Pixabay
StoryEditor

Dedovia v ohrození. Prečo sa muži dožívajú menej ako ženy

29.04.2019, 00:01
Väčšina z nás si dedov príliš neužila. Zomreli skôr ako babičky. Skoršia smrť mužov pritom platí univerzálne skoro vo všetkých krajinách západného sveta. Čím to je spôsobené?

Na svete žije asi 700 ľudí starších ako 110 rokov, prevažná väčšina nosí sukne. Na vine, že sa muži dožívajú menej ako ženy, sú nielen gény a testosterón, zistil článok, ktorý vyšiel v magazíne MF DNES Víkend.

Výrazný vekový náskok žien v západnej spoločnosti je pritom v dejinách veľmi krátky. Objavil sa až na konci 19. storočia - predtým sa ženy a muži dožívali skoro rovnakého veku. Rovnako nízkeho veku.

Niekedy okolo roku 1875 sa zdokonalila zdravotná prevencia a liečba infekčných chorôb, navyše prosperita priniesla dostatok potravy aj najchudobnejším vrstvám. Úmrtnosť oboch pohlaví sa prudko znížila a vek sa začal predlžovať.

Najviac na tom zarobili ženy. Silným pohlavím sú teda v skutočnosti ony. Ale v čom majú výhodu? To je jedna z možno vôbec najzaujímavejších otázok dnešnej medicíny. Jednoznačná odpoveď neexistuje.

Pravda o nádche
Ženský náskok začína už v maternici. Mužské plody štatisticky častejšie končia spontánnym potratom, zatiaľ čo novonarodené dievčatá lepšie prežívajú kritické obdobie hladomorov a epidémií. Ženy sú síce častejšie choré, ale infekciám lepšie vzdorujú a skôr sa uzdravia.

Otrepaným príkladom je nádcha - choroba, ktorá muža vyradí z bežného života, zatiaľ čo žena o nej skoro nevie. Nie je to len povedačka, odborníci preukázali, že pre mužský organizmus je priebeh nachladenia a zápalu horných dýchacích ciest naozaj horší.

Ženy sú celkovo biologicky odolnejšie už vďaka svojim dvom chromozómom X. V každej telesnej bunke si nesú "záložnú kópiu", a sú teda celkovo menej náchylné k škodlivým mutáciám a dedičným poruchám. Ak je nejaký gén na jednom z chromozómov X poškodený, môže ho zastúpiť kópia na druhom chromozóme. Muži so svojou kombináciou XY túto výhodu nemajú.

Ďalší pánsky problém spočíva v mitochondriách. Tieto "bunkové elektrárne" transformujúce živiny v energii sa dedia vždy len po matke. U žien preto príroda ich mutácie kontroluje oveľa starostlivejšie ako u mužov, po ktorých mitochondrie nikto ďalší nezíska. Muži genetické chyby v mitochondriách nepredajú, takže príroda šetrí energiu. Bohužiaľ na pánsky účet.

Obžaloba testosterónu
Asi najzásadnejšou príčinou kratšieho života mužov sa však zdá byť pohlavný hormón testosterón. Dôkazov je rad. Jeden z posledných priniesol v roku 2012 Kyung-Jin Min, profesor biológie na univerzite v juhokórejskom meste Inha. Zaoberal sa viac ako osemdesiatimi eunuchmi - mužmi, ktorí boli pred stovkami rokov vykastrovaní, aby mohli slúžiť na dvore.

Kastrácia prebehla v detskom veku. Telá eunuchov teda prestali produkovať testosterón skôr, než sa mohol začať prejavovať jeho vplyv. Všetci eunuchovia sa dožili o 14 až 19 rokov vyššieho veku ako juhokórejskí muži z rovnakej sociálno-ekonomickej skupiny.

Návod na dlhý život je teda vlastne jednoduchý. Otázkou zostáva, kto z mužov by o to za túto cenu stál.

