Pokiaľ máte problém rozumieť ľuďom na mieste s viacerými zvukmi v pozadí ako napríklad reštaurácia alebo sa pristihnete, že sa ľudí pýtate na zopakovanie reči, netreba hneď viniť hlasných hostí či akustiku. „Dobre fungujúce ucho dokáže zachytiť to, čo chcete počuť aj v hlučnej miestnosti. Pokiaľ to nedokážete, mohlo by to byť jedným z prvých príznakov straty sluchu,“ varuje Pincus. Osoby so zhoršeným sluchom majú tiež problém rozumieť ľuďom na druhej strane telefónu. Pokiaľ ste sa našli v niektorých bodoch a zaujíma vás, aké sú možnosti liečby, Podlešák má jasnú odpoveď. „Zhoršovanie sluchu je liečiteľné, používajú sa buď konzervatívne metódy, teda lieky, alebo operačné metódy. Vždy záleží na charaktere postihnutia sluchu, ktorých je skutočne veľké množstvo. Pri poškodení vnútorného ucha sa využíva konzervatívna liečba, poškodenie stredoušia alebo vonkajšieho zvukovodu sa rieši operačne,“ informoval a zdôraznil, že najlepšou a najpodstatnejšou prevenciou je nevystavovať sa nadmernému hluku.Pixabay
StoryEditor

Prečo prichádzame o sluch? Ušiam škodí najviac hluk a stres

Uši trápia deti aj dospelých, v každom veku úplne inak. Malí sa zachádzajú od bolesti pri zápaloch. Veľkí si práve so stratou sluchu začínajú uvedomovať príchod staroby. Ako ušiam škodí hluk a čo s nimi robí nadmerný stres?

Aké to je byť zamilovaný až po uši? A prečo je niekto po uši zadlžený? Čo znamená, že – prší, neprší, mám ťa po uši? Sú teda uši dobré alebo zlé?

Miguel de Cervantes Saavedra bol presvedčený, že „ucho je najmenej potrebný ženský orgán“. Zrejme to myslel ironicky, ale Vincent van Gogh to zobral doslova a ako je všeobecne známe, svoje ucho si dobrovoľne odrezal. Nie však celé, ale iba ušný lalôčik.

Legendy hovoria, že to urobil po hádke s priateľom Paulom Gauguinom, ktorý ho neustále ponižoval a nadával mu. Po tomto incidente trpel záchvatmi a správal sa ako šialenec, čo nakoniec vyústilo až do samovraždy.

Ucho je skrátka fenomenálny orgán, ktorému stále nie veľmi dobre rozumieme, je úzko prepojené s mozgom, no väčšinou si ho začneme všímať až vtedy, keď bolí alebo nefunguje tak, ako má.

So zápalmi bojujú deti

Najčastejším problémom, ktorý trápi naše uši, je bežný zápal stredného ucha. Spôsobujú ho vírusy alebo baktérie, ktoré preniknú do ucha z nosohltana.

Podľa hlavnej ORL lekárky v sieti Svet zdravia a ProCare Ľudmily Vasilkovej je jeho typickou príčinou zápal horných dýchacích ciest.

„Zápal stredného ucha nevzniká z vody z bazéna, keďže stredné ucho je oddelené od vonkajšieho zvukovodu blankou bubienka.“

Teória, že ide o typickú letnú bazénovú chorobu, je podľa nej chybná. „Zápaly z vody v bazéne, ktoré sú typické pre letné obdobie, sú zápalmi vonkajšieho ucha, teda zvukovodu,“ tvrdí.

„Malé deti sú na zápal stredného ucha oveľa náchylnejšie než dospelí. Je to spôsobené hlavne tvarom detskej sluchovej trubice a oslabenou imunitou. Zápal stredného ucha je vôbec najčastejšou bakteriálnou infekciou v detskom veku.“

Ak ho vaše dieťa dostane, netreba robiť paniku. Podľa štatistík sa s ním stretne každé takmer každé dieťa do veku troch rokov, približne tretina detí ho prekoná viackrát.

Treba vydržať, okolo siedmeho roku sluchová, známa aj ako Eustachova, trubica dosiahne svoju definitívnu dĺžku. V tomto veku tiež dorastá nosohltanová mandľa, ktorá tvorí ďalšiu bariéru. Zápal stredného ucha rozhodne netreba podceňovať. Najčastejšie ho sprevádza výrazná bolesť a horúčky.

„Pri perforácii bubienka, ktorá nastáva v neskorších štádiách ochorenia, aj hnisavý výtok zo zvukovodu. Vzácnejšími príznakmi sú porucha videnia, hnačka a vracanie. Je to možné vtedy, keď toxíny zápalu preniknú zo stredného ucha do labyrintu vnútorného ucha, kde je vestibulárny aparát.“

Podľa lekárky sa väčšinou zápaly vyliečia spontánne, no ak sú ťažké a opakované, môžu spôsobiť aj trvalé následky. „Ak zápal neliečime, infekcia sa môže dostať do okolia,“ zdôraznila doktorka Vasilková.

V takom prípade hrozia už vážne komplikácie ako poškodenie sluchu, rovnováhy, opuch a paralýza tvárových svalov či dokonca zápal mozgových blán alebo poruchy reči.

Väčš...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 20:06