StoryEditor

Vedci objavili diétu, ktorá ochráni pred Alzheimerom

24.03.2015, 23:00
Autor:
stlstl
Volá sa MIND a dobrá správa je, že účinkuje aj keď ju nedodržiavate stopercentne.

Jedlo nám môže zachrániť mozog. Teda presnejšie, ochrániť nás pred jeho zlyhaním. Potvrdzujú to zistenia nutričnej epidemiologičky Marthy Clare Morrisovej a jej kolegov z Rush University Center v Chicagu. Ich diéta so skratkou MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) totižto výrazne znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Vyplýva to z článku uverejnenom v časopise Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Associat.

Štúdia naznačuje, že ak sa táto diéta dodržiava striktne, znižuje riziko až o viac ako 53 percent. Dobrou správou je, že aj keď ju budete dodržiavať nepravidelne, stále to bude sľubných 35 percent. Morrisová a jej kolegovia využili roky výskumu o účinkoch jedla a výživy a o ich dobrých a nepriaznivých účinkoch na ľudský mozog. 

Diéta je vlastne akýmsi hybridom medzi dvoma stravovacími režimami - stredomorským (Mediterranean) a takzvanými DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Obe boli vyvinuté pôvodne na ochranu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami ako vysoký krvný tlak či infarkt. Zistilo sa však, že sú účinné napríklad aj pri demencii. Ich kombináciou vznikol režim, ktorý by vám mal pomôcť udržať si „Alzheimera“ od tela. 

Diéta MIND obsahuje pätnásť komponentov - desať je „mozgu prospešných potravinových skupín“ - spadá sem zelená listová zelenina, ostatné druhy zeleniny, orechy, drobné bobuľové ovocie, fazuľa, celozrnné obilie, ryby, hydina, olivový olej a víno. Okrem toho je tu päť nezdravých skupín, kam patrí červené mäso, maslo a margarín, syr, sladkosti a vyprážané alebo fast foodové jedlá.

Samotná „diéta“ potom spočíva v tom, že človek zje denne aspoň tri celozrnné jedlá, zeleninový šalát a ešte jednu ďalšiu zeleninovú porciu plus pohár vína. Cez deň si ešte zaje nejaké orechy, hydinu a drobné bobuľové ovocie aspoň dvakrát týždenne a rybu aspoň raz za týždeň. Samozrejme, treba obmedziť alebo sa celkom vyhnúť jedlám z nezdravej skupiny - teda menej ako lyžicu masla denne a syr alebo vyprážané jedlo nie častejšie ako raz za týždeň.

Jediným ovocím, ktoré je odporúčané pri MIND diéte, je drobné bobuľové ovocie. „Čučoriedky sú z hľadiska ochrany mozgu najperspektívnejšie,“ hovorí Morrisová. Jahody sa zas osvedčili už v predchádzajúcich štúdiách ako plus pre kognitívne funkcie.

Zdroj: sciencedaily.com

 

 

01 - Modified: 2007-04-22 10:43:00 - Feat.: 0 - Title: Na úvod play off zaváhalo doma iba Toronto
01 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Vytvorte si svoju vlastnú „modrú zónu“. Prinášame tipy, ako si môžete predĺžiť život 02 - Modified: 2024-04-29 13:17:08 - Feat.: - Title: Ľudia ignorujú signály, idú na doraz. Pred ťažkým pretekom odporúčam prehliadku u lekára, hovorí Maroš Molnár o Sparťanovi 03 - Modified: 2024-04-29 05:39:16 - Feat.: - Title: Keď tabletky nezaberajú, horúčku môžete poraziť aj bez chemikálii. Zistite ako! 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
30. apríl 2024 12:51