StoryEditor

Často prebieha skryto. Čo odhalili štúdie o cukrovke

13.11.2023, 00:00

Riziko jeho vzniku zvyšuje pravidelný príjem sodíka či horší vzduch. Pozreli sme sa na najnovšie výskumy o nevyliečiteľnom diabete.

Počet ľudí, ktorí si vypočujú diagnózu diabetes mellitus, ktorý poznáme ako cukrovku, každý rok narastá. Prevenciou, správnou životosprávou a dostatočným pohybom sa mu pritom dá úspešne a efektívne predchádzať. Pripomína to aj Svetový deň diabetu, ktorý pripadá na 14. novembra.

„Podobne ako v iných krajinách sveta, čísla stúpajú. V súčasnosti je na Slovensku dispenzarizovaných takmer 360-tisíc pacientov s diabetom, z tohto viac ako 90 percent tvoria diabetici 2. typu. Určite je potrebné počítať aj s veľkým percentom  nediagnostikovaného diabetu v populácii. Na troch poznaných cukrovkárov pripadá jeden s nerozpoznaným ochorením, čiže počet ľudí s cukrovkou sa odhaduje až na 500-tisíc,“ uviedol pre HN Science Zbynek Schroner, hlavný odborník pre odbor diabetológia a poruchy látkovej premeny a výživy a podpredseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

Väčšinou žiadne ťažkosti

Prechodu z rizikového prediabetického štádia do klinického diabetu je možné predísť alebo ho oddialiť až zhruba v 50 percentách prípadov zmenou životného štýlu. Lekári zároveň odporúčajú každému člov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-03-13 15:00:00 - Feat.: - Title: Bolesti hrdla uľavíte týmito jednoduchými receptami babičiek. A surovinami, ktoré máme takmer všetci doma 02 - Modified: 2025-03-13 13:00:00 - Feat.: - Title: Zuzana Čaputová otvorene: Prehovorila o najťažších životných momentoch aj o svojich zlých vlastnostiach 03 - Modified: 2025-03-12 21:25:11 - Feat.: - Title: Röntgenové vyšetrenie pápeža potvrdilo zlepšený stav, ten je stabilný 04 - Modified: 2025-03-12 13:58:34 - Feat.: - Title: S oteplením sa zobúdzajú kliešte. Aký častý mýtus o nich koluje a čomu sa vyvarovať pri ich odstránení? 05 - Modified: 2025-03-12 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena spadla do najsmrteľnejšej rastliny na svete. Mala som pocit, že horím zaživa, bolesť cítim aj deväť mesiacov po nehode
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
13. marec 2025 19:45