Ľudia, ktorých denný kalorický príjem je zo 17 až 21 percent tvorený cukrom, majú o 38 percent väčšiu pravdepodobnosť úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia v porovnaní s tými, ktorí s cukrom zaobchádzajú opatrne, cituje web Health Harward výsledky pätnásťročnej štúdie. "Dá sa povedať, že čím väčší je príjem pridaného cukru, tým vyššie je riziko srdcovej choroby," hovorí autor projektu doktor Hu. Vysoká konzumácia cukru vedie tiež k vzniku vysokého tlaku. Ako uvádza doktor Hu, pečeň metabolizuje cukor rovnako ako alkohol a premieňa uhľohydráty na tuk. Po nejakom čase to vedie ku kumulácii tuku v pečeni, čo môže byť jednou z príčin vzniku diabetu, ktorý má tiež vplyv na rozvoj srdcovej choroby.Pixabay
StoryEditor

Nepotrebujeme zázračné pilulky. Kardiológ o tom, čo zaberá na vysoký tlak

27.02.2020, 16:09
Autor:
jobjob
„Pohyb je jediná tabletka, ktorá nemá nežiaduce účinky. Stačí aj obyčajná chôdza,“ hovorí kardiológ Miloš Dobiáš. Práve pohyb pomáha k zníženiu vysokého krvného tlaku, ktorý môže mať pre zdravie fatálne následky.

Hypertenzia čiže vysoký krvný tlak je jednou z najrozšírenejších civilizačných chorôb. Mnoho ľudí pritom o svojom vysokom tlaku ani nevie, pretože ho nesprevádzajú nápadné príznaky.

Naše babičky hovorievali, že krvný tlak by mal byť 100 + vek. To však už dnes tak celkom neplatí. „V čase našich babičiek bolo starnutie prejavom prirodzenosti a vyšší tlak sa bral ako dôsledok a nie príčina, bolo to v určitom veku prirodzené,“ uviedol kardiológ pre iDNES.cz.

Štúdie z druhej polovice 20. storočia však ukázali, že je dôležité tlak znižovať. Dôkazom bola znížená chorobnosť a úmrtnosť v populácii.

„Optimálna nameraná hodnota je 120/80, nad 140/90 už hovoríme o hypertenzii,“ povedal Miloš Dobiáš s tým, že v prípade zistenia vysokého krvného tlaku je potrebné sadnúť si s pacientom a prebrať s ním režimové opatrenia a zmenu životného štýlu. „Keď sa počas šiestich mesiacov nedarí tlak stabilizovať, príde na rad liečba medikamentami“ dodal.

Tlak nie je nutné merať príliš často, pre domáce meranie ale lekár odporučil kvalitnejšie elektronické prístroje, ktoré je navyše potrebné po určitom čase kalibrovať a validovať.

Pri meraní tlaku by mal byť pacient v pokoji, dobrej pohode, sedieť s neprekříženými nohami, rukáv tonometru treba nasadiť vo výške srdca.

Nenápadný zabijak
„Zradné je, že hypertenzia nebolí,“ uviedol tiež v relácii Rozstrel kardiológ a vysvetlil, že o to je nebezpečenstvo väčšie.

„Vysoký tlak vedie napríklad k progresii aterosklerózy, čo je problém, ktorý je v tejto chvíli zodpovedný za väčšinu prejavov ischemickej choroby srdca, a neliečený vedie takisto k rozvoju chronického srdcového zlyhania, spôsobuje chronické zlyhanie obličiek, takzvané krvácavé mozgové príhody či fibriláciu predsiení. Tých vplyvov nie je málo a všetko sú to závažné ochorenia,“ dodal.

Ako by sme mali vysokému tlaku predchádzať alebo sa ho zbaviť? „Hlavná vec je obmedzenie soli,“ uviedol kardiológ. „Odporúčanie je 4 až 5 gramov denne. Ideálne je nemať doma soľničku a nezvyknúť si na slávnu chuť.“

Pestrá strava a pohyb

Často sa hovorí, že jeden pohár vína denne zníži tlak. Čo na to kardiológ? „Keď sme zdraví, tak jeden pohárik denne tlak znížiť môže, ale dlhodobo vedie zvýšený príjem alkoholu k zvýšenému tlaku,“ vysvetlil.

Zásadné pre zníženie krvného tlaku je podľa lekára predovšetkým absencia fajčenia, pestrý jedálny lístok a aktívny pohyb. „To je celé, nepotrebujeme žiadne zázračné prípravky,“ uviedol kardiológ.

Pohyb je podľa neho elementárna a zásadná vec, ktorej by sme sa mali venovať v každej životnej dekáde. A je potrebné začať s tým už v detstve. „Pohyb je jediná tabletka, ktorá nemá vedľajšie účinky,“ dodal. A stačí aj obyčajná chôdza.

„Kto začne pravidelne chodiť, ideálne hodinu päťkrát za týždeň, tak spozná, aké benefity mu to prinesie. Pohyb zlepšuje život aj prognózu u vážnych chorôb ako rakovina, znižuje osteoporózu, vysoký tlak, optimalizuje hladinu cukru a cholesterolu, zlepšuje stav po operácii. Je škoda že sa tak často nevyužíva,“ ľutoval.

Rizikovým faktorom vysokého tlaku je tiež obezita. „Je to odraz súčasnej doby, kedy žijeme v blahobyte. Stovky generácií pred nami boli adaptované na nižší energetický príjem, potrava bola vzácna a k tomu sme mali enormnú fyzickú záťaž. Dnes sme schopní si na dve kliknutia myšou nechať doviezť potraviny až domov,“ vysvetlil Miloš Dobiáš.

Rýchle diéty sú ale podľa kardiológa zlým riešením, ideálne je pomalé zdravé chudnutie a zmena myslenia. Každý obézny pacient by podľa neho ideálne potreboval tím podobne ako vrcholový športovec. V prípade nadváhy je však možné začať na sebe pracovať napríklad hneď.

„Hlavné je vyšší výdaj energie ako príjem. Keď pôjdete denne 60 minút, tak spálite asi 37 g tuku a máte mesačne kilo tuku dole, to je za rok 12 kg tuku,“ povedal Miloš Dobiáš s tým, že nie je vo výsledku tak dôležitá hmotnosť, ale fyzická zdatnosť, ktorá je zárukou zdravého fungovania celého tela.

01 - Modified: 2019-10-30 08:29:42 - Feat.: 0 - Title: Máte vysoký krvný tlak? Osem prirodzených spôsobov, ako ho znížiť
01 - Modified: 2024-02-14 16:24:02 - Feat.: - Title: Jedna jednoduchá výmena stravy môže znížiť krvný tlak a riziko infarktu 02 - Modified: 2023-12-04 08:34:04 - Feat.: - Title: Na zníženie hypertenzie niekedy stačí obmedziť soľ, preukázala štúdia 03 - Modified: 2023-06-04 10:00:00 - Feat.: - Title: Každý piaty pacient v ambulancii praktického lekára má vysoký tlak, často o tom ani nevie. Pomôže domáci monitoring 04 - Modified: 2022-12-29 06:00:00 - Feat.: - Title: Pribúda ľudí s vysokým tlakom a obetí infarktov 05 - Modified: 2022-09-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Vysoký tlak: Nenápadná samovražda
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
10. apríl 2024 06:56