Výsledky analýzy podporujú odporúčanie obmedziť konzumáciu spracovaného a červeného mäsa.FOTO: Brainee X Canva
StoryEditor

Výskum: Len dva plátky šunky denne môžu zvýšiť riziko cukrovky

22.08.2024, 11:18
Autor:
ČTKČTK
  • Konzumácia spracovaného alebo červeného mäsa zvyšuje riziko cukrovky, pričom iba dva plátky šunky denne zvyšujú riziko tohto ochorenia o 15 percent.
  • Na základe rozsiahlej štúdie, ktorej sa zúčastnili dva milióny ľudí po celom svete.
  • Uvádza to vedecký tím vedený výskumníkmi z Cambridgeskej univerzity.

Podľa denníka The Guardian ide zatiaľ o najpresvedčivejší dôkaz o súvislosti medzi konzumáciou mäsa a chorobou, ktorá globálne predstavuje jedno z najväčších nebezpečenstiev pre zdravie.

Diabetom 2. typu, ktorý je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek, infarktu, mŕtvice a amputácie dolných končatín, trpí na svete vyše 400 miliónov ľudí.

Jedným z hlavných spôsobov, ako riziko cukrovky znížiť, je okrem udržiavania zdravej hmotnosti a dostatočného pohybu aj správne stravovanie.

image

Odborníci v štúdii zverejnenej v odbornom časopise Lancet Diabetes & Endocrinology uvádzajú, že výsledky ich analýzy podporujú odporúčanie obmedziť konzumáciu spracovaného a červeného mäsa.

Výskum zahŕňal dáta 1,97 milióna dospelých z 20 krajín Európy, Ameriky, východného Stredomoria, juhovýchodnej Ázie a západného Pacifiku.

Výskum ukázal, že pokiaľ človek denne konzumuje 50 gramov spracovaného mäsa – čo zodpovedá zhruba dvom plátkom šunky – hrozí mu o 15 percent vyššie riziko cukrovky v nasledujúcich desiatich rokoch.

Konzumácia 100 gramov červeného mäsa denne, teda zhruba jedného malého hovädzieho steaku, je spojená s o desať percent vyšším rizikom ochorenia.

01 - Modified: 2024-08-16 07:14:42 - Feat.: 0 - Title: Ďalší „vedľajší“ efekt liekov na cukrovku. Môžu pomôcť aj fajčiarom 02 - Modified: 2024-06-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Medicínsky prelom, ale aj vážne následky. Ľudia končia pre lieky na chudnutie v nemocnici 03 - Modified: 2024-05-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prekvapivý zabijak z útrob brucha. Ako si zachrániť pankreas 04 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štúdia: Ľudia, ktorí spia menej ako určité množstvo hodín, majú vyššie riziko cukrovky 05 - Modified: 2024-04-22 12:09:28 - Feat.: 0 - Title: Vysoká glykémia nebolí. Aké riziká hrozia cukrovkárovi, ak neužije načas lieky? 06 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: 0 - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 07 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú?
01 - Modified: 2024-10-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Adaptogény: Prečo sú také dôležité pre vaše zdravie? 02 - Modified: 2024-10-26 09:00:00 - Feat.: - Title: Zatočte s úzkosťou či nervozitou, raz a navždy! Príčina môže byť skrytá vo vašom milovanom nápoji 03 - Modified: 2024-10-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Otužilkyňa z Ľadových medveďov: Vďaka otužovaniu zvládam lepšie zimu aj augustové horúčavy. Zbavilo ma artritídy 04 - Modified: 2024-10-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Plody jesene, ktoré vám zaručia zdravie počas celej zimy. Často ich máte na dosah 05 - Modified: 2024-10-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Obezitológ: Na trhu je liek, po ktorom sa chudne dvakrát viac ako po tých, čo tu máme. Až 25 kíl za rok
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
29. október 2024 19:28