Koľko vody je už príliš?FOTO: Pixabay.com
StoryEditor

Otrava vodou. Piť jej príliš veľa môže byť nebezpečné

12.08.2024, 13:25
Autor:
ČTKČTK
  • Keď John Putnam v júni desekal druhý trávnik, teplota v texaskom meste Round Rock sa blížila k 38 stupňom Celzia.
  • V tom čase už v sebe 74-ročný údržbár zelene mal vyše 11 litrov vody, ktoré vypil počas piatich hodín v domnení, že mu to pomôže zvládnuť náročný deň v práci.
  • Namiesto toho sa mu však urobilo zle a bol unavený.

Keď prišiel domov, aby si odpočinul, cítil bolesť na hrudi a zle sa mu dýchalo, píše The Wall Street Journal. Vydal sa do nemocnice s tým, že má asi infarkt, ale na jeho prekvapenie to bolo niečo iné: otrava vodou.

„Vôbec som nevedel, že niečo také existuje,“ priznáva Putnam. „Lial som do seba toľko vody v presvedčení, že robím to pravé,“ dodáva.

image

Ako jesť a piť, aby ste bezpečne prežili leto. Odborníci prinášajú veľký manuál

Piť vodu je pre fungovanie tela najmä v letných horúčavách dôležité, ale vypiť jej príliš veľa počas krátkej doby môže spôsobiť zmätenosť, nevoľnosť, zvracanie a v závažných prípadoch záchvaty alebo smrť. Problémov s nadmernou hydratáciou môže podľa niektorých vedcov pribúdať, pretože viac ľudí trénuje na vytrvalostné preteky, ako sú maratóny, vlny horúčav sú častejšie a fľaše na opakované použitie sa stali bežnou súčasťou života.

„Ľudia majú neustále obavy, že nepijú dosť, že sú dehydrovaní a že je nutné to pravidelne naprávať,“ hovorí Colleen Muňozová z Hartfordskej univerzity. „Ale obvykle to tak nie je,“ uisťuje.

Obličky zvládnu liter vody za hodinu

Otrava vodou nie je taká známa ako dehydratácia. Kvôli tomu môže byť ťažké odhaliť príčinu symptómov, ktoré sa môžu podobať tým sprevádzajúcim vyčerpanie z tepla alebo úpal. Keď niekto vypije veľké množstvo vody počas krátkej doby, môže to viesť k hyponatrémii, pri ktorej sa zníži koncentrácia sodného iónu (Na+) v krvi pod určitú úroveň.

Môže ísť o veľmi nebezpečný stav, pokiaľ dôjde k opuchu mozgu. To vedie k tlaku na určité jeho časti a za následok to môže podľa vedcov mať kómu, záchvaty alebo smrť. Herečka Brooke Shieldsová vlani časopisu Glamour povedala, že mala záchvat po tom, čo vypila príliš veľké množstvo vody. Jej zástupca sa teraz k veci odmietol vyjadriť.

Keď človek vypije príliš veľa vody, má jeho organizmus problém udržovať správne hodnoty sodíka, čo je elektrolyt zaisťujúci rovnováhu tekutiny v bunkách. Obličky zvládnu asi jeden liter vody za hodinu, hovorí biochemik a molekulárny biológ Thunder Jalili z Uťažskej univerzity.

Pri niektorých ochoreniach, ako je zlá funkcia obličiek alebo srdcové zlyhanie a zlyhanie pečene, môže tiež vzniknúť hyponatriémia. Na úroveň sodíka môžu mať vplyv aj niektoré antidepresíva a lieky proti bolesti, hovorí nefrológ Kambiz Kalantari z Mayovej kliniky. Podotýka, že piť vodu je prospešné, ale je ťažké hovoriť o nejakom prínose pitia množstvo väčšieho, než je nutné.

Odporúčané množstvo je individuálne

Všeobecne lekári odporúčajú piť ľuďom toľko, aby necítili smäd. Americkej Národnej akadémie vied, techniky a lekárstva odporúčajú, aby ženy denne spotrebovali 11,5 hrnčeka tekutín (asi 2,76 litra) a muži 15,5 hrnčeka tekutín (3,72 litra) v podobe vody, ďalších nápojov a jedla.

Odporúčané množstvo je však individuálne. Člen pobrežnej hliadky v Miami na Floride potrebuje pravdepodobne piť viac ako programátor pracujúci v Anchorage na Aljaške, dáva príklad Jalili. Pre dospelých platilo, že by mali vypiť denne osem asi 240 mililitrových pohárov vody, ale množstvo sa líši podľa veku a veľkosti daného človeka, podľa toho, ako je aktívny, aj v akom prostredí žije. Smäd sa tiež s vekom mení, hovorí Kalantari.

Tí, ktorí veľa športujú, by mali dávať pozor na to, aby tekutiny a soľ, ktoré strácajú, keď sa potia, doplnili pitím vody, elektrolytov a slanými desiatami, hovorí nefrológ Mitchell Rosner z lekárskej fakulty Virgínskej univerzity. Ale odkazuje im, aby nepili toľko, že sa budú cítiť nafúknutí.

Putnam, údržbár zelene, ktorý zažil otravu vodou, zmenil svoj pitný režim. Kým ide do práce, naplní si fľašu vodou, do nej nasype štvrť lyžičky soli a zmes elektrolytov, a tento roztok potom počas dňa popíja. Keď doseká trávnik, dá si ešte pohár vody. „Je to jedna z najlepších vecí, ktorá sa mi mohla stať. Už svoje telo nepreťažujem a je mi o toľko lepšie,“ pochvaľuje si.

01 - Modified: 2024-06-20 13:15:40 - Feat.: 0 - Title: Ako jesť a piť, aby ste bezpečne prežili leto. Odborníci prinášajú veľký manuál 02 - Modified: 2022-08-10 15:30:00 - Feat.: 0 - Title: Nie ste náhodou aquaholik? Ako spoznať, že už to s pitím vody preháňate​ 03 - Modified: 2022-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Voda z vodovodu nestačí. Prečo by ste mali počas športovania piť aj minerálky 04 - Modified: 2022-07-11 11:43:29 - Feat.: 0 - Title: Odborník o vode: Za život vypijeme niekoľko tabletiek 05 - Modified: 2022-07-09 08:11:51 - Feat.: 0 - Title: Riziká ukryté vo vode. Čo je skutočne bezpečné piť?
01 - Modified: 2024-09-15 16:10:15 - Feat.: - Title: Úrad verejného zdravotníctva poukazuje na základné hygienické požiadavky na ochranu zdravia po záplavách 02 - Modified: 2024-09-08 07:00:00 - Feat.: - Title: Máme pre teba rozuzlenie odvekej dilemy. Je pre tvoje telo lepšia perlivá alebo čistá voda? 03 - Modified: 2024-09-04 10:16:16 - Feat.: - Title: ​Taraba udiera na strategický sektor. Štát chce mať predkupné právo na akcie vodární 04 - Modified: 2024-08-16 08:13:54 - Feat.: - Title: Kontrolóri ukončili prešetrovanie východoslovenských vodární. Tie však s ich závermi nesúhlasia 05 - Modified: 2024-08-16 05:39:43 - Feat.: - Title: Úrady vystríhali obyvateľov mesta v Nemecku pred používaním vody z vodovodu. Môže byť kontaminovaná
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. september 2024 04:59