Flickr
StoryEditor

Mŕtvica: riziko zvyšuje aj špinavý vzduch

15.06.2016, 00:00
Vplyv znečisteného ovzdušia na mozog bol podceňovaný.

O tom, že znečistené ovzdušie negatívne vplýva na dýchaciu a srdcovo-cievnu sústavu, sa hovorí už pomerne dlho. Najnovší prieskum svetových dát z Austrálie však odhalil, že špinavý vzduch vo forme jemných čiastočiek hmoty a prachu je oveľa nebezpečnejší, ako sa čakalo. Podľa štúdie je totiž siedmym najvážnejším globálnym faktorom, ktorý ovplyvňuje riziko mŕtvice. Vedci priznávajú, že vážnosť vplyvu tohto faktoru na zdravie podcenili, špinavý vzduch uberá svetu až tretinu zdravých rokov.

Zlá strava zaváži
Valery Feigin, riaditeľ Národného inštitútu pre mozgovú mŕtvicu a aplikované neurovedy na univerzite v Aucklande, analyzoval údaje zo 188 krajín medzi rokmi 1990 a 2013 a hľadal spoločné a najbežnejšie faktory, ktoré vplývali na mozgovú príhodu a skrátili životy ľudí, prípadne znížili ich kvalitu. Štúdia sa zamerala na najvýraznejšie podmienky, ktoré prispievajú k riziku mozgovej mŕtvice, ako napríklad vysoký krvný tlak, málo ovocia a zeleniny, obezita, príjem soli, fajčenie a podobne. Feigin zistil, že až tri štvrtiny prípadov mŕtvice sú spojené so zlým stravovaním, fajčením a nedostatkom pohybu. Síce z toho vyplýva, že samotní pacienti sú do veľkej miery schopní ovplyvniť riziko problémov, znečistenie vzduchu bolo spojené až so 17 percentami prípadov. A jeho podiel na mozgovej príhode stúpa. „Nečakali sme, že znečistenie vzduchu bude mať efekt takýchto rozmerov. Naša štúdia je prvá, ktorá poukazuje na jeho nebezpečný vplyv na množstvo a závažnosť mozgových príhod na svete,“ povedal Feigin.

Ročne postihne mozgová príhoda až 15 miliónov ľudí na svete, šesť miliónov zomrie, ďalších päť žije, no s vážnymi následkami, ako strata zraku, paralýza a podobne. Znečistený vzduch v podobe mikročastíc prachu a pevného materiálu v priebehu života zvyšuje riziko poškodenia tepien v mozgu, zhusťovaním krvi a zvyšovaním krvného tlaku, čo môže viesť k zrazeninám. „Keďže jedným z hlavných zdrojov problému sú výfukové plyny, vyhýbať sa preplneným uliciam v meste počas špičky môže znížiť vystavenie sa znečisteniu,“ dodal Feigin.

Urgentné varovania
Špinavé ovzdušie je problém, na ktorý dlhodobo upozorňuje aj svetová zdravotnícka organizácia. Začiatkom tohto roka vydala správu, v ktorej odhaduje, že emisie vo vzduchu spôsobia asi 5,5 milióna predčasných úmrtí ročne na celom svete. Tento mesiac sa ozvala aj OECD, Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj s varovaním, že ak sa neprijmú urgentné kroky proti ďalšiemu znečisťovaniu ovzdušia, do štyroch desaťročí to bude hlavným faktorom predčasnej smrti deviatich miliónov ľudí. OECD varovala aj pred ekonomickým dosahom znečistenia, ktorý by mohol svet stáť až 2,6 bilióna dolárov.

01 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 03 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 05 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. apríl 2024 16:56