Chudoba, ilustračná fotografia SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

Chudoba skracuje život: Tento stres je toxický, aj opica s vyšším sociálnym statusom má lepšiu imunitu

06.11.2023, 00:00
  • Pri skúmaní vzťahu medzi sociálnou nerovnosťou a zdravím populácie zistila LUCIE KALOUSOVÁ, (37) napríklad to, že chudobní ľudia sa v Spojených štátoch amerických dožívajú v priemere o desať rokov menej ako bohatí.
  • Zatiaľ čo tunajšie rozdiely medzi oboma skupinami sú malé, a napríklad vo Švédsku ešte menšie.
  • „V krajinách, kde je málo verejných služieb a ľudia si musia za základné potreby draho platiť, sú rozdiely v zdraví medzi bohatými a chudobnými najväčšie,“ hovorí pre magazín Téma sociologička, ktorá sa do USA presťahovala napriek neistotám.

Čo je pre naše zdravie horšie: hedonistický blahobyt a mentálna spokojnosť bez stresu, alebo chudoba a skromnosť v existenčnej neistote?

Jednoznačne chudoba a skromnosť v existenčnej neistote. Stres pomáha iba v úmernom množstve. Chronický stres spôsobený chudobou je pre človeka toxický.

V akom sociálnom prostredí ste vyrástli?

Nepochádzam z rodiny, ktorá by mi mohla štúdium v zahraničí zaplatiť, ale v šestnástich prišla príležitosť, lákal ma svet a mala som to šťastie, že som dostala štipendium na unikátnu medzinárodnú školu v Taliansku. Tam ma pochytil tak trochu cestovný ošiaľ a získala som ďalšiu šancu študovať v americkej Indiane. Až tam som si uvedomila, aké bolo domáce prostredie pre môj úspech zásadné, aj to, aké obrovské šťastie som mala nielen v tom, že som získala štipendiá v iných krajinách, ale aj v tom, že som sa narodila v Česku, kde existuje silný systém sociálnej solidarity.

Pocítili ste vďaku k rodnej krajine?

Aj keď na tom boli moji americkí spolužiaci finančne väčšinou veľmi dobre, napriek tomu museli ich rodičia roky sporiť, aby mohli svojim deťom dopriať vzdelanie, ktoré som ja mala zadarmo. Iní spolužiaci, čo chceli ísť na vysokú školu, si museli vziať drahé pôžičky a pravdepodobne ich ešte dnes splácajú. Pritom ja som vedela, že keby som zostala v Česku, síce by som si popri štúdiu musela nájsť brigádu, ale vyštudovala by som bez dlhov. Je dosť dobre možné, že keby som sa narodila v USA, nikdy by som sa na vysokú školu ani nehlásila, pretože by to pre mňa – ako dievča z obyčajnej rodiny – bolo finančne nemysliteľné.

Prečo žijete práve v USA, keď viete, že Amerika nemá s chudobnými ľuďmi veľa zľutovania, a medzi bohatými nie je práve ľahké sa udržať?

Podľa mňa ponúkajú Spojené štáty americké vedcom lepšie pracovné podmienky ako Česko. Majú viac času na výskum, menej administratívnej práce a vyššie platy, tak som sa rozhodla žiť v USA čisto z profesionálnych dôvodov. Ťažko sa mi to porovnáva, ale myslím si, že môj pracovný deň je vďaka tomu uvoľnenejší. V Amerike je oveľa viac výskumných inštitúcií, grantov a sponzorov, ktorí sú ochotní vedu financovať. Momentálne môžem vďaka lepšiemu zázemiu a podmienkam aj intelektuálne viac riskovať. Náš výskum mechanizmov (Lucie Kalousová je odbornou asistentkou medicíny, zdravia a spoločnosti a sociológie na Vanderbilt University v Nashville v štáte Tennessee, pozn. red.), prostredníctvom ktorých sa nerovnosti v socioekonomických zdrojoch premietajú do rozdielov v zdraví populácie, postupuje vďaka tomu rýchlo a máme veľké možnosti pre interdisciplinárnu spoluprácu.

Nechcem maľovať čerta na stenu, ale nemáte obavy a stres z toho, čo by nastalo, keby ste napríklad ochoreli alebo z nejakých dôvodov prišli o svoj sociálno-ekonomický status?

Samozrejme, je možné, že v budúcnosti môžem o prácu prísť a okúsim tú neistotu, o ktorej tvrdím, že má na zdravie človeka zásadný negatívny vplyv, ale zatiaľ sa toho nebojím.

V ktorých krajinách je priepasť medzi zdravím chudobných a bohatých najväčšia?

Najväčšie rozdiely v zdraví medzi bohatými a chudobnými sú všeobecne v tých kr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Geológ, klimatológ, popularizátor vedy a filozof: Zmena klímy prináša choroby, epidémie a revolúcie 02 - Modified: 2023-09-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď sa jedna krivda lepí na druhú: Násilie nie je vždy hlučné ani viditeľné, často sú to „len“ slová, vety 03 - Modified: 2023-09-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odborník: Na falošné videá postačí smartfón a zmanipulovaný obsah sa bude dať tvoriť v reálnom čase 04 - Modified: 2023-09-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mnohí trpia "cieľovým fetišizmom", plnia ciele, no nie sú šťastní. Pocit šťastia sa však dá natrénovať 05 - Modified: 2023-09-18 07:01:58 - Feat.: 0 - Title: Vojna, akú nechceme: Ukrajinský konflikt je možno len akási predohra, hovorí analytik a publicista
01 - Modified: 2024-04-12 13:35:31 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 02 - Modified: 2024-04-11 08:13:37 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ako sa vyznáte v pravidlách etikety? Otestujte sa 03 - Modified: 2024-04-11 14:19:13 - Feat.: - Title: Drahé úroky gniavia ľudí, názorová jednota ECB má trhliny 04 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Inflácia klesá, ale dlhy a deficity ostávajú 05 - Modified: 2024-04-10 08:02:52 - Feat.: - Title: Tesco oznámilo nárast zisku za uplynulý obchodný rok
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
13. apríl 2024 00:04