StoryEditor

Chcete si zvýšiť inteligenciu aj sebadôveru? Začnite hrať na hudobný nástroj

21.11.2016, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Ak milujete tanec, neznamená to len, že máte ako spaľovať kalórie. Pohyb pri zvuku hudby nepomáha len telu, aby zostalo zdravé a pružné, ale to isté robí aj s vašim mozgom. Kto tancuje, rozvíja rôzne časti mozgu.

Podobne sa však mozog udržuje v kondícii aj v prípade, že hodiny cvičíte na klavír, husle či gitaru. Je to totiž práve hudba, ktorá zostáva určujúcim faktorom pri oboch činnostiach, hoci sa od seba tak veľmi líšia. Vplyv hudby na činnosť mozgu ukázal nedávny výskum učinený na Montrealskej univerzite. Koordinovala ho talianska vedkyňa Chiara Giacoso z Univerzity života a zdravia San Raffaele v Miláne.

Reakcie sa rôznia
Na rozdiel od toho, čo sa usudzovalo na základe predošlých výskumov, táto štúdia ukazuje, že tanec a cvičenie na nejaký hudobný nástroj pôsobia na rôzne časti mozgu. Vedci použili sofistikované nástroje zobrazovania mozgu, aby hodnotili reakcie bielej hmoty mozgovej po štúdiu tanca a hry na hudobný nástroj.

"Pozorovali sme, že medzi tým, kto tancoval, a tým, kto hral, ​​boli hlboké rozdiely, pokiaľ ide o bielu hmotu. Zapojené boli aj spoje, ktoré regulujú zmyslové vnímanie a motorickú činnosť, a to už od prvých fáz aktivity," uviedla Chiara Giacoso. 

Tanec vlákien
Ľudia, ktorí tancovali, vykazovali široké spojenie skupín vlákien, ktoré spájajú dve mozgové hemisféry v oblastiach regulujúcich senzitívne a motorické procesy. Naopak ľudia, ktorí hrali na hudobný nástroj, mali mozgové vlákna viac koncentrované a viac navzájom poprepájané, ale stále na rovnakých nervových dráhach.

"Výsledky ukazujú, že pri štúdiu tanca a hudby môže byť mozog zapojený iným spôsobom, ako to býva zvyčajne. To je ale pochopiteľné. Ten, kto tancuje, si precvičuje celé telo, ktoré je zastúpené na úrovni mozgovej kôry. A ten, kto hrá na hudobný inštrument, sa učí sústreďovať pozornosť na špecifické časti organizmu, ako sú ruky, prsty či ústa. Ich zastúpenie v mozgu je veľmi obmedzené, s následným efektom na vlákna, ktoré sa utvárajú," uvádza profesorka Giacoso.

Blahodarná hudba
Tento výskum je ďalším prínosom k poznaniu, ako pozitívne pôsobí hudobná prax na psychickú a telesnú stránku jedinca. Tento vzťah je dôležité pestovať už od útleho veku vzhľadom k tomu, že hudba môže mať skutočne významnú funkciu pri vývoji detí. Výskum realizovaný pred niekoľkými rokmi ukázal, že rytmus hudby môže pomáhať srdcu, aby tĺklo pravidelne.

Ďalšie štúdie ukázali, že už po troch rokoch štúdia hry na hudobný nástroj majú študenti lepšie vyjadrovacie schopnosti a uvažovanie. A ako keby to nestačilo: zistilo sa, že tým, ako študent pokračuje v štúdiu hudby, ľahšie sa učí. Navyše štúdium hudby zvyšuje inteligenciu, zlepšuje študijné výsledky, zvyšuje sebadôveru a schopnosť zapájať sa do spoločnosti.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 09:41