Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Samovyšetrenie prsníkov a semenníkov vás môže zachrániť. Tu sú návody, ako na to

09.02.2021, 23:00
Autor:
petpetsansan
Veľkú úlohu v boji s touto zákernou chorobou hrá štádium, v ktorom je choroba objavená. Aj preto je dôležité chodiť pravidelne na preventívne prehliadky a tiež vykonávať samovyšetrenie. To vám totiž môže zachrániť život.

Príznaky rakoviny sa líšia podľa jej druhov. U niektorých nádorových ochoreniach sa symptómy prejavia až v neskoršom štádiu choroby, niekedy sa dokonca nemusia ukázať vôbec. Zvyčajne závisia od typu rakoviny, miesta a veľkosti nádoru.

Ak sa však choroba zachytí včas, je veľká šanca na vyliečenie, a to hlavne pri karcinóme prsníka a semenníkov. Práve tu vám môže pomôcť samovyšetrenie, píše iDNES.cz. Ako na to?

Ženy, ruky na prsia každý mesiac

Samovyšetrenie prsníkov by mali ženy vykonávať každý mesiac. Ideálnou dobou je piaty až ôsmy deň po začatí menštruácie.

"V túto dobu je totiž prsná žľaza najpokojnejšia. Vyšetrovacie pole zahŕňa oblasť od kľúčnej kosti k podpažiu až do miest, kde končí podprsenka. Je to vlastne celý hrudník," vysvetľuje doktorka Miroslava Skovajsová, zakladateľka skríningu v Česku. Pokiaľ ho vykonávate poctivo, zaberie vám asi dvadsať minút.

Takto by podľa prestížnej Mayo Clinic malo vyzerať samovyšetrenie prsníkov:

Najprv začnite vyšetrením svojich prsníkov pohľadom. Sadnite si alebo postavte sa pred zrkadlo vyzlečená do pol pása s rukami voľne spustenými pozdĺž tela. Ak chcete vizuálne skontrolovať svoje prsia, postupujte takto:

  • Hľadajte zvrásnenie, priehlbiny alebo zmeny veľkosti, tvaru alebo symetrie.
  • Skontrolujte, či nemáte bradavky vtiahnuté dovnútra.
  • Potom skontrolujte prsia s rukami v bok.
  • Prezrite si prsníky s rukami zdvihnutými nad hlavou a dlaňami stlačenými k sebe.
  • Zdvihnite prsia, aby ste zistili, či sú ryhy pozdĺž spodnej časti symetrické.

Následne si vyšetrite prsia pohmatom. Medzi bežné spôsoby vykonávania tejto časti vyšetrenia prsníkov patria:

  • V ľahu. Vyberte si posteľ alebo iný rovný povrch, aby ste si ľahli na chrbát. V ľahu sa prsné tkanivo rozširuje, čím je tenšie a ľahšie sa cíti.
  • V sprche. Namydlite si prsty a prsníky, aby vám prsty hladšie kĺzali po pokožke.

Pri samovyšetrení prsníkov treba pamätať na niekoľko všeobecných tipov:

  • Prehmatávajte ich vnútornou stranou troch prostredných prstov, nie ich končekmi. Ak ich takto ťažko cítite, použite inú citlivejšiu časť ruky. Na pravý prsník použite ľavú ruku, na ľavý pravú.
  • Používajte rôzne úrovne tlaku. Vaším cieľom je cítiť rôzne hĺbky prsníka pomocou rôznych úrovní tlaku, aby ste cítili celé prsné tkanivo. Ľahkým tlakom nahmatajte tkanivo najbližšie k pokožke, stredným tlakom nahmatajte trochu hlbšie a silným tlakom si nahmatajte tkanivo najbližšie k hrudníku a rebrám. Pred prechodom na ďalšie miesto nezabudnite použiť každú úroveň tlaku. Ak si nie ste isté, aké veľmi máte zatlačiť, poraďte sa so svojím lekárom.
  • Neponáhľajte sa. Starostlivé vyšetrenie prsníkov môže trvať niekoľko minút. Začnite v blízkosti kľúčnej kosti a preskúmajte túto časť tak, že krúživými pohybmi pohybujete prstami dookola celého prsníka zvonku až smerom k bradavke. Tú si prehmatajte tiež a potom jemne stlačte, či z nej nepresakuje výtok. Nezabudnite si rovnakými pohybmi prehmatať aj celé podpazušia a jamku nad kľúčnou kosťou. 

