Flickr.com
StoryEditor

Neopíjajte sa a nebuďte leniví. 6 vecí, ktoré urýchľujú starnutie

14.09.2016, 00:00

Asi každý by chcel spomaliť proces starnutia a vyzerať mlado a sviežo aj v pokročilom veku. Možno práve vám však bude stačiť, keď si dáte pozor na niektoré návyky a chyby, ktoré starnutie zbytočne urýchľujú. Treba si na začiatok dopriať dostatok kvalitného spánku, píše Marcela Svobodová pre iDNES.cz.
Ak čakáte nejaké prevratné nové rady a zaručené tipy, ako odvrátiť prirodzený proces starnutia a zachovať si mladistvý vzhľad aj v seniorskom veku, potom vás musíme sklamať. V boji so starnutím stále platí otrepané a dookola omieľané frázy ako "obmedzte fajčenie cigariet a pitie alkoholu, dbajte na dostatok pohybu a správny jedálniček." Možno vám pomôže, keď si prečítate šesť základných chýb, ktoré proces starnutia urýchľujú a skúsite sa ich vyvarovať.

Zlý výber potravín
Nevhodne zvolená strava je takmer zaručený spôsob ako rýchlejšie zostarnúť rýchlejšie, než bola nastavená vaša DNA. Odborníci zvyčajne odporúčajú konzumovať predovšetkým potraviny, ktoré sú blízko stavu, v akom boli nazbierané. Teda nespracované potraviny ako ovocie, zelenina a celozrnné výrobky.

"Najväčšími nepriateľmi zdravého vzhľadu pleti sú alkohol, káva, rafinovaný cukor, priveľa soli, jednoduché sacharidy, údeniny, tučná strava a nasýtené tuky. Ďalej soľ, cukor, alkohol a rôzne konzervované potraviny," uviedla Petra Samková, dermatologička a primárka Kliniky estetickej medicíny Petra Clinic.

Napríklad soľ dehydruje nielen organizmus, ale aj pleť. A ako je známe, suchá pleť rýchlejšie starne a viac sa na nej tvoria vrásky. "Cukor zase pôsobí negatívne na tvorbu kolagénu, ktorý má okrem iného na starosti udržiavať pokožku jemnú a hydratovanú. Kombinácia soli a cukru v niektorých konzervovaných potravinách je potom priamo kritická, "dodáva odborníčka.
Medzi omladzujúce potraviny podľa nej patria predovšetkým tie s vysokým obsahom vitamínu C, ktorý je jedným z hlavných antioxidantov nášho tela. "Neutralizuje voľné radikály, ktoré poškodzujú naše bunky a urýchľujú proces starnutia. Vitamín C sa podieľa aj na syntéze kolagénu, ktorý je dôležitý pre pevnosť pleti, zamedzuje tvorbe vrások a ozdravuje cievy. Ideálne je potrebné kivi, pomaranče a ďalšie citrusy, čučoriedky, šípky, čierne ríbezle, ružičkový kel, brokolica, kapusta, papája.

Na pleť pozitívne pôsobí aj kombinácia vitamínov skupiny B, betakaroténu a zinku. Zástupcom je špargľa, ktorá je považovaná priamo za elixír mladosti. Aj olivový olej chráni bunky pred škodlivými voľnými radikálmi a spomaľuje starnutie organizmu. Ďalšími potravinami, ktoré proces starnutia spomaľujú, sú paradajky, karfiol, brusnice, maliny, prírodný jogurt, zakysané nápoje, ovsená kaša, cesnak, kurkuma, zázvor, klíčky a semená, morské plody, sardinky a losos, "vymenovala doktorka Samková.

Nedostatok kvalitného spánku
Ak nebudete spať pokojne a dostatočne dlho, bude celé vaše telo trpieť. Kvalitný spánok je jedným z najdôležitejších zložiek zdravého, šťastného a produktívneho života a pomáha nášmu mozgu nadväzovať nové spojenia.

