V dôsledku klimatických zmien množstvo arzénu absorbovaného ryžou rastie, čo predstavuje vážne zdravotné riziká pre bezpečnosť plodín a globálne zdravie.
Čo to znamená pre svet
Štúdia výskumníkov z Mailman School of Public Health na Kolumbijskej univerzite z roku 2025, o ktorej informoval časopis The Lancet Planetary Health, zistila, že účinky klimatických zmien na ryžu sú obzvlášť alarmujúce.
Ryža sa pestuje zaplavovaním polí vodou. S rastúcimi teplotami a zvyšujúcou sa hladinou CO₂ môže zaplavená pôda dlhodobo postrádať kyslík. Táto zmena uvoľňuje z pôdnych častíc viac arzénu, čo umožňuje koreňom ryže absorbovať viac kyslíka.
„Arzén sa prirodzene vyskytuje v mnohých pôdach a vodách. Na ryžových poliach, ktoré zostávajú zaplavené, kyslík ubúda. Železné minerály, ktoré normálne viažu arzén, sa rozpúšťajú a arzén sa stáva mobilnejším. Teplejšie podmienky v kombinácii s vyšším obsahom CO₂ túto chémiu posúvajú vpred, najmä na poliach, ktoré zostávajú podmáčané,“ píše Earth.com.
Tieto výsledky sú obzvlášť znepokojujúce pre ázijské krajiny, pretože ryža je tamzákladnou potravinou. Štúdia predpokladá prudký nárast celoživotného výskytu rakoviny pľúc a močového mechúra. Očakáva sa, že Čína zaznamená najväčší nárast, pričom odhadom...
Zostáva vám 85% na dočítanie.
