StoryEditor

Výhovorky netreba. Tmavá čokoláda je elixír mladosti, čo zaháňa stres

17.08.2015, 00:02
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Je čokoláda lepšia ako botox? Ak je tmavá, je rozhodne akýmsi elixírom prirodzenej mladosti. Britskí vedci nedávno dokonca vymysleli recept, kedy sú pri čokoláde zosilnené jej antioxidačné účinky. Na základe informácií z francúzskeho denníka Le Figaro píše portál lidovky.cz.

Často sa zdôrazňujú účinky čokolády ako antidepresíva. „Tmavá čokoláda je bohatá na horčík, ktorý má výrazný vplyv na zvládanie stresu a proti únave. Pri jej jedení sa nás zmocňujú radostné pocity, mozog uvoľňuje endorfíny, hormóny šťastia a uspokojenia,“ vysvetľuje nutričná poradkyňa a dietologička Caroline Gayetová.



Okrem vplyvu na našu náladu je čokoláda tiež prostriedkom, ako si udržať mladosť. Kakao, bohaté na flavonoidy, má antioxidačné účinky, ktoré umožňujú telu bojovať proti vplyvu času a najmä proti vráskam.

Jedna britská spoločnosť chcela spojiť gurmánsky pôžitok s omladzovaním a na jar uviedla na trh čokoládu nazvanú Esthechoc. Sú to malé tabuľky, v ktorých sa majú sústreďovať všetky prirodzené kladné účinky kakaa. Spoločnosť Lycotec, ktorá zdôrazňuje, že jej produkt bol vyvinutý v spolupráci s Cambridgeskou univerzitou, tiež tvrdí, že každá malá 7,5-gramová tabuľka obsahuje toľko flavonoidov, ako 100 gramov bežnej tmavej čokolády. „Esthechoc má chuť bežnej čokolády. Má však obrovské antioxidačné účinky, podporuje mikrocirkuláciu (obeh telových tekutín na úrovni jednotlivých tkanív) tým, že zvyšuje zásobovanie kyslíkom, a pomáha predchádzať starnutiu,“ zdôrazňujú výrobcovia.

Esthechoc si síce zachováva chuť čokolády, ale zďaleka nestojí toľko, čo bežná čokoláda. Jedna škatuľka s 21 minitabuľkami stojí 35 libier, teda asi 50 eur. Skrátka, táto omladzujúca kúra nie je pre každého.

Mýty o jedle
Potraviny sú oblasťou, v ktorej sa stretávame s mnohými zažitými predstavami. Mnohé argumenty v prospech potravín pochádzajú od výrobcov, ktorí chcú, aby sa ich produkcia predávala, alebo od rodičov, ktorí chcú, aby deti jedli zdravo.

Napríklad o zázvore sa hovorí, že pôsobí ako afrodiziakum. „Rovnako ako ženšen má aj zázvor tonizujúci účinok na libido. Posilňuje imunitný systém,“ hovorí Caroline Gayetová. Rozhodne však nemožno počítať s tým, že niekoľko gramov zázvoru stačí na to, aby vás to stimulovalo celú noc. Nejde o žiadny zázračný prostriedok.

Káva nerobí človeka agresívnym. „Káva obsahuje psychoaktívne molekuly, teda substancie, ktoré majú vplyv na náladu a správanie. Môže zvyšovať aktivitu a pozornosť, ale len zriedka vedie k tomu, že by ľudia boli viac podozrievaví alebo agresívni. Avšak káva, bohatá na antioxidanty, sa ukazuje byť veľmi účinná proti migréne,“ hovorí nutričná poradkyňa.

A že po špenáte rastú svaly? Je reklama s Pepkom námorníkom, ktorému po skonzumovaní škatule špenátu narástli svaly, komplotom výrobcov tejto zeleniny? „Táto predstava súvisí s tým, že sa v špenáte údajne skrýva vysoký obsah železa. Ale to nie je pravda. Neobsahuje ho o mnoho viac ako iná zelenina. Navyše železo v špenáte je oveľa horšie vstrebateľné než to, ktoré obsahujú mäso alebo ryby. Museli by sme ho zjesť celé krabice, aby to malo nejaký viditeľný efekt,“ uvádza Caroline Gayetová.



Je grapefruit dobrý na spaľovanie kalórií? Podľa Caroline Gayetovej to nie je pravda. Žiadna potravina nemôže spaľovať tuky uložené v našom tele, to bolo príliš jednoduché. Ale esenciálne oleje v grapefruitu majú nezanedbateľné účinky proti celulitíde. Naopak sa oproti zaužívaným predstavám po banáne nepriberá. „Patrí k najlepšiemu ovociu pre zdravie, pretože obsahuje vlákninu a minerály. Jeho cukry sú ľahko vstrebateľné a nevedú k ukladaniu tuku. Nie je žiadny dôvod banán odmietať, vôbec sa po ňom nepriberá,“ zdôrazňuje Caroline Gayetová.

Ďalším mýtom je tvrdenie, že po mlieku sú silné kosti. „Mlieko síce obsahuje vápnik, ale ten má veľká väčšina potravín. Pre kosti nie je podstatný vápnik, ktorý máme takmer všade, aj v zelenine, mandliach či ovocí, ale vitamín D, ktorý významne prispieva k pevnosti kostí. A tento vitamín obsahujú ryby a rybí tuk,“ tvrdí Gayetová.

 

01 - Modified: 2007-08-21 20:06:37 - Feat.: 0 - Title: Slepý náboj
01 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 02 - Modified: 2024-04-15 11:57:12 - Feat.: - Title: Štátny úrad, ktorý sa zmenil na posla dobrých správ 03 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 11:25