StoryEditor

Hormóny, ktoré vám bránia schudnúť. Vyvolávajú hlad alebo ukladajú tuk

02.11.2015, 12:02
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Nafúknuté brucho, pleť posiata vyrážkami, zhoršená činnosť zmyslov. Za tým všetkým, aj keď sa to nemusí zdať, stoja chemické látky, ktorých vplyv na fungovanie tela často podceňujeme. Pritom leptín, ghrelin, testosterón, estrogén a ďalšie hormóny sú kľúčom ku krásnej postave, alebo naopak k obezite.

Jete zdravo, športujete, a napriek tomu stále zápasíte s nadváhou? Vinníkom môže byť pravdepodobne „búrka“ hormónov vo vašom tele. Hormóny ovplyvňujú telesné procesy ako hlad, smäd, trávenie, ukladanie tukov, tvorbu svalov alebo sexuálnu túžbu. Ak je niektorého v tele viac, automaticky tým narušuje rovnováhu ostatných, a tým vzniká reťazová reakcia, píše idnes.cz. Na jej konci je okrem iného obezita. Ktoré hormóny vám teda môžu brániť schudnúť?


Leptín: pri zlom fungovaní ste neustále hladní
Je známy ako hormón sýtosti. „V spolupráci s hormónmi štítnej žľazy, kortizolom a inzulínom určuje telu, ako veľmi ste hladní, aké rýchle bude spaľovanie jedla, a či sa prijaté kalórie uložia do tukových buniek alebo sa použijú na energiu,“ uvádza špecialistka na výživu Monika Bartolomějová. Pri správnom fungovaní pomáha leptín zmenšovať dlhodobé tukové zásoby. Pri zlom fungovaní, človek necíti sýtosť, a práve to ho núti stále jesť. Pretože sa leptín tvorí v tukových bunkách, platí jednoduchá rovnica: čím viac máte v tele tuku, tým viac máte leptínu. To však automaticky neznamená, že čím máte tohto hormónu viac, tým ste menej hladní. Práve naopak - väčšie množstvo leptínu v tele vyvoláva voči nemu rezistenciu, takže organizmus stráca schopnosť vnímať jeho signály.


Ghrelin: zvyšuje chuť do jedla
Jeho známejším označením je hormón hladu. Produkuje sa v tenkom čreve, dvanástniku a žalúdku. Odtiaľ putuje do mozgu a zvyšuje chuť do jedla. „Prekabátiť“ tento hormón je podľa špecialistky na výživu možné pomalým vychutnávaním jedla. Práve pomalé zapĺňanie žalúdka dá priestor k postupnému klesaniu hladiny ghrelinu. Okrem pocitu hladu pomáha ghrelin človeku plynulo prechádzať do všetkých spánkových fáz. Pritom v 4. fáze spánku sa uvoľňuje rastový hormón a REM fáza prispieva k správnej hladine leptínu.


Inzulín: pomáha ukladať tuky
Znižuje hladinu glukózy v krvi. Potom, čo zjete potravinu obsahujúcu sacharidy, je rozštiepená na jednoduché cukry, ktoré sa uvoľňujú do tela. „Následne začne pankreas vytvárať a púšťať do tela inzulín, ktorý cukry nasmeruje do pečene,“ opisuje Bartolomějová. V pečeni sa inzulín zmení na glykogén, ktorý je „potravou“ pre svaly. Inzulín sa podieľa aj na premene glukózy na mastné kyseliny. Mastné kyseliny sa ukladajú v bunkách ako zásoba energie na neskoršie využitie. Pokiaľ tento proces funguje správne, pomáha udržiavať hmotnosť. V prípade, že jeme dlhodobo nadbytok sacharidov, pankreas posiela do tela viac inzulínu. V nadväznosti na to „smeruje“ inzulín väčšie množstvo kalórií na uskladnenie v podobe tuku a nadváha je na svete. A spolu s ňou tiež rezistencia tela na inzulín v podobe cukrovky II. typu.


Estrogén: jeho nerovnováha vám uberá energiu
Je dôležitý pre zaistenie ženského reprodukčného systému, ale aj pre funkciu mozgu, srdca a kostí alebo zdravú a peknú pleť. Tvorí sa hlavne u žien, ale malé množstvo sa vytvára tiež v mužskom tele. „Veľa umelo vytvoreného estrogénu môžeme prijímať zvonku, prostredníctvom hormonálnej antikoncepcie, pesticídov a plastov v okolí alebo prídavných látok v potravinách,“ vysvetľuje odborníčka na krásu Petra Řehořková z Petra Clinic. Estrogén má niekoľko foriem, z ktorých jednou je aj estradiol, teda hormón mladosti. Táto forma znižuje tvorbu inzulínu, zvyšuje tvorbu „dobrého“ cholesterolu (HDL) a znižuje tvorbu „zlého“ cholesterolu (LDL). K štíhlej postave pomáha vytváraním pocitu sýtosti a udržiavaním vysokej hladiny energie, takže aj vďaka nemu máme chuť cvičiť. Pri jeho nerovnováhe tento proces funguje presne naopak. Vedci za posledných 50 rokov prišli na to, že ak je v tele estrogénu nadbytok, spôsobuje vyššie riziko rakoviny, cukrovky, neplodnosti a ďalších vážnych ochorení. Okrem prijímania tohto hormónu z potravín a z okolia spôsobuje jeho nerovnováhu aj stres.


Jedzte zdravo a odpočívajte
Ďalšími hormónmi, ktoré majú vplyv na našu váhu, sú napríklad takzvané stresové hormóny ako adrenalín, kortizol, noradrenalín, ktoré ovplyvňujú trávenie v strese. Zaraďujeme sem aj testosterón, ktorý sa s pribúdajúcimi kilogramami mení na estrogén, negatívne pôsobiaci na našu váhu. Kľúčom k rovnovážnemu stavu hormónov a správnemu fungovaniu metabolizmu a hormónov je v prvom rade jedlo. Jedzte potraviny, čo najmenej obohatené o prídavné látky, konzervanty, hormóny, vhodné sú aj bio produkty a vylúčenie polotovarov z našej stravy. Nezabúdajte ani na aktívny život a dostatok odpočinku. Ak máte pocit, že vám telo nefunguje tak, ako by malo, navštívte radšej lekára. Vyšetrenie môže odhaliť nadbytok, či nedostatok niektorých hormónov.

01 - Modified: 2007-10-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čínsky Brilliance mieri do Česka
01 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody 02 - Modified: 2024-04-06 09:57:33 - Feat.: - Title: Jogalates je pre vás ako stvorený: Vďaka tomuto cvičeniu schudnete, zabavíte sa a budete zdravšie 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 04 - Modified: 2024-04-03 07:04:43 - Feat.: - Title: Sú aktívne a posadnuté kvalitným jedlom: Tieto znamenia patria k milovníkom zdravej stravy 05 - Modified: 2024-04-02 13:16:04 - Feat.: - Title: Chlieb a pečivo nie sú hrozbou ani počas diéty. Oveľa dôležitejšie je to, čo s nimi jete
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
10. apríl 2024 15:51