Obsah cestovnej lekárničky závisí od krajiny, do ktorej cestujete.ILUSTRAČNÉ FOTO: Pexels.com
StoryEditor

Rady odborníkov: čo nesmie počas leta chýbať v domácej a cestovnej lekárničke

09.08.2024, 15:28
Autor:
sansan
  • Leto nie je iba sezóna oddychu a dovoleniek, ale aj obdobie zdravotných problémov a neželaných ochorení.
  • Čo by sme v tomto čase nemali podceniť a čím sa ideálne predzásobiť?
  • Aby sme vedeli včas zareagovať na všetky ochorenia či ťažkosti, mali byť sme mať na to prispôsobenú svoju domácu lekárničku.

V lekárničke by nemali chýbať predovšetkým lieky na nevoľnosť a tráviace ťažkosti, lieky proti hnačke či na bolesť a horúčku. Vhodné je mať dezinfekciu, leukoplast a repelent, no rovnako lieky na alergiu, prípadne krém, ktorý pomôže pri uštipnutí hmyzom a svrbení.

„Aj počas leta je dobré mať po ruke liek na bolesť hrdla a zabúdať by sa nemalo na prípravky na ochranu pokožky pred slnkom či prípravok vhodný po spálení od slnka,“ vymenoval Petr Kasa, zakladateľ skupiny PILULKA.

V lekárňach však podľa neho Slováci v letnom období často hľadajú aj lieky na vírusové ochorenia z kúpania alebo na gynekologické problémy, ako sú mykózy či urologické ťažkosti v podobe zápalu močového mechúra, rôzne kožné plesne a bradavice. V domácej lekárničke by však nemali chýbať ani prípravky potrebné pri akútnom natiahnutí svalu alebo pri vytknutí či pomliaždení, ku ktorým v lete často dochádza.

image

Slováci nadmerne užívajú lieky proti bolesti. Odborníci zdvíhajú varovný prst, menujú závažné zdravotné riziká

Čo si zabaliť na dovolenku

Ak v lete cestujete za dobrodružstvami, myslite aj na obsah cestovnej lekárničky. Praktická lekárka Hana Matějková radí vziať si na dovolenku predovšetkým základné lieky na bolesť či alergie, aj keď aktuálne netrpíte žiadnou alergiou. Odporúča napríklad rôzne krémy a mastičky na poštípanie hmyzom. 

„Treba tiež počítať s tým, že sa na dovolenke môžeme spáliť. Takže je dobré mať so sebou prípravky s panthenolom,“ doplnila lekárka v podcaste skupiny PILULKA Životozprávy.

Vhodné je podľa nej zabaliť si aj lieky v prípade zvracania či hnačky a určite treba myslieť aj na prípadné ošetrenie rán. Dôležité je teda vziať si dezinfekciu a náplasti či obväz a zároveň odporúča aj lieky na kašeľ.

Cestovnú lekárničku prispôsobte krajine a svojmu zdraviu, radí docentka Jana Hamade, zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na deti a mládež. Obsah cestovnej lekárničky závisí od krajiny, do ktorej cestujete, a aj od dĺžky pobytu a dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

Čo obsahuje kompletná cestovateľská lekárnička:

  • lieky, ktoré cestovateľ bežne užíva,
  • lieky proti horúčke a bolestiam hlavy,
  • kvapky do nosa, očí, uší
  • lieky proti hnačke,
  • lieky proti nevoľnosti pri tzv. chorobe z pohybu,
  • lieky proti zápche,
  • antihistaminiká (lieky pri alergických reakciách),
  • lokálne antihistaminiká - krém, gél (potrebný pri poštípaní hmyzom),
  • lieky na ochranu proti malárii, v prípade pobytu v oblasti s výskytom malárie,
  • sprej alebo krém proti hmyzu (repelent),
  • dezinfekčný prostriedok,
  • pohotovostné obväzy, elastický obväz,
  • lieky proti plesňovej infekcii nôh,
  • rehydratačný roztok (najmä pre deti),
  • teplomer, obväzovú vatu, pinzetu, nožničky, náplasti.

„Príbalové letáky všetkých liekov si prečítajte ešte doma pred odchodom - je nutné splniť všetky podmienky na skladovanie a uchovávanie liečiv, prísne dodržiavať účel liečby a dávkovanie, kontraindikácie, zohľadniť vedľajšie účinky a znášanlivosť, respektíve pôsobenie s inými liekmi. Lekárnička musí byť v suchu, chlade a tme, aby nedošlo k poškodeniu jej obsahu,” vysvetlila doktorka Tatiana Červeňová, hlavný hygienik SR.

Na čo si dávať počas leta pozor

Lekárka Hana Matějková ďalej radí počas leta myslieť na pitný režim, a to najmä u detí a starších ľudí. Tekutiny by sa mali podľa jej slov dopĺňať neperlivou vodou. Zároveň odporúča vyhnúť sa pobytu na slnku medzi 11.00 a 15.00 hodinou a pokožku natierať krémami s ochranným faktorom proti slnečnému žiareniu. „V našich podmienkach už začína byť vhodný aj ochranný faktor 50,“ upozornila.

V prípade stravy radí vyhnúť sa ťažkým vyprážaným jedlám, za rizikové považuje aj omáčky a majonézy, ktoré sa v teple rýchlo kazia. Zradnými sa však môžu stať aj hríby, keď ich nazbierame do vrecúška, kde sa zaparia.

01 - Modified: 2023-12-24 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slováci a užívanie tabletiek. Ako lieky nepremieňať na jed 02 - Modified: 2024-08-07 07:25:27 - Feat.: 0 - Title: Dermatologička: Trend nárastu rakoviny kože bude stúpať ďalších 20 rokov, ak svoje správanie nezastavíme 03 - Modified: 2024-06-10 07:39:51 - Feat.: 0 - Title: Prieskum: Každý desiaty Slovák nadmerne užíva lieky proti bolesti. Závislosť je častejšia ako na drogách
01 - Modified: 2024-09-10 11:45:00 - Feat.: - Title: Nie je hanba sa občas vyplakať: Plač môže vo veľkom pomôcť vášmu celkovému zdraviu 02 - Modified: 2024-09-10 13:48:31 - Feat.: - Title: Recept na hydratovanú a hladkú pokožku? Skúste kombináciu kolagénu a jedinečných perál 03 - Modified: 2024-09-09 11:25:26 - Feat.: - Title: Všetky neškodia. Obrovská štúdia nenašla len zlé ultraspracované potraviny 04 - Modified: 2024-09-09 11:41:44 - Feat.: - Title: Dokázali by ste zachrániť niekomu život alebo mu uľaviť od bolesti? Otestujte sa v kvíze, ktorý preverí vaše schopnosti 05 - Modified: 2024-09-07 22:00:00 - Feat.: - Title: Neviditeľní poslovia zlých správ. Ako odhaliť skryté riziká v našom tele
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
11. september 2024 14:32