StoryEditor

Optimizmu sa dá priučiť. Toto je 10 rád, vďaka ktorým sa začnete tešiť zo života

18.05.2016, 08:30

Určité schémy uvažovania máme zakódovane v sebe. Môže za nimi stáť genetická výbava, výchova v rodine alebo životné skúsenosti. Avšak aj to, či ste skôr oblak alebo slnko, sa dá aspoň čiastočne zmeniť. Ľudia, ktorí inklinujú k negatívnemu mysleniu, si môžu vedome a efektívne osvojiť pozitívne vnímanie života, píše idnes.cz.

Optimisti majú život oveľa jednoduchší ako pesimisti a všetko im ide lepšie od ruky. Ak medzi takéto typy nepatríte, ale chcete to zmeniť, budete na svojom vnímaní sveta musieť zapracovať. Prinášame vám desať rád, ako zatočiť s negatívnym nazeraním na svet.

1. Postupné zavádzanie zmien
Nesnažte sa zmeniť všetky svoje zle návyky naraz, ale modifikujte ich postupne, pracujte metódou čiastkových cieľov. "Čiastkové úspechy pri zmene správania motivujú k ďalším zmenám a vytváraniu nových návykov," hovorí psychologička Iva Málková. Zároveň tvrdí, že všetko, čo v živote chceme, sa začína v hlave.
"Osvedčuje sa zoradiť si návyky, ktoré chcete postupne zmeniť, podľa obťažnosti zmeny. A potom začať pracovať na návyku, ktorého zmena je najľahšie dosiahnuteľná. Čím jemnejšiu zmenu urobíte, tým bude trvalejšia," radí doktorka.

2. Preč s čiernobielym myslením
Žijeme život "buď“ – "alebo". Usilovne cvičíme, alebo sa nehýbeme. Jedlo delíme na "zdravé" a "nezdravé". Našou veľkou chybou je tzv. čiernobiele myslenie. Preto sa napríklad po konzumácii "hriešneho jedla" často začneme prejedať a následne sme prenasledovaní pocitmi viny. Honba za neprirodzenou dokonalosťou navyše odčerpáva veľa životnej energie. "Pokúste sa znížiť silu negatívnych myšlienok a nahradiť ich pozitívnejšími, ktoré akceptujú aj nedokonalosť. Je predsa prirodzenou súčasťou človeka," radí doktorka Málková.

Flickr


3. Zvládanie stresu 

Silné emócie vyvolávajú telesné zmeny, ktoré sú v civilizovanom svete zbytočné. Zrýchli sa vám srdcový tep, napnú sa vám svaly, ale vy nikam nevybehnete a nebojujete o život, ako to museli robiť vaši dávni predkovia, u ktorých tieto zmeny plnili svoj účel. Energiu a napätie vyvolané stresom preto  treba uvoľňovať, a to vhodným spôsobom. Inak môžu byť príčinou vzniku psychosomatických ochorení. V záťažových situáciách často používame ako ventil jedlo, alkohol a cigarety. Neodstránime však nimi príčinu, len dôsledok. A aj to len čiastočne a dočasne. Podstata problému nielen že naďalej pretrváva, ale takýmto spôsobom sa tiež vytvára priestor pre vznik ďalších zdravotných problémov ako nadváha či závislosť.

Jednou z možností uvoľnenia napätia je relaxácia, napr. autogénny tréning. "Telesné a duševné procesy sú prepojené. Pokiaľ sa teda naučíme upokojiť telo, na čo existujú desiatky techník, ovplyvníme aj myslenie a emócie. Ak nemáte čas na cvičenie, stačí aj krátke sústredenie sa na seba a vnímanie dychu. S každým nádychom a výdychom sa vaše uvoľnenie viac a viac prehlbuje.  Dlhšie relaxácie si plánujte a píšte do kalendára rovnako ako pracovné schôdzky," odporúča Málková.

4. Zmena jedálneho lístka
Hovoríte si, že je ťažké cítiť sa príjemne a myslieť pozitívne, keď vyzeráte ako veľryba? Nemusíte rovno naskočiť na kolotoč diét, stačí upraviť pár pokrmov tak, aby telu lepšie vyhovovali. Sami si tvorivo zostavte jedálny lístok, tak aby vám jedlo chutilo a zároveň bolo zdravé. Bielkoviny v bôčiku vymeňte najprv za proteíny v mierne prerastenom bravčovom, potom v chudom bravčovom až sa dopracujete ku kuraciemu mäsu a rybám. "Ak navyše nájdete príjemnú cestu, ako dodržiavať odporúčané denné dávky, vytvoríte si komplexne pozitívny jedálniček," hovorí Málková.