Varovné signály rakoviny prsníka

  • hrčka
  • výtok z bradaviek (zvlášť potom hnedý alebo krvavý)
  • zataženina na koži
  • nebolestivé začervenanie kože
  • koža vyzerajúca ako kôra pomaranča

Muži, vyšetrite sa aspoň raz za tri mesiace

Nádor semenníka často postihuje mladších mužov. Najrizikovejšou skupinou sú tí, ktorí majú medzi 15 až 45 rokmi, najviac chorých sa objavuje vo vekovej skupine 25 až 35 rokov.

Problémom u väčšiny mužov je ostych. Samovyšetrenie robí len málo z nich, k lekárovi navyše často prídu neskoro, aj keď už napríklad o chorobe vedia.

"Nie je výnimkou pacient s niekoľkomesačnou anamnézou rezistencie na semenníku, o ktorej vie a nikomu sa nezmienil," povedal urológ Miroslav Louda, ktorý patrí medzi popredné české kapacity v obore.

Pritom u rakoviny semenníkov platí to isté čo pri podobných nádorov. Čím skôr sa odhalí, tým vyššia je pravdepodobnosť úplného vyliečenia.

Preto by aj muži mali podľa urológa Loudu aspoň raz za tri mesiace vykonávať samovyšetrenie, ktoré je jednoduché a zaberie pár minút.

"Vyšetrenie začnite pohľadom, kde zisťujete, ako vyzerá pravý a ľavý semenník a pokiaľ neodhalíte inú patológiu, pristupujete k vyšetreniu pohmatom. Začnete tak, že medzi prstami uchopíte semenník, vyhmatáme jeho prednú plochu a bočné strany, ktoré sú po hmate prístupné," popisuje Louda.

Semenník má elastickú štruktúru, je hladký, za fyziologických okolností nemá na sebe žiadne nerovnosti alebo zatvrdnuté miesta.

Varovné signály rakoviny semenníkov

  • hrčka
  • zatvrdnuté miesta
  • nerovné kontúry
  • zmena konzistencie

Pri vyšetrení prsníkov aj semenníkov platí to isté. Pokiaľ objavíte hrčku či zmenu vzhľadu, neváhajte sa okamžite obrátiť na svojho lekára. Môže vám to zachrániť život.

01 - Modified: 2020-12-10 12:46:43 - Feat.: 0 - Title: Strašiak rakovina chrbtice: prelomová liečba môže byť svätým grálom lekárov 02 - Modified: 2020-10-29 18:10:43 - Feat.: 0 - Title: Päť vecí, ktoré môžu ženy urobiť pre ochranu krčka maternice pred rakovinou 03 - Modified: 2020-02-19 17:40:50 - Feat.: 0 - Title: Kvíz: Čo viete o rakovine? Bojujte proti nej aj znalosťami 04 - Modified: 2019-12-06 15:51:35 - Feat.: 0 - Title: Smrtiace technológie. Ako nás ohrozujú mobily či počítače? 05 - Modified: 2019-11-17 14:07:41 - Feat.: 0 - Title: Rakovina striehne aj tam, kde ju nečakáte. V káve či na grile
01 - Modified: 2024-04-22 09:51:27 - Feat.: - Title: Zomrel Fedor Flašík. Nepomohli mu ani v českej prominentnej nemocnici 02 - Modified: 2024-04-22 08:47:57 - Feat.: - Title: Slovenskí vedci pokračujú v rozvoji špeciálnej metódy včasného odhalenia rakoviny 03 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 05 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. apríl 2024 16:33