StoryEditor

7 potravín, ktoré ovplyvňujú váš telesný pach

26.07.2015, 00:36

Existuje mnoho potravín, ktoré majú vplyv na telesný pach. Jednou z nich je napríklad cesnak, ktorý je cítiť z celého tela. Nepríjemný odér sa objaví aj po pití alkoholu alebo konzumácii červeného mäsa. Čo vlastne spôsobuje, že po týchto jedlách nemusíte ostatným práve voňať, a ako to zmierniť? "Samotný pot je bez vône. Jeho prostredníctvom sa však z tela vylučujú tiež zvyšky liekov, vitamínov, močovina, kyselina mliečna, toxíny, soli a ďalšie odpadové látky, ktoré už cítiť sú. Rovnako tak je výraznejší pot chorého človeka alebo človeka s nadváhou," povedal pre idnes.cz dermatológ Miloš Kravciv z pražského Lekárskeho domu.

Podľa doktora Kravciva je pot tiež výraznejší po konzumácii určitých potravín, po požití drog alebo po fajčení cigariet. Tiež záleží od materiálu, z ktorého je nosené oblečenie. V umelých materiáloch sa baktérie viac množia ako v tých prírodných. V oblečení sa potom baktérie a zložky potu rozkladajú, čo vyvoláva ďalší zápach. Magistra Petra Řehořková, zakladateľka kliniky estetickej medicíny Petra Clinic, k tomu dodala, že žiadna kvalitná štúdia zatiaľ nepreukázala súvislosť medzi konzumovanými potravinami a telesným pachom, prakticky sa ale s týmto fenoménom stretávame dnes a denne. Najviac aromatický je v tomto ohľade cesnak a o niečo menej tiež cibuľa, ktorých silice vylučujeme po jedle kožou a hlavne dychom. "Ďalší zápach spôsobujú potraviny, ktoré obsahujú bielkoviny: teda mäso, mliečne výrobky, vajcia. Ďalej sa v podkožnom tuku ukladajú niektoré zložky aromatického korenia, takže to sa potom dostáva do slín a potu. Naopak mám dobré skúsenosti s mätou, ktorej konzumácia v podobe čaju alebo kvapky oleja trikrát denne na jazyk zmierňuje zápach potu," povedala Řehořková.

 

Zaujímavé ale je, že u niektorých ľudí určité potraviny spôsobí výraznejší zápach než u iných. Vysvetlenie pre tento jav zatiaľ chýba, odborníci sa však domnievajú, že to má čo do činenia s biológiou, metabolizmom a génmi. A ktoré potraviny teda dokážu náš telesný pach ovplyvniť?

Červené mäso
Milovníkov červeného mäsa možno s nadsádzkou spoznať na sto honov, a to nielen kvôli telesnej kompozíciu, ale tiež vďaka špecifickému zápachu. Česká štúdia z roku 2006 porovnala vzorky pachov dvoch skupín mužov, z ktorých jedni boli jedáci červeného mäsa a druhí vegetariáni. Potom tieto vzorky predložili skupine tridsiatich žien, ktoré mali posúdiť a vyhodnotiť príťažlivosť pachov. Odér vegetariánov pripadal ženám znateľne príťažlivejší, príjemnejší a menej intenzívny než pach jedákov mäsa.

Alkohol
Zapáchajúci dych tesne po konzumácii piva alebo vína je hlavným dôkazom toho, že si dotyčný doprial alkohol. Avšak aj po uplynutí nejakej doby a vyčistení zubov možno pijana odhaliť práve kvôli alkoholickému zápachu. Ťažko na vás niekto spozná, že ste si pred pár hodinami vychutnali pohár vína, ale ak ste strávili večer popíjaním alkoholu, bude vaše telo cítiť alkoholom po celý nasledujúci deň, keď telo metabolizuje alkohol. Pach bude zreteľný najmä pri potení. Ľudia závislí na alkohole sú potom týmto nepríjemným alkoholickým zápachom obklopení neustále.

Cesnak
Zápach cesnaku pozná každý z nás, pričom niekomu je príjemný, inému menej. Sírové zložky sa uvoľnia pri nakrájaní alebo rozdrvení cesnaku a udržia sa vo svojom okolí. Zvlášť surový cesnak sa prejaví nielen na dychu, ale aj mierne ovplyvní pach potu a moču. Ako uviedol pre server mnn.com profesor chémie Eric Block zo State University of New York, museli by ste zjesť naozaj veľa cesnaku na posedenie, alebo ho jesť pravidelne, aby bol výraznejšie cítiť z vášho potu. 

Každopádne či už sa cesnakový odér linie z vašich úst či tela, najlepším riešením je donútiť ľudí okolo vás, aby si tiež dopriali pochúťku s cesnakom. Cesnakový zápach tiež pomôžu zamaskovať citrusové vône, vyskúšať môžete pomarančový alebo citrónový esenciálny olej.

Kari
Lahodnú chuť a špecifickú vôňu kari má na svedomí zmes niekoľkých mocných bylín a korenia. Kari okrem iného obsahuje turmerin a rascu, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie. Zdravotné výhody spolu s delikátnou chuťou znamenajú, že pokrmy pripravené na kari z našich kuchýň len tak nevymiznú. Ak používate kari korenie pri varení, iste viete, že vôňa kari dokáže na dlhšiu dobu zaplniť celý byt. Po konzumácii pokrmu s kari bude príjemná orientálna vôňa vychádzať aj z vašich pórov.

Špargľa
Táto lahodná a zdravá zelenina neovplyvní priamo váš telesný pach, ale možno ste si už niekedy po konzumácii špargle všimli zvláštny zápach moču. Zápach moču po pokrme so špargľou by vás od jeho konzumácie ale rozhodne nemal odradiť, ide totiž o delikátnu a výživnú zeleninu, ktorá by mala patriť do každého jedálnička.

Kapustová zelenina
Brokolica, kapusta a ružičkový kel tiež patria do skupiny super zdravých potravín, ktorým by ste sa nemali vyhýbať. Kapustová zelenina je plná vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie a pomáha k správnej funkcii čriev, ďalej obsahuje veľa vitamínov a minerálov.
Brokolica alebo kapusta vás navyše rýchlo nasýtia, takže potom nemáte chúťky na ďalšie nezdravé pokrmy a neprejedáte sa.
Kapustová zelenina však rovnako ako cesnak vylučuje pri rozkladaní síru, čo môže ovplyvniť telesný pach. Ako veľmi budete cítiť po brokolici, záleží predovšetkým na množstve skonzumovanej zeleniny.

Cibuľa
Posledná na našom zozname potravín, ktoré ovplyvňujú telesný pach, je cibuľa, ktorá tiež vylučuje sírové zložky. Zápach potu aj dychu po cibuľu však možno výrazne znížiť, ak cibuľu tepelne upravíte. Niekedy sa pri konzumácii cibule, cesnaku a ďalších potravín odporúča piť veľa vody, čo môže zápach znížiť.

01 - Modified: 2007-08-02 10:18:38 - Feat.: 0 - Title: Odvody niektorí nezvládnu
01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 03 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 07:03