Rizikovým je počas teplej jesene aj výskyt kliešťov.FOTO: TASR/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Nezvaní návštevníci našich útrob. Kedy parazity spôsobujú problémy

28.12.2023, 00:00
  • Ktoré parazity sú naozaj nebezpečné a ako nám môžu ublížiť, či dokonca nás ovládať?
  • Ako spoznať, že niečo nie je v poriadku?
  • A prečo nie sú až takým rizikom, ako nás mnohí strašia?

Keď si pred Vianocami Vendula Černá nahmatala väčšiu hrčku pod rebrami, znepokojila sa a v januári 2018 zašla za obvodnou lekárkou. Tá ju poslala na sonografické vyšetrenie do miestnej nemocnice, kde to podľa prvých výsledkov vyzeralo na nádor pečene.

Lekári pacientku vyšetrili podrobnejšie, no hoci sa pôvodná diagnóza nepotvrdila, veľa radosti na zdieľanie nemali. Pečeň vtedy 35-ročnej ženy totiž zničila pásomnica líščia.

„Nikdy predtým som o nej nepočula. Teraz už viem, že som ju musela mať v tele dlhé roky, možno z mladosti, keď sme zbierali čučoriedky v Jeseníkoch. Parazit mi totiž zničil vyše 90 percent pečene a samotná operácia tak nestačila. V apríli som sa dostala na čakaciu listinu, koncom mája mi transplantovali pečeň od darcu,“ opisovala na tlačovke Slezskej nemocnice v Opave.

Mala strach, či si zákerného parazita v sebe nenesú aj jej dve malé deti. Našťastie sa ukázalo, že sú v poriadku, rovnako ako ďalší členovia rodiny.

image

Nebezpečná antimikrobiálna rezistencia. Odborníci radia, ako jej môžete predísť

Čierneho Petra si takpovediac vytiahla iba Vendula. Vážny stav jej spôsobilo ochorenie nazývané alveolárna echinokokóza, ktoré človeku spôsobuje parazit Echinococcus multilocularis, čiže pásomnica líščia. Aj keď je v našich končinách stále pomerne vzácne, je veľmi zákerné. A áno, bolo zaznamenané aj na Slovensku.

„Máme zachytených okolo sedemdesiat pacientov,“ uviedol v roku 2019 v rozhovore pre magazín Téma popredný slovenský parazitológ František Ondriska.

„Spôsobené je to aj tým, že vnímavé na túto pásomnicu sú aj psy a mačky, takže nákaza nám nehrozí iba z lesných plodov, ale aj z kontaminovaných plodov v záhrade. A vajíčka pásomnice líščej sa dokážu prenášať aj prachom,“ upozornil.

Dlhé roky sa nijako neprejavuje, no bez liečby sa končí takmer vždy smrťou. V orgánoch medzihostiteľa, najčastejšie v pečeni, vytvára parazit mnohopočetné cysty. Ich rast pripomína nádorové bujnenie.

Lekári spočiatku nemajú šancu tichého zabijaka odhaliť. Pásomnica, ktorá v dospelosti meria jeden až štyri milimetre, sa v ľudskom tele dostane krvou do pečene. Tam sa usadí a začne robiť dutinku, ktorá sa postupne zväčšuje.

„Pásomnica likviduje ľudskú pečeň naozaj pomaly. V literatúre sa uvádza obdobie päť až pätnásť rokov. Pacient nemá žiadne príznaky a ani na ultrazvuku nie je choroba v počiatkoch zrejmá, pretože dutiny vyzerajú ako malé cysty, ktoré môžu byť v pečeni od narodenia,“ vysvetlil pre portál iDNES.cz primár infekčného oddelenia Slezskej nemocnice v Opave Petr Kümpel. Liečba je väčšinou celoživotná.

Stredoveké parazity

Pásomnica líščia však zďaleka nepatrí k tým najbežnejším parazitom, s ktorými sa môžeme u nás stretnúť. Hoci tento konkrétny druh patrí k novším, parazity robia našim telám spoločnosť od nepamäti. A rozhodne ich ubúda, dokonca masívne.

Nedávny výskum archeológov z Filozofickej fakulty Masarykovej univerzity v Brne a ich kolegov z britského Oxfordu dokázal, že naši slovanskí predkovia nimi boli dos...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-11-20 14:40:24 - Feat.: 0 - Title: Nebezpečná antimikrobiálna rezistencia. Odborníci radia, ako jej môžete predísť 02 - Modified: 2023-11-05 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chudoba skracuje život: Tento stres je toxický, aj opica s vyšším sociálnym statusom má lepšiu imunitu 03 - Modified: 2022-10-13 14:50:37 - Feat.: 0 - Title: Svet bez vírusov: Vitajte v nočnej more. Na Zemi by ste neprežili, prebudil by sa neviditeľný nepriateľ​
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí 03 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 04 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 05 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 06:27