StoryEditor

Popredný biochemik Pavol Čekan: Slovenskí vedci nás teraz môžu zachrániť

05.04.2020, 00:00
Jeho firma je schopná okamžite presedlať na výrobu testov na koronavírus. V čase rozhovoru pre HN Magazín čakal na jediné: Či MultiplexDX štát do tejto "služby" povolá.

S vedcom Pavlom Čekanom, ktorý vo svojom odbore patrí k svetovej špičke, sa HN Magazín rozprával aj o tom, že táto pandémia pravdepodobne nebude posledná, ktorú väčšina z nás stihne zažiť.

Rozprávame sa zhruba desať dní pred tým, ako tento rozhovor vyjde. Spýtam sa preto na úvod takto: čo vás aktuálne najviac trápi a dúfate, že to už bude o desať dní vyriešené alebo zlepšené?

Myslím si, že o desať dní sa bude na Slovensku testovať päť- až šesťkrát viac ľudí. A myslím si, že sa to bude diať bez ohľadu na to, odkiaľ tie testy prídu. Obávam sa síce, že ani o desať dní nebudeme mať tisíce ventilátorov, ale azda pomaly sa ich počty budú zvyšovať. Verím tiež, že budeme mať viac rúšok, respirátorov a podobných pomôcok.

Slovensko na jednej strane zaviedlo obrovskú disciplínu, na druhej strane testuje oveľa menej ľudí ako okolité štáty. Ako hodnotíte pripravenosť našej krajiny vy osobne?

Veľmi silný dôraz na karanténu, zavretie hraníc, škôl, letísk, obchodných centier či barov bolo to najlepšie, čo Slovensko mohlo spraviť, ale zároveň to beriem tak, že toto bola jeho jediná možnosť. Lebo keby sme to nespravili a ľudia by sa oveľa viac stretávali a navzájom infikovali, mohlo by dôjsť až ku kolapsu slovenského zdravotníctva, ktoré na nápor nakazených počas týchto dní ešte stále nie je úplne pripravené.

Takže beriem veľmi pozitívne, že sa urobili razantné kroky, ale vnímam aj našu nepripravenosť na testovanie, nepripravenosť v oblasti ochrany zdravotného personálu, a trošku aj takú ne- pripravenosť namodelovať si, ako by taká pandémia v našej populácii vyzerala. A v neposlednom rade aj nepripravenosť štátu reagovať na hoaxy a paniku.

Máte pocit, že sa niečo z tohto, čo ste vymenovali, zlepšuje?

Pomohlo minimálne vytvorenie nového krízového štábu, v ktorom sú odborníci, ktorí danej tematike rozumejú, čo sa týka liečby, diagnostiky a povedzme aj zdravotníckeho personálu. Pomáha to k efektívnejšiemu riešeniu situácie aj k zníženiu možnej paniky. Paniku je naozaj veľmi dôležité riešiť, pretože sa môže stať, že o rok niekto urobí štatistiku a zistí, že oveľa viac ľudí zomrelo na samovraždy a iné psychické ochorenia ako na koronavírus.

Zlepšuje sa aj celková informovanosť. Vieme, že máme problémy v oblasti testovania, ale že sa to zároveň rieši. Taktiež je dobré, že vieme, že existujú nejaké možnosti experimentálnej liečby. Výborné je, že sa k celej veci vyjadrujú odborníci ako profesor Vladimír Krčméry či doktorka Andrea Kalavská, ktorí s infektologickými ochoreniami aj experimentálnymi liečbami prišli reálne do styku v regiónoch, ako sú Ázia alebo karibská oblasť.

Slovensko má problém s nedostatkom testov. Vy však tvrdíte, že vaša firma MultiplexDX v tom dokáže pomôcť.

Áno, my sami vieme prispieť k vytvoreniu nového slovenského diagnostického testu, respektíve súpravy. A to tým, že vieme vyrobiť tie najdôležitejšie komponenty, ktoré sú zodpovedné za špecifickosť a presnosť real-time RT-PCR testu.

Teda testu, ktorý dokáže rozoznať prítomnosť vírusu na sto percent. Na rozdiel od rýchlotestov, ktoré sme nakúpili z Číny.

Áno, toto je test, k...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-04-03 09:25:00 - Feat.: 0 - Title: Ako nás zmení kríza? Psychológ aj o tom, čo ho na Slovákoch prekvapilo 02 - Modified: 2020-03-27 11:56:28 - Feat.: 0 - Title: Rozhovor s virológom: Koronavírus mutuje len málo, možno postačí jedna vakcína
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. apríl 2024 21:59