v obchode pozorne vyberať.

01 - Modified: 2019-02-07 08:30:21 - Feat.: 0 - Title: Nedostatok masla 02 - Modified: 2019-04-01 07:31:53 - Feat.: 0 - Title: Zlý cholesterol možno znížiť jedením týchto morských rýb 03 - Modified: 2018-09-17 11:32:48 - Feat.: 0 - Title: Vysoký cholesterol je tichý zabijak. Lekár radí, ako proti nemu bojovať 04 - Modified: 2018-08-03 14:23:40 - Feat.: 0 - Title: Bezbolestný zabijak. Kedy je cholesterol dedičný? 05 - Modified: 2018-05-02 13:26:15 - Feat.: 0 - Title: Pozor na riziká. Desať jedál, ktoré najviac škodia vášmu srdcu 06 - Modified: 2020-05-15 11:37:26 - Feat.: 0 - Title: Choroby skryté v zuboch. Ako môže kaz ovplyvniť srdce či mozog
01 - Modified: 2024-10-19 09:53:59 - Feat.: - Title: Pekári sa pripravujú na drahé Vianoce, ceny masla dosahujú rekordné maximá 02 - Modified: 2024-10-18 15:11:01 - Feat.: - Title: Prečo je maslo drahé? HN pripravili sériu otázok a odpovedí k dianiu okolo tohto produktu 03 - Modified: 2024-09-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako čeliť cholesterolu bez potu. Štúdia zistila, ako cvičiť, ale priniesla aj prekvapenie 04 - Modified: 2024-09-14 13:00:48 - Feat.: - Title: Vieme predvídať, kedy srdce zlyhá, hovorí kardiológ. Čo radia nové štúdie a aké potraviny sú kľúčové? 05 - Modified: 2024-10-10 13:25:45 - Feat.: - Title: Neviditeľní poslovia zlých správ. Ako odhaliť skryté riziká v našom tele
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. október 2024 03:44