Pri mori, kde je veľmi intenzívne slnko v strede leta, treba siahnuť po najvyššej ochrane, upozorňuje lekárka Zuzana Murárová. FOTO: HN/Katarína Kincelová
StoryEditor

Dermatologička: Trend nárastu rakoviny kože bude stúpať ďalších 20 rokov, ak svoje správanie nezastavíme

07.08.2024, 09:25

Dermatovenerologička a onkodermatologička Zuzana Murárová v rozhovore pre HN hovorí okrem iného aj o tom:

  • aké sú šance na vyliečenie pri melanóme a pri ostatných typoch rakoviny kože
  • aké časté chyby robia ľudia pri ochrane pokožky
  • ako má vyzerať bezpečné opaľovanie 

Projekt Euromelanoma odštartoval v máji celoeurópsku kampaň. Koho tým chce osloviť?

Každý rok je tá téma iná, tohtoročná kampaň je zameraná na pacientov, ktorí prekonali rakovinu kože, či už melanómovú alebo nemelanómovú. Je ich veľmi veľa, na Slovensku v súčasnosti prežíva vyše 10-tisíc pacientov, ktorí mali melanóm. Takisto máme množstvo pacientov, ktorí mali nemelanómovú formu, ako sú bazocelulárny a skvamocelulárny  karcinóm. Všetkým treba vysvetliť povahu ochorenia a možnosti liečby, reálne ale empaticky vysvetliť riziko, na čo sa majú zamerať pri sledovaní samého seba, ako môžu spozorovať návrat ochorenia.

Hovoríte, že pacientov s rakovinou kože je veľa. Rastú počty prípadov za posledné roky? 

Kampaň pred asi piatimi rokmi uviedla, že Európa má problém s melanómom. Je obrovský nárast kožnej rakoviny a trend je stále stúpajúci. A vyzerá to tak, že to bude stúpať ďalších aspoň 20 rokov, ak svoje správanie nezastavíme. Naše prababky boli zahalené, nosili dlhé šaty, rukavičky, slnečníky. Naša generácia však žije kultom opaľovania a toto je dôsledok. Myslím si však, že mediálnym pôsobením a na sociálnych sieťach to postupne vieme naučiť hlavne mladú generáciu, ktorá má veľký vplyv aj na starších.

Vráťme sa ešte k aktuálnej kampani. Prebieha teda vo všetkých kožných ambulanciách?

Je to na rozhodnutí konkrétneho dermatológa. Súkromné centrum napríklad pozve pacientov a urobí im zadarmo vyšetrenia alebo si zmluvný dermatológ vyčlení niektoré dni vyslovene len na kontrolu znamienok. Niektorí z nás len pripomínajú kampaň letákmi, rozdávajú informácie o možnosti fotoprotekcie. Podporujú nás aj kozmetické firmy, takže pacienti majú nejaké benefity ohľadne prípravkov. 

Ktorých druhov nádorov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-08-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Najčastejšie mýty o rakovine kože, ktorým by ste rozhodne nemali veriť 02 - Modified: 2024-08-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Maliarske plátno pre vnútorné problémy. Čo všetko nám naznačí koža 03 - Modified: 2024-08-12 11:41:16 - Feat.: - Title: Koža si pamätá. Pribúdajú pacienti s rakovinou kože 04 - Modified: 2024-08-20 12:11:56 - Feat.: - Title: Dermatologička Michaela Blaško o škodlivosti slnka, aká zložka v omladzujúcom kréme nesmie chýbať a čo s alopéciou 05 - Modified: 2024-05-14 08:30:00 - Feat.: - Title: Ako sa rýchlejšie opáliť? Stačí sa poliať pivom, radí ďalší trend na TikToku. Je nebezpečný a zbytočný
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
31. august 2024 11:53