StoryEditor

Chcete začať zase behať? Päť vecí, na ktoré si dajte pozor

22.07.2014, 18:55

Človek sa nedostane do kondície tým, že začne behať, človek musí byť v kondícii, aby behať vôbec mohol začať. Tieto provokatívne slová hovorí renomovaný svetový fyzioterapeut Gray Cook. Spolu s ním si teda zahráme na diablovho advokáta a predložíme päť dôvodov, prečo by ste nemali behať – nie vôbec, ale prečo nie práve teraz.

1. Bolesť
Ak to bolí, nie je to behanie, ale rýchlostné krívanie. Bolí vás koleno či chrbát? Dobrý fyzioterapeut bude hľadať príčinu, nie liečiť následky. Bolesť totiž nie je problém, ale signál. Všeobecne to platí pre akúkoľvek športovú aktivitu, je jedno, či hráte tenis, beháte, alebo zdvíhate činky. Počúvajte signály svojho tela a riešte ich, a to hneď - ono to „samo“ neprejde.

2. Asymetria a disbalancia
Beh ako typicky jednostranná, asymetrická pohybová činnosť vyžaduje symetriu – ak má auto prázdnu zadnú pneumatiku, nemožete s ním ísť ani rýchlo, ani ďaleko. Otázka nie je, či nastane nehoda, ale či nastane teraz, zajtra, alebo pozajtra – predchádzajúce zranenie alebo asymetria /disbalancia/ sú totiž najistejšími ukazovateľmi pravdepodobnosti ďalšieho zranenia.

Asymetria a disbalancia sa môžu týkať mobility, napríklad členku alebo bedier, alebo sily, predovšetkým takzvanej reflexívnej stabilizácie. Najprv je totiž potrebné hýbať sa dobre, až potom často a pod záťažou – a behanie je na telo poriadna záťaž.

3. Vrchol neurovej sekvencie
Áno, presne tak. Behanie je – na rozdiel od všeobecného presvedčenia – jedným z vrcholov pyramídy. Nie základ. Ako ste na tom s dýchaním, myslíme tým správnym dýchaním? S pretáčaním sa v ľahu na brucho a späť? S lezením po zemi po štyroch, v rôznych variáciách?

Čo prechodové pozície z ľahu alebo sedu do rozdeleného drepu? Čo drep samotný? Takto sme sa ako deti učili hýbať a "posilňovali". Bohužiaľ sme to pri počítačoch tak nejako pozabudli - keď sa od počítača zdvihne hrbatý, slabý a obézny „opičiak“ a rozbehne sa, bude to behajúci hrbatý, slabý a obézny opičiak.

4. Nedostatok sily

Viete, že pri behu na päť kilometrov je na každú nohu záťaž okolo 250 ton? Naozaj je na to nováčik pripravený? Už dlho vôbec nič necvičil. Samozrejme, že nie je. Pred vytrvalosťou musí byť najprv silný.

Čo s tým? Klasická posilňovňa, predkopávanie, zakopávanie, bicepsový zdvih, leg press, a podobne? Kdeže - izolovaný tréning jednotlivých svalov je pre funkčný pohyb, akým beh bezpochyby je, nielen slepou uličkou, ale cestou do pekiel.

"Železa" sa netreba báť, je to to najlepšie, čo sa bežcovi v jeho príprave môže prihodiť. Závisí však na tom o aké „železo“ ide. A predovšetkým na tom, čo s ním robiť.

5. Behanie je umenie

Vyžaduje profesionálny koučing, cvičenie a jasný program. Nestačí si obuť tenisky, do uší hudbu a vybehnúť. Naučte sa (znovu) behať od profesionálov.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-08-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Energetici: regulácia môže narušiť trh
01 - Modified: 2024-05-09 13:20:21 - Feat.: - Title: Najčastejšie mýty v stravovaní 02 - Modified: 2024-05-09 13:12:39 - Feat.: - Title: Nájdite si pohybové aktivity, ktoré vás najviac bavia, a snažte sa ich denne predlžovať 03 - Modified: 2024-05-07 09:00:23 - Feat.: - Title: Šport pomáha ľuďom objavovať skryté rezervy a potenciál 04 - Modified: 2024-05-07 08:54:18 - Feat.: - Title: Ján Volko absolvuje premiéru v letnej časti olympijského roka v piatok na mítingu Diamantovej ligy v behu na 200 metrov v Dauhe 05 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
10. máj 2024 02:11