Firma Genus ponúka ošípané odolné voči nebezpečnej nákaze.ILUSTRAČNÉ FOTO: tasr/ap
StoryEditor

Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem?

12.04.2024, 12:17
  • Génoví inžinieri podnikajú frontálny útok na svetové trhy s bravčovým a ponúkajú chovateľom zvieratá odolné voči nebezpečnej chorobe.
  • Bude svet jesť mäso geneticky modifikovaných ošípaných?
  • Zákazníci sa na to zatiaľ netvária, ale všetko sa môže zmeniť. Kupec len musí dostať nejakú výhodu.

Geneticky modifikované plodiny zbierajú poľnohospodári vo svete z každého siedmeho hektára ornej pôdy. Oproti tomu je chov geneticky modifikovaných hospodárskych zvierat zanedbateľný, avšak to sa už čoskoro môže zmeniť. Pokiaľ sa totiž naplnia plány britskej biotechnologickej firmy Genus, začne svet vo veľkom konzumovať geneticky modifikované bravčové, píšu Lidovky.cz.

Prvá lastovička je už tu: chov geneticky upravených ošípaných z produkcie Genusu ako prvá na svete povolila Kolumbia, avšak v hre sú aj dominantní producenti bravčového, ktorými sú Spojené štáty a Čína. Americký Úrad pre potraviny a liečivá by mal rozhodnúť o chove modifikovaných ošípaných už do konca tohto roka.

O geneticky modifikovaných ošípaných sa hovorilo a písalo hlavne v súvislosti s tzv. xenotransplantáciami, kedy sú orgány zvierat s cielene upravenou dedičnou informáciou transplantované pacientom, pre ktorých nie je k dispozícii vhodný ľudský darca.

V prvých klinických testoch už americkí chirurgovia transplantovali prasacie srdce a obličky. To už poznáme, firma Genus však prichádza so zvieratami určenými na výkrm v ošípaných. Chovateľom ponúka ošípané odolné voči nebezpečnej nákaze tzv. prasacím respiračným a reprodukčným syndrómom.

Vírusový pôvodca ochorenia bol prvýkrát odhalený v amerických chovoch v roku 1987, dnes je táto choroba rozšírená po celom svete a ročne spôsobí škody odhadované na 3,3 miliardy dolárov. Vírus napáda pľúca, ale aj ďalšie orgány, u prasiatok býva ochorenie smrteľné, dospelé zvieratá mávajú narušenú plodnosť.

Proti chorobe sú k dispozícii vakcíny, ale ich účinnosť nie je nijako závratná....

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-01 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Klonovanie alebo genetické modifikácie. Ako bude možné stvoriť svoje lepšie ja 02 - Modified: 2024-01-29 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prebuďte ma o sto rokov. Dočkáme sa doby, kedy sa bude dať zmraziť a opäť bezpečne rozmraziť človek?
01 - Modified: 2025-12-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské poľnohospodárstvo volí medzi modernizáciou a dovozom 02 - Modified: 2025-11-29 13:00:00 - Feat.: - Title: Upchá ti prehltnutie žuvačky črevá, alebo nie? Vedci konečne vysvetlili, čo sa v takom prípade deje 03 - Modified: 2025-11-29 08:30:00 - Feat.: - Title: 10 bežných potravín, ktoré ťa môžu zabiť. Na zozname nájdeš aj zemiaky, rebarboru či kešu 04 - Modified: 2025-11-21 14:30:00 - Feat.: - Title: Kvalita jedla je pre Slovákov luxus. Tretina ľudí kvôli cenám znižuje nároky na stravu 05 - Modified: 2025-11-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Tajný startup chce hacknúť ľudské dieťa. Svetová elita tak skúša preraziť zákaz genetických úprav
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
05. december 2025 11:49