StoryEditor

Fajčenie vám zničí nielen pľúca. Cigarety degenerujú štruktúru DNA

29.09.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Tabak a cigarety môžu zanechať trvalý odtlačok na ľudskej DNA. Zmeny štruktúry DNA spojené s fajčením sa našli vo viac ako 7000 génoch, píše health.com.

Dobrou správou v nie veľmi radostných zisteniach novej štúdie je informácia, že mnohé pokrivené štruktúry sa vrátia späť do normálu päť rokov po skončení fajčenia. Podľa výsledkov z krvných vzoriek odobratých u takmer 16-tisíc ľudí v 16 nezávislých štúdiách sa väčšina génov skutočne zreparovala do piatich rokov od ukončenia fajčenia.

Genetické zmeny
„Hoci výsledky poukazujú na dlhodobé poškodenie génov spôsobené fajčením, nádej prináša fakt, že čím skôr prestanete fajčiť, tým skôr sa vám naštartuje regeneračný proces,“ hovorí autorka štúdie,  doktorka Stephanie London z US National Institute of Environmental Health Sciences.

Tím vedcov však tiež zistil, že niektoré genetické zmeny pretrvávali aj 30 rokov po skončení fajčenia. Doktorka London a jej kolegovia sa zamerali na proces nazývaný metylácia DNA. Ide o  genetické zmeny, ktoré nemenia základné kódy génu, ale môže zmeniť ich prejavy.

Je známe, že fajčenie prispieva k množstvu zdravotných problémov, vrátane rakoviny, srdcových ochorení a mŕtvice. Zostáva tak jednou z hlavných príčin úmrtí na celom svete, čo predstavuje takmer 6 miliónov skonov ročne, ktorým sa dá predísť.

Flickr

Pre dobro veci
Tím lekárky Stephanie London porovnával metylácie DNA u súčasných a bývalých fajčiarov s tými u ľudí, ktorí nikdy nefajčili. Vedci zistili, že zmeny v DNA boli spojené s viac ako 7000 génmi, čiže s približne tretinou všetkých známych ľudských génov. Výskum taktiež odhalil, že niektoré metylácie DNA pretrvávali aj tri desiatky rokov po poslednej vyfajčenej cigarete.

„Identifikácia zmeny DNA sa môže použiť na vytvorenie presnejších diagnostických testov, ktoré dôveryhodnejšie vyhodnotia históriu fajčenia u pacienta. Fajčiari často nepriznajú svoju závislosť alebo ju bagatelizujú,“ podotkla doktorka London. Jej štúdia bola nedávno zverejnená v medicínskom časopise Cardiovascular Genetics.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 02 - Modified: 2024-04-19 12:23:26 - Feat.: - Title: Herečka Jiřina Bohdalová sekla s celoživotným zlozvykom. Na staré kolená mení pravidlá 03 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 04 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 05 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 13:11