Pixabay
StoryEditor

Lekári sa sporia o pitný režim. V jednej veci sa však zhodujú

11.07.2018, 12:45
Ľudia sú na vode závislí a pitie dvoch litrov denne môže viesť k opuchu mozgu aj k smrti. Českej DVTV to minulý týždeň povedal plastický chirurg Jan Měšťák.

Najnebezpečnejšie podľa neho je prehnané pitie pri náročnom športe. Podľa fyziológa Miloslava Fraňka sú jeho vyjadrenia prehnané. Závislosť na vode podľa neho síce existuje, pitný režim je ale dôležitý obzvlášť práve pri fyzickej námahe a v teplom počasí, uviedol pre server Lidovky.cz.

Fyziológ Miloslav Franěk z 3. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej vyvracia výroky skúseného plastického chirurga Jána Měšťáka. Ten v rozhovore pre DVTV povedal, že v závislosti od počasia a výdaja energie vypije len medzi pol litrom a litrom vody denne, čo odporúča všetkým ľuďom bez ochorenia obličiek alebo zápalov močového mechúra.

Fraňka prekvapilo, že Měšťák o téme vôbec hovorí z role lekára, keď nepatrí do jeho odbornosti. "Prečo sa k pitnému režimu vôbec vyjadruje plastický chirurg?" začudoval sa Franěk.

Měšťák v rozhovore upozornil, že "dodržiavanie pitného režimu" môže spôsobiť opuch mozgu, v dôsledku ktorého človek zomrie. "To síce možné je, ale aby sa to stalo, muselo by sa jednať o obrovské množstvo vody. Rádovo mnoho litrov," vyvracia Franěk tézu o tom, že by bežný pitný režim mohol viesť k smrti.

Pri športe pite, radí fyziológ
"Vrcholovo som športoval a nikdy sme pri náročných tréningoch nepili. Človek môže mať hyponatriémiu, čiže napríklad keď pri maratóne vypije počas jednej hodiny jeden liter, môže zomrieť," povedal Měšťák v DVTV.

Franěk jeho slová upresňuje. "Keď sa človek potí, stráca okrem vody aj ióny v krvi, hlavne sodík a chlór. Ak budete straty dopĺňať len vodou, chýbať vám môžu. To je hyponatriémia," vysvetľuje fyziológ s tým, že športovci vždy mávajú k dispozícii hypertonické roztoky, ktorými dopĺňajú ako sodík, tak vodu.

"Ak by si človek musel vybrať, či v takejto situácii piť len vodu, alebo nepiť vôbec, nepiť vôbec je rozhodne nebezpečnejšie. Najmä, keď je teplo," upozorňuje Franěk. Nedostatok tekutín pri zvýšenej fyzickej záťaži môže napríklad znížiť krvný tlak, čo jedinca ohrozí viac ako hyponatriémia.

Každý extrém je zlý
Aj v tomto prípade fyziológ Franěk vyčíta Měšťák, že bez dostatočnej kompetencie hrozí veľmi nepravdepodobnými prípadmi. "Opäť je to prípad, ktorý je strašne extrémny. Neviem si predstaviť, že by ktokoľvek zdravý mal pri bežnej alebo aj zvýšenej fyzickej záťaži takú stratu iónov, že by to viedlo k smrti," povedal Franěk.

Za ošemetné považuje používať čísla, kedy už môže voda organizmu vadiť. Zásadný vplyv na to totiž podľa odborníka má počasie alebo zdravotný stav. S každým človekom je preto potrebné zaobchádzať individuálne.

Závislosť? Je možná, zhodujú sa lekári
Franěk naopak pripúšťa, že aj na trvalom popíjaní vody môže vzniknúť závislosť. Plastický chirurg Měšťák je o závislosti ľudstva na pití presvedčený. "Keď vidím každého, ako stále popíja, prečo to robia? Predtým to nikdy nebolo. Mal som klientky, ktoré hovorili, že v noci musia piť, inak sa udusia. Počúvam ľudí hovoriť, že keď sa hodinu nenapijú, tak odpadnú," ilustroval Měšťák v rozhovore závislosť ľudí na pití bez skutočného smädu.

"Veľa piť je v poslednej dobe móda. Dokážem si predstaviť, že niekto môže byť závislý, a preto tiež nervózny, keď pri sebe tú fľaštičku s vodou nemá a nemôže smäd okamžite zahnať," súhlasí Franěk. "Tento typ závislosti už dnes rozhodne existuje a možno že je rozšírenejší, než si myslíme," dodáva lekár.

01 - Modified: 2018-06-24 19:44:07 - Feat.: 0 - Title: Keď pitný režim škodí. Koľko vody naozaj potrebujeme? 02 - Modified: 2017-09-04 09:44:05 - Feat.: 0 - Title: Pozor na pitný režim. Aj veľa vody vás môže stáť zdravie
01 - Modified: 2024-03-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Vo vašom pitnom režime by okrem vody nemali chýbať aj iné nápoje. Vďaka niektorým dokonca schudnete 02 - Modified: 2024-02-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Koľko pohárov vody by si mal denne vypiť a akú farbu má mať tvoj moč? Máme pre teba všetky odpovede o pitnom režime 03 - Modified: 2024-01-29 12:32:36 - Feat.: - Title: Žijete ZDRAVO? Otestujete sa! 04 - Modified: 2023-08-13 07:38:35 - Feat.: - Title: Sladené, minerálne či z kohútika: Ktoré nápoje vám svojim obsahom môžu zbytočne ublížiť? 05 - Modified: 2023-07-18 14:05:48 - Feat.: - Title: Ako dodržiavať pitný režim pre školákov
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
13. apríl 2024 23:50