Pixabay
StoryEditor

Zlý cholesterol možno znížiť jedením týchto morských rýb

01.04.2019, 09:31
Autor:
TasrTasr
Ktoré druhy rýb sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny?

Znížiť takzvaný zlý cholesterol možno prijímaním tukov rastlinného pôvodu. Najviac však pomôže tuk z morských rýb. Hoci ich konzumácia v posledných rokoch na Slovensku stúpla, na pokrytie dennej dávky omega-3 mastných kyselín to nestačí.

Preto je vhodné siahnuť aj po kvalitných výživových doplnkoch. Upozornila na to odborníčka na výživu Alžbeta Béderová.

"Existuje HDL cholesterol (dobrý cholesterol) a LDL cholesterol (zlý cholesterol). HDL je pre telo prospešný, pretože pomáha odstrániť cholesterol z tepien a chráni pred ich nebezpečným upchávaním. V porovnaní s inými druhmi cholesterolu tiež HDL menej oxiduje, a vďaka tomu nezanecháva na stenách tepien lepkavé pláty," vysvetlila.

Ako ďalej priblížila, tuky prítomné v živočíšnych produktoch obsahujú prevažne nasýtené mastné kyseliny a cholesterol. Zvyšujú hladinu rizikového LDL cholesterolu v krvi, preto stúpa riziko ukladania sklerotických plátov na stenu ciev.

Tým sa zníži ich pružnosť a priechodnosť. Podľa Béderovej ich nadmerný príjem významne urýchľuje vznik a vývoj obezity, aterosklerózy, hypertenzie, cukrovky či onkologických procesov.

"Naopak, tuky rastlinného pôvodu, hlavne tuk z morských rýb obsahujú esenciálne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré uvedené procesy brzdia. Hladina rizikového cholesterolu v krvi klesá, hladina ochranného HDL cholesterolu stúpa a významný je aj pokles rizika tvorby krvných zrazenín," zdôraznila odborníčka na výživu.

Ako dodala, z morských rýb odporúča najmä lososa, makrelu alebo sardinky. Sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú pre dobré zdravie nevyhnutné.

01 - Modified: 2021-11-29 13:37:19 - Feat.: 0 - Title: Žiadne exotické ryby či morské riasy: Toto sú najzdravšie potraviny nás, Slovákov
01 - Modified: 2022-07-23 10:00:00 - Feat.: - Title: Výborné rybacie špízy 3 x inak. Upečte si lososa, makrelu či pstruha na paličke 02 - Modified: 2022-07-17 07:15:13 - Feat.: - Title: Tichý zanášač našich ciev. Ako poraziť zvýšený cholesterol 03 - Modified: 2022-07-15 10:00:00 - Feat.: - Title: Ktoré víno ku ktorej rybe? Naučte sa párovať ako profesionálky a očarte každú návštevu 04 - Modified: 2022-06-17 19:49:16 - Feat.: - Title: Karpatské vody prajú pstruhom. Ryba točí pri Bratislave miliónový biznis 05 - Modified: 2022-01-12 10:46:45 - Feat.: - Title: Zlaté rybky sa naučili šoférovať. Pozrite sa, ide im to nečakane dobre
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. august 2022 16:14