Microcosmos (Brandon Broll)
StoryEditor

Nezdravá strava zabíja spermie, vyplýva zo štúdie

25.02.2020, 23:00
Takzvaná západná strava je príčinou nielen úbytku mužských spermií, ale aj poklesu hladiny testosterónu. Vplyv spôsobu stravovania na funkciu mužských semenníkov skúmala rozsiahla štúdia amerického odborného lekárskeho časopisu JAMA Urology.

Testované boli takmer tri tisícky dánskych mužov vo veku devätnástich rokov, ktorí potom boli kategorizovaní do štyroch skupín podľa spôsobu stravovania, uvádzajú Lidovky.cz.

Výstupom štúdie štúdie je skutočnosť, že muži so zdravými stravovacími návykmi majú viac spermií. Ich celkový počet v severnej Amerike, na Novom Zélande, v Európe a Austrálii klesol medzi rokmi 1973 a 2011 o 60 percent. Informoval o tom server CNN.

Muži, ktorí do svojho jedálnička zaradili vysoký príjem zeleniny, sójového mlieka, vajec a malú či žiadnu konzumáciu červeného mäsa, mali priemerne o 33 miliónov viac spermií, než muži, ktorí konzumujú pizzu, sladkosti, väčšie množstvo červeného mäsa a pijú osladené nápoje.

Rozsiahla štúdia amerického lekárskeho časopisu JAMA Urology bola publikovaná v piatok. Informoval o tom server CNN.

„Táto štúdia je doteraz najväčšia, ktorá skúma závislosť stravovacích návykov a funkciu semenníkov u mužov,“ uviedla autorka štúdie Feiby Nassan, výskumná pracovníčka Harvardovej univerzity.

Testovaných bolo 2 935 Dánov vo veku devätnástich rokov. Boli im odobraté vzorky krvi a spermií. Takisto vyplnili dotazník, ktorý sa pýtal, ako často jedli 136 rôznych potravín v predchádzajúcich troch mesiacoch. Na základe týchto údajov, potom boli kategorizované do štyroch skupín.

Počet spermií je ukazovateľom celkového zdravia

Muž má nízky počet spermií v prípade, ak má pri ejakulácii menej ako 39 miliónov spermií alebo menej ako 15 miliónov spermií na mililiter.

Počet spermií v tele nesúvisí iba s otázkou plodnosti, ale rovnako je aj ukazovateľom celkového zdravia muža. Celkový počet spermií u mužov v Austrálii, Európe, na Novom Zélande či v severnej Amerike klesol medzi rokmi 1973 a 2011 o 60 percent.

Na vine je podľa vedcov pravdepodobne aj fajčenie, znečistenie ovzdušia či chemikálie vo vode, oblečenie a jedle. Svoju úlohu tu zohráva tiež napríklad obezita či konzumácia alkoholu.

Štúdia zároveň poukazuje na súbežný pokles hladiny testosterónu, hormónu potrebnému na vybudovanie svalovej a kostnej hmoty človeka a posilnenie jeho sexuálnej túžby.

Konzumácia morských plodov či orechov ako prevencia

Profesor Michigenskej oaklandskej univerzity, Charles Lindemann sa síce výskumu nezúčastnil, ale je za, aby sa v skúmaní tejto problematiky pokračovalo. „Výsledky štúdie by mohli byť dôležitým vodítkom, pokiaľ sa bude podrobovať ďalšiemu skúmaniu,“ povedal.

„Strava s vysokým obsahom spracovaných potravín môže byť zodpovedná za známy trend, ktorý bol nedávno zaznamenaný v súvislosti s progresívne klesajúcim počtom spermií,“ povedala autorka štúdie Feiby Nassan a uviedla, že jej zistenia ukazujú prospešnosť konzumácie morských plodov, hydiny, orechov, ovocia a zeleniny.

Konzumácia týchto potravín dáva telu antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny nevyhnutné pre správnu produkciu spermií.

01 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 02 - Modified: 2024-03-26 09:38:43 - Feat.: - Title: Tráviť voľný čas za počítačom sa mužom nevypláca. Negatívne to vplýva na erekciu a tvorbu spermií 03 - Modified: 2024-03-19 08:45:42 - Feat.: - Title: Lekár o strave: Raňajky sú výmysel a väčšina výživových doplnkov nespĺňa to, čo by mali 04 - Modified: 2024-03-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Rodič je pre dieťa vzorom. Aj pri stravovaní a pohybe 05 - Modified: 2024-03-02 10:30:00 - Feat.: - Title: Žena alergická na spermie opisuje svoj partnerský život. Pri každom kontakte s nimi zažíva neznesiteľné pálenie
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 19:08