Odborné štúdie ukazujú, že nedostatok spánku zvyšuje riziko rakoviny, obezity a v podstate akýchkoľvek zdravotných problémov, ktoré si môžete predstaviť. Málo spánku sa tiež nepekne odrazí na stave vašej pleti, ktorá sa nestihne v krátkom alebo nekvalitnom spánku dokonale zregenerovať a rýchlejšie tak starne.
Nadbytok stresu
Príležitostný stres je pre organizmus dobrý a motivujúci. Trocha nárazového stresu vás udrží v chode a uvoľní hormóny ako je adrenalín. Avšak nadmerný stres a následný príval hormónov vám môže spôsobiť bolesti hlavy, migrény a mnoho ďalších trápení. Chronický stres nakoniec spôsobí, že sa budete cítiť starší a tiež tak budete vyzerať. Navyše si spôsobujete veľa zdravotných problémov.

Lekárka Petra Samková tvrdí, že úzkosť a prepracovanosť majú vplyv aj na našu pleť.
"Niektoré výskumy dokonca uvádza, že ženy aj muži, ktorí sú neustále v strese, vyzerajú až o 10 rokov starší. Hormóny, ktoré sa v tele pri strese vyplavujú, oslabujú ochrannú bariéru pleti, pokožka je vysušená, stráca jas a zdravú farbu, objavujú sa červené žilky, kruhy a vačky pod očami, hlboké vrásky a líca ovísajú. Navyše sa oveľa viac tvoria vrásky, pretože stresovaný a naštvaný človek robí rôzne neprirodzené grimasy. Aby sme tomu zabránili, je dôležité vyhýbať sa stresovým situáciám, dopriať si dostatok spánku a tiež sa správne starať o pleť a to ako zvnútra, tak zvonku, "radí doktorka Samková.
Toxíny v okolitom prostredí
Zrejme by ste nič jedovatého schválne neprehltli, ale možno netušíte, že sa nevedomky každý deň pomaly otravujete aj tak. Vedci už dlho vedia, že vystavenie sa veľkému množstvu toxínov ako sú olovo, ortuť, arzén a podobne vás môže aj zabiť.

Ale súčasné výskumy podľa serveru Prevention.com tiež naznačujú, že chronické vystavenie sa aj relatívne nízkym hodnotám toxických chemikálií môže spôsobiť katastrofu na vašom zdraví. Tieto látky sa totiž časom zhromažďujú v krvi, telesnom tuku alebo iných tkanivách, kde môžu narušiť vaše hormonálne a ďalšie telesné systémy a tým výrazne urýchľovať starnúcej proces.Najrôznejšie závislosti
Či už ide o závislosť od alkoholu, cigariet alebo drog, rozhodne tým nepreukazujete svojmu organizmu žiadnu láskavosť. Tieto látky dokážu poškodiť telo oveľa rýchlejšie, než si myslíte. Podľa vedeckej štúdie uverejnenej v Chemical Research in Toxicology fajčenie cigariet poškodí vašu DNA už za 15 minút. Ak ste dlhodobým fajčiarom, určite na sebe vidíte výraznejšie známky starnutia (zvädnutá pleť, vrásky a vlasy bez lesku) ako vaši rovesníci, ktorí cigaretám neholdujú.

Ďalšie štúdie ukázali, že muži, ktorí nadmerne pili alkohol alebo fajčili, mali až trikrát zvýšené riziko úmrtia v priebehu daného časového obdobia ako účastníci štúdie, ktorí nefajčili a nepili alkohol. "O alkohole je známe, že dehydratuje organizmus. Rovnako tak má za následok vysušenú a sinavú pleť," varuje dermatologička Petra Samková.Nečinnosť
Lenivosť je jedným zo siedmich smrteľných hriechov. A odborníci naznačujú, že by ste mali brať slovo "smrteľné" doslovne. Neaktívny a sedavý spôsob života znižuje jeho kvalitu, zvyšuje riziko mnohých ochorení a výrazne prispieva k starnutiu. Nikdy však nie je príliš neskoro na zmenu. Že nemáte na pohyb čas? Snažte sa fyzickú aktivitu zakomponovať aj do bežného života. Vstávajte od pracovného stola častejšie, pohybujte sa po pracovisku, chodievajte do práce pešo alebo dochádzajte na bicykli.

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci 02 - Modified: 2024-04-16 14:28:43 - Feat.: - Title: Tehotenstvo môže urýchliť biologické starnutie, ukázala štúdia 03 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návykový obal. Dejiny bublinkovej fólie začali nepodareným vynálezom
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
21. apríl 2024 13:41