Pri prvom náznaku nádchy často siahame po doplnkoch výživy. Predávkovanie sa niektorými látkami, ako napríklad zinkom, je pritom veľmi riskantné. Neúmyselným siahaním po umelých vitamínoch a mineráloch tak v dobrej viere ohrozujeme svoje zdravie, píše health.com.
Vedci z Vanderbilt University v americkom štáte Tennessee v rámci pokusov robených na myšiach nedávno zistili, že nadmerné množstvá prijatého zinku môžu viesť k zvýšeniu citlivosti na baktérie spôsobujúce vážne ochorenia tráviaceho traktu.
Antibiotiká a baktérie
Tieto baktérie, nazývané clostridium difficile, sa často vyskytujú u ľudí, ktorí užívali antibiotiká. Okrem toho, že antibiotiká zničia nebezpečné infekcie, vyhubia počas liečby aj množstvo črevnej mikroflóry. Takto oslabené črevá sú následne ľahko napadnuteľné baktériami clostridium difficile, vysvetľuje spoluautor pokusov, profesor patológie, mikrobiológie a imunológie Eric Skaara.
Aby vedci čo najvernejšie napodobnili procesy prebiehajúce v ľudskom organizme, myšiam najprv podali antibiotiká a potom ich vystavili útoku baktérií clostridium difficile. Výsledky ukázali, že myši, ktoré boli počas konzumácie antibiotík zároveň prikrmované potravou s vysokým obsahom zinku, sa oveľa ťažšie bránili baktériám clostridium difficile než zvieratá, ktorých antibiotická liečba nebola podporovaná príjmom zinku.
Prispôsobené ľuďom
Diéta s vysokým príjmom zinku bol navrhnutá tak, aby zodpovedala množstvu, ktoré zvyknú ľudia v dobrej viere konzumovať, keď ochorejú. Infekcie spôsobené baktériami clostridium difficile pritom nie sú ničím, nad čím by sa dalo mávnuť rukou. Navyše, v ostatných rokoch mávajú čoraz ťažší priebeh a vyžadujú čoraz radikálnejšiu a náročnejšiu liečbu. V závažnejších prípadoch môžu byť dokonca život ohrozujúce, pretože spôsobujú zápaly a trvalé poškodenie hrubého čreva a zlyhanie obličiek.
Prírodné zdroje
Štúdia poukazuje na fakt, že predávkovanie sa zinkom na báze doplnkov výživy je nebezpečná praktika. A to najmä u ľudí, ktorí už získali dostatok minerálu prirodzenou cestou, teda zo stravy. Doktor Eric Skaara preto odporúča, aby sa ľudia snažili získať minerály predovšetkým z bežných potravín. Výnimkou sú, samozrejme, prípady, keď majú diagnostikovaný ich rapídny nedostatok a do vyrovnania stavu je nutné zapojiť aj umelé formy minerálnych látok.
Výdatné množstvo organického zinku obsahuje napríklad kuracie a červené mäso, ryby, ustrice, mlieko, biely jogurt, syr čedar, kakao, mandle, jadierka červeného melóna a kešu orechy.