Rakovina, ochorenie, preventívna prehliadka (ilustračná fotografia) SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

Preventívnu prehliadku na jeden z najzákernejších druhov rakoviny ignoruje až 89 percent Slovákov

14.11.2023, 09:14

Problémom je aj to, že ľudia sa radšej liečia doma či alternatívne a do nemocnice prichádzajú, keď už je neskoro.

Sme top krajinou v úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva. Pravidelnú kontrolu ignoruje 89 percent Slovákov, ukázal prieskum pilulka.sk. Hoci sme spomedzi krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj na prvom mieste (OECD) v úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva, pravidelné a bezplatné preventívne vyšetrenie ignoruje až 3,9 milióna dospelej populácie a v priemere dve tretiny (3,3 milióna dospelých Slovákov) ich neabsolvuje vôbec.

Tvrdia to najnovšie dáta z rozsiahleho prieskumu nadnárodnej lekárenskej skupiny Pilulka.sk a výskumnej agentúry Behavio, ktorý bol realizovaný na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku a Rakúsku na reprezentatívnej vzorke 1 000 ľudí z každej krajiny. 

Odstrašujúce čísla

„Detailnejší pohľad na dáta odhalil, že toto vyšetrenie pravidelne neabsolvuje až 89 percent Slovákov. Nepravidelne chodí na preventívne prehliadky každý desiaty Slovák, úplne sa im vyhýba až 65 percent mužov a dokonca až 75 percent žien.

Ide o alarmujúce čísla, keďže prevencia v tomto smere skutočne zachraňuje životy,“ objasňuje brand manažérka Pilulka.sk Andrea Babicová. Ignorácia týchto prehliadok sa týka každej skupiny ľudí bez ohľadu na finančný, rodinný či psychický stav.

Prieskum tiež ukázal, že s pribúdajúcim vekom Slováci menej zanedbávajú preventívne prehliadky hrubého čreva, pravidelne ich absolvuje približne každý piaty človek vo vekovej kategórii od 45 rokov. Rakovina hrubého čreva je pritom druhým najčastejším zhubným nádorom u mužov a tretím u žien.

Na aké preventívne prehliadky majú Slováci nárok:

  • Deti a dorast: Preventívna prehliadka u všeobecného lekára
  • Dospelí ľudia: Preventívna prehliadka u všeobecného lekára, zubár, gynekológ, urológ, gastroenterológ.
  • Ľudia nad 40 rokov: Ženy by mali podstúpiť mamografiu. Realizuje sa aj EKG s cieľom zachytenia ischemickej choroby srdca alebo porúch srdcového rytmu. 
  • Ľudia nad 50 rokov: Vyšetruje sa stolica na skryté (okultné) krvácanie a skríning rakoviny hrubého čreva, pričom po pozitívnom náleze sa realizuje kolonoskopické vyšetrenie gastroenterológom. Kolonoskopia by sa po 50-tke mala robiť pravidelne raz za 10 rokov. U mužov sa vyžaduje preventívne vyšetrenia u urológa raz za tri roky.
  • Všetci bez rozdielu: Preventívne vyšetrenia u zubára, kde sú občania motivovaní finančne. Napríklad ošetrenie zubného kazu sa plne uhrádza z verejného zdravotného poistenia len vtedy, ak bol poistenec na preventívnej prehliadke u zubného lekára v predchádzajúcom kalendárnom roku.

Lekár Milan Kulkovský z ambulancie vnútorného lekárstva NsP Považská Bystrica hovorí, že na to, prečo Slováci nechodia na pravidelné kontroly, nie je jednoduché odpovedať. „Niektorí sa boja samotného vyšetrenia, niektorí majú obavy zo zlého výsledku, a preto radšej neurobia žiadny krok k tomu, aby sa ho dozvedeli. Nie len v tomto prípade, ale aj vo všeobecnosti platí, že všetko odkladáme do poslednej možnej chvíle a to aj s vedomím, že už môže byť neskoro,“ objasňuje Milan Kulkovský, ktorý je tiež držiteľom ocenenia TOP lekári Slovenska.

Ako ďalej podotýka, problémom je aj to, že ľudia sa radšej liečia doma či alternatívne a do nemocnice prichádzajú, keď už je neskoro. Jeho slová potvrdzujú aj dáta z prieskumu, najmä s rodinou rieši svoje zdravie až polovica opýtaných, s priateľmi či lekárnikom tretina.

„S prosbou o rady sa stretávame na našom call centre pravidelne vo vysokej miere. Týmto zákazníkom však vždy odporúčame návštevu lekára a apelujeme na zdravý životný štýl,“ uvádza Andrea Babicová. Rakovinu hrubého čreva spôsobujú nielen zlé stravovacie návyky, ktoré si so sebou nesieme ešte z detstva, ale aj fakt, že veľa ľudí nevie, že od určitého veku majú nárok na test na skryté krvácanie.

„Jeho pozitivita odštartuje sled ďalších vyšetrení, ktorých cieľom je za ideálnych okolností zachytiť skoré štádium nádorového ochorenia,“ objasňuje Milan Kulkovský s tým, že zvrátiť trend ignorovania preventívnych prehliadok by mohla obdoba systému fungujúceho u zubárov.

Ľudia si už zvykli, že ak neprídu na preventívnu prehliadku, čaká ich trest - platba za ošetrenie. „Časom bude nevyhnutné prísť so spoluúčasťou na diagnostike a liečbe, ak pacient pravidelne zanedbáva preventívne prehliadky, nedodržiava režimové a liečebné opatrenia. V rámci prevencie závažných ochorení zohrávajú dôležitú úlohu tiež obezita, fajčenie a nadmerný príjem alkoholu. Tu by pomohli napríklad vyššie dane,“ vraví Milan Kulkovský.

K zubom sme zodpovednejší

Systém odmeny – trestu pri zubároch skutočne funguje, čo dokazujú aj dáta z prieskumu. Vyplýva z nich, že na pravidelné zubné preventívne prehliadky chodí takmer tri štvrtiny Slovákov, konkrétne 69 percent z opýtaných mužov a 77 percent z opýtaných žien. Rovnako poctivo sa, podľa prieskumu Pilulka.sk, staviame aj k preventívkam u všeobecných lekárov.

Platí, že preventívna prehliadka môže priamo zachrániť  život alebo výrazným spôsobom zlepšiť jeho kvalitu. „Pri prevencii a skorej diagnostike nehovoríme len o onkologických ochoreniach, ale napríklad aj o cukrovke a kardiovaskulárnych ochoreniach. Je obrovský rozdiel, ak vám všeobecný lekár diagnostikuje cukrovku v jej počiatočnom štádiu, kedy ešte nedošlo k rozvoju chronických komplikácii alebo vám ju zistia až vtedy, keď skončíte v zlom stave v nemocnici,“ uzatvára lekár Milan Kulkovský.

*Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2023-11-12 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Často prebieha skryto. Čo odhalili štúdie o cukrovke 02 - Modified: 2023-11-11 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vitamínové otázniky. Aké sú riziká a plusy ukryté v tabletkách 03 - Modified: 2023-11-09 13:26:35 - Feat.: 0 - Title: Štúdia zistila, koľko mesiacov bez alkoholu umožní mozgu napraviť škody z nadmerného pitia
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatok produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad) 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny akcií zdravotných poisťovní sa zosypali 04 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 05:54