Výskum čoraz viac naznačuje, že poradie živín na tanieri môže byť prospešné pre každého. ILUSTRAČNÉ FOTO: Towfiqu barbhuiya/Pexels
StoryEditor

Konzumovanie jedla na tanieri v určitom poradí je lepšie pre zdravie. Prinášame konkrétne príklady

01.08.2025, 14:38
Autor:
sansan
  • Ako sa hovorí, načasovanie je všetko – a to môže byť pravda, pokiaľ ide o jedenie rovnako ako o čokoľvek iné v živote.
  • Ak sa chcete cítiť a fungovať čo najlepšie, načasovanie vášho výberu jedál by mohlo mať vplyv.
  • Konzumácia makroživín v určitom poradí počas jedla môže obmedziť nutkanie na maškrtenie, zlepšiť reguláciu hladiny cukru v krvi a zlepšiť ďalšie aspekty zdravia.

„Je to doslova o poradí, v akom jete potraviny, aby ste minimalizovali výkyvy hladiny cukru v krvi a zvýšili pocit sýtosti. Je to veľmi praktický prístup a nie je obmedzujúci. Nehovorí vám, čo máte jesť,“ uviedla pre National Geographic Heidi Skolnicková, športová nutričná poradkyňa v Centre športovej medicíny žien v Nemocnici pre špeciálnu chirurgiu v New Yorku.

image

(Ne) bezpečná soľ: Milovníci párkov a klobás, majte sa na pozore

Úžitok pre každého

Zvyčajným odporúčaním je začať jedlo vlákninou (možno vo forme surovej, neškrobovej zeleniny alebo ovocia), potom prejsť na chudé bielkoviny a zdravé tuky a zakončiť škrobovými sacharidmi, ako je chlieb, ryža, cestoviny alebo zemiaky.

Výskum čoraz viac naznačuje, že ľudia môžu profitovať z prístupu založeného na sekvencii živín – a že je obzvlášť užitočný pre ľudí s cukrovkou, reaktívnou hypoglykémiou (stav, pri ktorom hladina cukru v krvi klesne po jedle) alebo postprandiálnou hypotenziou (pokles krvného tlaku po jedle).

Štúdia v časopise Nutrients z roku 2022 zistila, že keď si ľudia s cukrovkou 2. typu osvojili zvyk jesť zeleninu pred škrobovými sacharidmi, ako odporúčajú dietológovia, po piatich rokoch sa im výrazne zlepšila kontrola hladiny cukru v krvi, konkrétne ich hladina hemoglobínu A1C (ktorá meria priemernú hladinu cukru v krvi za predchádzajúce tri mesiace).

Ďalšia štúdia v časopise BMC Nutrition z roku 2024 zistila, že starší dospelí s cukrovkou, ktorí si osvojili zvyk jesť najprv zeleninu, mali lepšiu funkčnosť – čo znamená väčšiu ľahkosť v i...

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-02-03 12:44:34 - Feat.: 0 - Title: Ako najlepšie osmažiť cibuľku či uvariť špagety? Vedci objasňujú rady od babičiek 02 - Modified: 2024-12-11 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Veľký rozhovor s odborníčkou na výživu: Z citrónovej vody neschudnete 03 - Modified: 2025-07-15 13:30:00 - Feat.: 0 - Title: (Ne)bezpečné ovocie: Z výživovej bomby ničivá smršť pre zdravie. Ktoré druhy sú najrizikovejšie? 04 - Modified: 2025-03-06 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cukrovku je možné zvrátiť. A dokonca rýchlejšie, ako si myslíte
01 - Modified: 2025-12-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Vodu vymenil za energeťáky. Muž ich vypil až osem denne, s týmto vážnym stavom skončil v nemocnici 02 - Modified: 2025-12-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Portugalci na Slovensku, ktorí vedia podnikať. Bratislava sa rozrástla o ďalšiu prevádzku Beija Flor 03 - Modified: 2025-12-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Lacný „zázrak“, ktorý máme takmer všetci doma: Prospieva kostiam, pečeni aj chudnutiu a skvelo chutí 04 - Modified: 2025-12-11 18:00:00 - Feat.: - Title: Tréning, keď nič nestíhate: V pohodlí domova postačí aj pár minút 05 - Modified: 2025-12-07 11:00:00 - Feat.: - Title: Pre zdravý život je potrebná absolútna tma, zistila veda. Tu sú štyri pomôcky
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. december 2025 18:12