5. Voda - základ života

Žiť pozitívne znamená aj stravovať sa pozitívne a piť čistú vodu a nealkoholické nápoje, ktoré dodajú telu "život". Vo vašom pitnom režime by mala prevládať najmä čistá pramenitá voda, ovocné čaje, riedené ovocné šťavy alebo cereálne nápoje z praženej zmesi jačmeňa, raže a čakanky. Či dodržiavate správny pitný režim, spoznáte podľa odtieňa moču. Čím je svetlejší, o to ste na tom lepšie.

6. Detský smiech
Smiech je pre naše fyzické i duševné zdravie veľmi dôležitý. Dokáže znižovať bolesť, posilňuje imunitný systém, rozširuje cievy (čím pomáha predchádzať srdcovému infarktu), podporuje trávenie a posilňuje vnútorné svalstvo. Podľa Madana Kataria, indického lekára a zakladateľa jogy smiechu, sa deti smejú tristo ráz za deň. Dospelí sedem až pätnásťkrát. Hoci to znie umelo a neprirodzene, funguje aj riadený smiech. Jedná sa o cvičenie, kedy sa smejeme plánovane a cielene a pri ktorom pracujeme vo veľkej miere s dychom. Významne tak okysličujeme telo aj mozog a zlepšujeme si náladu i zdravie.

Flickr



7. Pohyb každý deň

Predstavujte si to, čo sa pri pohybe reálne deje. Keď sa hýbeme, z tela sa vám vyplavujú škodlivé látky a opustia vás spolu s potom, ktorý si zotriete z čela. Niekomu vyhovuje pohyb mierny a upokojujúci, prechádzka osamote v prírode, joga, taiči a podobné cvičenia. Hľadajte to, čo vás bude baviť, a zaraďte si pohyb do života rovnako ako iné povinnosti. "Že si nemôžete nájsť ani minútku, pretože máte deti? Vyrazte s nimi na ihrisko a buďte tam aktívne. Že sa radšej chcete vidieť s kamarátkou? Tak si spolu vyjdite na pravidelnú svižnú prechádzku. Že je potrebné venovať čas partnerovi? Tak spolu jazdite na bicykli, na korčuliach, chodievajte na výlety," radí Málková.

8. Nie obeť, ale strojca
Človek často nekoná slobodne a ani si to neuvedomuje. Podlieha tlaku vonkajšieho prostredia. Stravuje sa tak, ako kážu časopisy, kupuje si to, čo mu vnucuje reklama. V kine do seba bezmyšlienkovite hádže pukance, aby po vyjdení z kinosály podľahol rýchlemu občerstveniu, pretože z dôvodu vysokého glykemického indexu popcornu má po dvoch hodinách hlad. Funguje na takzvanom autopilotovi, koná bez rozmyslu a riadi sa často nevhodnými návykmi, ku ktorým ani sám nevie, ako prišiel. Stres zaháňa jedlom, pohodu umocňuje jedlom, nie je sám sebe pánom, ale je otrokom toxického prostredia.


9. Od diskomfortu k eufórii

Pre dosiahnutie cieľa musíte obetovať trochu zo svojho pohodlia. Nebude to však boj, ale dobrodružná tvorivá cesta. "Odpočinok po únave je lepší, rovnako ako pivo po športe a večera, keď ste na desiatu nezjedli oplátky. Disciplína prináša ovocie. Na ceste od nepohodlia ku komfortu budete zažívať pocity eufórie, ktoré by ste bez štipky vynaloženej snahy inak nikdy nezažili,“ sľubuje svetlé zajtrajšky psychologička.

10. Radosť zo života
Každý človek je nejako vnútorne naladený a od toho sa odvíja jeho spokojnosť v živote. Snažte sa v každom dni nájsť niečo pekné, čo sa podarilo a vyšlo. Keď sa budete sústrediť na to, čo sa vám darí, bude sa vám dariť ešte viac. Oveľa dôležitejšie ako dosiahnutie cieľa je radosť z cesty k nemu. "Deň má pre každého z nás 24 hodín, a tak si užívajme každú minútu života. Svet nezmeníte, ale môžete zmeniť seba, aby ste si v každej životnej etape užívali život čo najviac. Prerámujte svoj život do pozitívna!" motivuje namiesto bodky Iva Málková.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy 03 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 05 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 14:53