Hlavného "vinníka" teda máme, ale akým mechanizmom testosterón skracuje život? Možných vysvetlení je hneď niekoľko a zrejme pôsobí v súhre.

Testosterón je podstatou typicky mužského dominantného a súťaživého správania. Pod vplyvom tohto hormónu muži riskujú, sú divokejší, dobyvačnejší a agresívnejší. Potrebujú medzi sebou súťažiť a dokazovať si, kto je odvážnejší a silnejší. Všimnite si, že v krčme, na tanečnej zábave alebo na futbale sa nikdy nepobijú ženy. Niektorí mladíci tam chodia práve preto, aby mohli niekoho zmlátiť.

Klasickú testosterónovú scénu si možno pamätáte z amerického filmu Rebel bez príčiny (1955) s Jamesom Deanom. Dospievajúci chlapci organizujú na útesoch preteky áut. Kto nevydrží s nervami a vyskočí prvý, než sa autá zrútia dole, je srab. Na prvý pohľad je to hlúpe hazardovanie so životom. Lenže mužská psychika pod vplyvom testosterónu presne toto potrebuje.

Opojenie z rizika a prekonanie ostatných mužov je podstatou paraglidingu, horolezectva a ďalších extrémnych športov. Z rovnakého princípu vychádza napríklad aj hlúpa stávka, kto sa zvezie medzi vagónmi metra, skočí do vody z najvyššieho mostíka alebo vypije viac panákov.

V mužskej sile je teda zároveň slabosť - testosterónové riskovanie zabíja. Platí to hlavne pre mladých mužov od puberty asi do 25 rokov veku. Potreba predvádzať sa, machrovať a prekonať ostatných medzi nimi prináša viac športových úrazov, autohavárií a ďalších tragédií než v akejkoľvek inej vekovej skupine.

Ženy testosterón neovláda, takže toľko neriskujú. Príroda to tak zariadila, aby ochránila nový život, pre ktorého založenie a udržanie sú ženy oveľa dôležitejšie a vzácnejšie. Muž pri ejakulácii uvoľní asi 250 miliónov spermií, ktoré môže márnotratne rozsievať až do smrti. Žena ale počas svojho plodného "okna" neprivedie na svet viac ako maximálne asi 30 detí. Pre udržanie populácie sú teda ženy kľúčové.

Myšiaci a trúdy
Štúdie vykonané na myšiach naznačujú, že samce umierajú skôr zrejme preto, aby mláďatám uvoľnili životný priestor. Alebo vám napadlo prirovnanie mužov k trúdom? Tie - keď splnia svoju úlohu a oplodnia včelí kráľovnú - zahynú hladom a zimou.

Jednoduché paralely však nefungujú. Nie preto, že sú k ľudským samcom trochu urážlivé. Sú vecne nezmyselné. Dieťa sa totiž síce bez otca zaobíde, ale ak ho má, jeho šance na prežitie a uplatnenie v živote sa zvyšujú. Skrátením mužského života ako by príroda hovorila: "Ženy sú síce dôležitejšie, ale ani bez mužov to tak úplne nejde."

Ako presne mužský pohlavný hormón škodí obehovému systému? To zatiaľ nevieme. Ale zdá sa, že dôvodov bude viac. Niektoré štúdie naznačujú, že testosterón zvyšuje hladinu "zlého" cholesterolu LDL, ktorý spôsobuje kôrnatenie ciev.

Ženský pohlavný hormón estrogén naproti tomu svoje nositeľky pred srdcovocievnymi chorobami do značnej miery chráni. Hladinu cholesterolu totiž znižuje. Platí to ale len do menopauzy, keď sa estrogén ženám prestáva tvoriť. Potom sa to síce skoro zrovná, ale žien už je vo vekovej skupine 50+ viac, pretože časť mužov predtým zomrela.

Prečo sú ženy na choroby obehovej sústavy menej citlivé? Príroda to tak zrejme vymyslela preto, aby ženský pohlavný hormón spolu s matkou sprostredkovane chránil aj deti.

