Štipľavá, hrejivá a aromatická. Škorica je obľúbeným korením takmer na celej Zemi a okrem toho, že poteší chuťové poháriky, môže pomôcť aj pamäti. Podľa poslednej štúdie publikovanej v Neuroimmune Pharmacology vedci vo svojej štúdii uvádzajú, že škorica dokáže spraviť z človeka so slabšou schopnosťou učiť sa, dobrého žiaka.
Pokusy na myšiach však ukázali, že pri podávaní škorice bolo korenie schopné upraviť proteíny v hipokampe, ktoré sú zodpovedné za horšiu pamäť a ukladanie informácií.„Podarilo sa nám úspešne použiť škoricu na zvrátenie biochemických, bunkových a anatomických zmien, ktoré sa objavujú v mozgoch myší so slabou schopnosťou učiť sa,“ uviedol Kalipada Pahan, vedúci štúdie.
Po mesiaci „liečby“ korením sa pamäť i schopnosť učiť sa nové veci pri slabých myšacích žiakoch zlepšila, kým pri tých, ktoré patrili medzi šikovné, nenastala žiadna zmena. Samotný proces toho, prečo je pre niekoho učenie a ukladanie informácií jednoduchšie a pre iného zložitejšie, je pre vedcov zatiaľ záhadou.
Tím vedcov, ktorý pracoval na spomínanej štúdii sa skúmaniu škorice venuje už dlhodobo. V minulosti našiel prepojenie medzi korením a schopnosťou zvrátiť niektoré zmeny v mozgu myší, ktoré spôsobuje Parkinsonova choroba.
ŠkoricaReuters
StoryEditor