StoryEditor

Nebojte sa cestovín. Privedú vás k ideálnej hmotnosti

24.07.2016, 02:00
Autor:
mušmuš

Sacharidy už nejakú dobu nie sú úhlavným nepriateľom našich štíhlych línii a zdravého jedálneho lístka. Ale mohla by životospráva, ktorá zahŕňa dennú porciu cestovín, byť kľúčom ku zdravému životnému štýlu, pýta sa portál care2.com.

Podľa care2.com talianski vedci prehlasujú, že cestoviny neprispievajú k priberaniu na váhe. V skutočnosti vraj robia pravý opak. Ako je to možné? Jedna vec je zaradiť do jedálnička sacharidy vo forme ovocia, škrobovej zeleniny a celozrnných výrobkov. Ale tanier špagiet v lahodnej smotanovej omáčke? To je presne to, čo väčšina z nás nazýva "jedlom na utešenie", ktoré na ďalší deň vedie  k zadržaniu vody v tele a k zvýšeniu telesnej hmotnosti.

Tajomstvo Stredomoria
Keď vedci skúmali stravovacie návyky 23-tisíc dospelých Talianov, zistili, že tí, ktorí pravidelne konzumovali mierne množstvo cestovín, mali nižší index telesnej hmotnosti (BMI) a menší pomer obvodu bokov a pásu ako tí, ktorí cestoviny nejedli. 

Ukázalo sa, že kľúčovým faktorom je pridržiavanie sa metód tradičnej stredomorskej kuchyne. To znamená, že cestoviny je nutné jesť striedmo, teda tak, aby z nich pochádzalo desať percent z denného príjmu kalórií.

Hoci umiernená konzumácia cestovín bola spojená so zdravou telesnou hmotnosťou, neznamená to, že jedenie cestovín automaticky pomôže ľuďom schudnúť tak, aby sa dostali na svoju optimálnu váhu. 

Flickr

Nielen cestoviny
Vedci podpísaní pod cestovinovým experimentom tiež tvrdia, že zdravá hmotnosť môže byť okrem samotných špagiet ovplyvnená aj ďalšími potravinami obvykle zahrnutými v stredomorskej strave.

Stredomorská kuchyňa je veľmi zdravým spôsobom stravovania. Táto gastronómia obsahuje kalórie, ktoré pochádzajú z 35 až 40 percent z tuku. Jedná sa predovšetkým o zdravé mononenasýtené mastné kyseliny a omega-3 mastné kyseliny. Okrem cestovín sú jej základom aj vysoko hodnotné čerstvé suroviny ako paradajky, brokolica, paprika, olivy, špenát, baklažán, orechy a ryby.

Všeobecne tiež platí, že zaradením stredomorskej stravy do jedálnička si môžeme nielen vyformovať postavu, ale aj znížiť riziko srdcových ochorení, vysokého obsahu cholesterolu v krvi, cukrovky druhého typu, metabolického syndrómu, depresií, Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.

01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-24 09:00:00 - Feat.: - Title: 11-ročné dievča objavilo milióny rokov starú fosíliu. Vedci sa domnievajú, že patrí najväčšiemu plazovi, aký kedy obýval planétu 04 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 05 - Modified: 2024-04-23 07:50:30 - Feat.: - Title: Vedci omylom spôsobili, že myši narástol ďalší pár nôh namiesto genitálií. Skúmali rastový gén
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 12:18