Flickr
StoryEditor

Sprchovať sa každý deň je zbytočné, tvrdia lekári

13.04.2016, 00:00
Autor:
HNstyleHNstyle

Mnohí z nás sa nesprchujeme v intervaloch, ktoré lekári odporúčajú a považujú za správne, tvrdí správa, ktorá obletela internet. Lenže pozor - celé je to naopak, ako si možno myslíte. Neumývame sa totiž menej, než je vhodné, naopak to často s hygienou preháňame, píše portál idnes.cz.

Všetko odštartoval magazín Time, ktorý doktorom položil častú otázku čitateľov: ako často by sme sa naozaj mali sprchovať? Pokiaľ by išlo čisto o zdravie a telesný pach by nehral žiadnu úlohu, ideálne by podľa nich bola jedna, maximálne dve sprchy za týždeň.

„Myslím, že väčšina ľudí sa umýva až príliš často,“ hovorí C. Brandon Mitchell, dermatológ a odborný asistent na George Washington University. Umývaním totiž kožu zbavujeme prirodzeného mazu, navyše môžeme narušiť populáciu baktérií, ktorá na nej žije a ktorá podporuje náš imunitný systém, vysvetľuje.

„Ľudia si myslia, že vďaka častému umývaniu budú zdravší, ale z bakteriologického hľadiska je to nezmysel,“ dodáva Elaine Larsonová, expertka na infekčné ochorenia z Kolumbijskej univerzity v New Yorku. Prehnaná hygiena podľa nej môže byť škodlivá zvlášť pre ľudí so suchou pokožkou; umývaním sa vysušuje, a môžu tak do nej ľahšie preniknúť mikroorganizmy, ktoré prenášajú infekcie.

Mydlo len niekam, šampón len niekedy
Každý z nás má samozrejme inak fyzicky náročné zamestnanie, inak sa potí, niekto trpí výraznejším telesným zápachom a niekto proste myšlienku na deň bez sprchy neznesie. „Pacientom, ktorí sa umývajú každý deň, odporúčam aspoň nepoužívať mydlo na celé telo,“ podotýka Mitchell. Úplne podľa neho stačí zamerať sa na podpazušie a intímne partie.

S vlasmi je to trochu inak. Denné umývanie šampónom lekár neodporúča, ale ak trpíte lupinami alebo máte kožné problémy, je vhodné správnu kozmetiku zapojiť niekoľkokrát týždenne. Ľuďom, ktorí majú suchšiu pokožku hlavy, podľa Mitchella úplne stačí používať šampón v intervale niekoľkých týždňov. To hrá do kariet aj vyznávačom metódy „no poo“, ktorí vlasovú kozmetiku vyradili úplne.

Čistiace gély vyhoďte, radšej vyperte
Veľa ľudí nedá dopustiť ani na antibakteriálne gély či mydlá; také prostriedky sú pritom podľa oboch odborníkov úplne zbytočné. Výskum, ktorý vykonala Larsonová, podľa jej slov ukázal, že prípravky s prívlastkom „antibakteriálne“ sú v prevencii chorôb rovnako úspešné ako klasické mydlo. Pri čistiacich gélov do kabelky navyše hrozí, že pri častom používaní odstránia z pokožky ešte viac „dobrých“ baktérií než bežné umývanie.

Ak sa chceme vyhnúť infekcii, najdôležitejšie je pravidelné (nie prehnané) umývanie rúk, ale aj časté pranie. Na oblečení, ktoré sme dlho nevyprali, sa totiž hromadí viac nečistoty a odumretých kožných buniek než na koži samotnej, upozorňuje lekárka.

01 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď organizmus volá po pozornosti. Ako správne čítať odkazy tela 02 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Štúdia: Ľudia, ktorí spia menej ako určité množstvo hodín, majú vyššie riziko cukrovky 03 - Modified: 2024-05-03 06:43:32 - Feat.: - Title: Prvú pomoc by mal poznať každý z nás. Tento kvíz preverí, či by ste v kritickej situácii dokázali zachrániť človeka 04 - Modified: 2024-05-02 17:00:00 - Feat.: - Title: Magický a ozdravný plameň sviečky: Stojí za to vyskúšať túto terapiu ​ 05 - Modified: 2024-05-02 12:00:00 - Feat.: - Title: Prečo nehodíme všetok odpad ľudstva do sopiek, aby sme ho spálili? Vedci sa pozreli na úskalia tohto jednoduchého riešenia
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
05. máj 2024 05:53