"Matka by mala žiť dlhšie, aby sa o potomkov mohla starať viac ako otec," hovorí doktor Tomáš Vařeka. "Po menopauze už ale žena nie je plodná, takže ochranná funkcia estrogénu postráda zmysel. Výsledok? Zhruba od päťdesiatich rokov ženy v úmrtiach na srdcovocievne choroby začínajú mužov doháňať. "

Partnerka ako liek
Lekári zložito bádajú nad logickými príčinami kratšieho veku mužov, ale úlohu zohrávajú aj úplne iné veci. "Výrazne nižšieho veku sa dožívajú napríklad tí, ktorí žijú sami. A platí to pre obe pohlavia rovnako," rozpráva. "Muži i ženy žijúci mimo partnerstva majú o 24 percent vyššie riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny, a dokonca o 45 percent vyššie riziko úmrtia zo srdcovo-cievnych príčin."

Podľa doktora Vařeku sú ľudia od prírody nastaveni na život vo dvojici. Navzájom sa podporujú a motivujú. Keď je jeden chorý, druhý mu uvarí a zájde do lekárne. V partnerstve sa lepšie vyrovnávame s depresiami. Spoločný život posilňuje imunitu... V hre je veľa faktorov a nedá sa povedať, ktorý je najdôležitejší.

"Ak je chlap neznesiteľný a žiadna partnerka s ním nevydrží, kráti si život podobne, ako keby fajčil pätnásť cigariet denne," zhŕňa doktor Vařeka. "A navyše bude vo svojej samote naštvaný na celý svet. Výsledný stres mu na veku nepridá."

Vysokého veku sa muži dožívajú aj vďaka partnerkám. A potom je tu nezdravý životný štýl, ktorého následky sa väčšinou prejavia až okolo päťdesiatky. Muži jednoznačne vedú. Predovšetkým viac fajčia a pijú. Podľa štúdie Svetovej zdravotníckej organizácie pritom fajčenie v Európe môže za 60 percent rozdielov v úmrtnosti medzi pohlaviami.

"Ak na ten mužský model správania prejde žena, zničí ju to rovnako ako muža," varuje lekár. "Z ordinácie poznám päťdesiatročné pacientky, ktoré kvôli silnému fajčeniu a pitiu vyzerajú omnoho staršie."

Muži tiež častejšie trpia nadváhou, čo súvisí s ich nezdravým stravovaním. Kto myslíte, že si dá skôr údené, pečený bôčik alebo klobásu - žena, alebo muž? 

Ženy žijú celkovo zdravšie a viac o seba dbajú. Chcú vyzerať pekne, držia diéty a cvičia. O problémoch sa viac rozprávajú s kamarátkami, častejšie chodia na preventívne prehliadky. Muž nechce svojimi starosťami nikoho obťažovať a k lekárovi ide, až keď je mu naozaj zle.

"Chlap je silný a neplače," hovorí si v duchu. "Chuck Norris na vyšetrenie prostaty? Absurdné!" Než priznať slabosť, to radšej umrieť...

Podľa doktora Vařeku môžu muži životný štýl sami výrazne ovplyvniť a nepriaznivé štatistiky tým rozbiť: "Ak budem žiť zdravo, mám veľkú šancu dosiahnuť podobne vysoký vek ako priemerná žena." Pridajme fakt, že s objavom nových liečebných možností sa počet úmrtí na srdcovocievne choroby dlhodobo znižuje. Aj vďaka tomu bude vekový náskok žien časom klesať. Nikdy zrejme nezmizne úplne, ale dedov by malo pribúdať.

01 - Modified: 2018-07-06 12:00:22 - Feat.: 0 - Title: Recepty na dlhší život. Ktoré super potraviny a návyky pomáhajú? 02 - Modified: 2017-07-20 15:04:46 - Feat.: 0 - Title: Recept na dlhovekosť? Kalorická reštrikcia zatiaľ funguje len u opíc
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 09:59