AP/TASR
StoryEditor

Združenie Národného centra sa bráni voči Matovičovej kritike. Štúdiu sme robili na základe uznesení vlády, tvrdí

16.12.2021, 11:05
Autor:
TASRTASR
Občianske združenie Národného centra reaguje na kritiku ministra financií. Konštatuje, že vybrala najvhodnejší projekt transparentne a objektívne.

Iniciátor vzniku Národného kultúrneho a kongresového centra v Bratislave - občianske združenie Národného centra deklaruje, že štúdiu realizovateľnosti projektu spracovali na základe dvoch uznesení vlády.

Zároveň pripomína, že samotný vládny kabinet sa prihlásil k cieľu vybudovať kongresové a kultúrne centrum. Združenie tak reagovalo na kritiku ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO).

Potvrdenie návratnosti projektu 

"Rozsiahla štúdia s viac ako 300 stranami je výsledkom odbornej práce expertov z rôznych oblastí v súčinnosti s Útvarom hodnoty za peniaze a Inštitútom kultúrnej politiky. Je to dobrý základ pre ďalšiu odbornú diskusiu o tejto téme," uviedlo Občianske združenie.

​Zároveň poukazuje, že štúdiu posúdil Útvar hodnoty ministerstva financií a potvrdil návratnosť projektu a odporučil vláde, ako ďalej postupovať.

Matovič na sociálnej sieti v stredu večer napísal, že ak raz nejaké Národné centrum v Bratislave bude, tak jeho výber bude robiť cez transparentnú verejnú súťaž štát a žiaden záujemca sa okolo komisie ani len "nešuchne".

Reagoval tak na Občianske združenie, ktoré v stredu prezentovalo spracovanú štúdiu realizovateľnosti projektu.

Výber toho najvhodnejšieho kandidáta 

Zároveň oznámilo, že jeho pracovná skupina označila vo finále z troch posudzovaných developerských zámerov (Nový Istropolis od Immocap-u, Nové Lido od J&T Real Estate a prestavba výstaviska Incheba od rovnomennej spoločnosti) projekt Nový Istropolis na bratislavskom Trnavskom mýte od spoločnosti Immocap ako najvhodnejší na vznik takéhoto centra.

​Matovič tvrdí, že združenie robilo zbytočnú nadprácu a jeho výber si môžu "strčiť". "Výber z 13 lokalít majú robiť ľudia priamo previazaní na jeden z projektov? To akože fakt sa máme tváriť, že je normálne, že vybrali sami seba?" vyhlásil minister.

Združenie, ktoré tvorí nezisková organizácia Globsec (zástupca Róbert Vass) a iniciatíva z kultúrnej obce (zástupca Martin Valihora), deklaruje, že jeho pracovná skupina vyberala lokalitu odborne, transparentne a objektívne na základe multikriteriálnej analýzy.

Základom mala byť štúdia 

Matovič pritom tvrdí, že výber robilo občianske združenie zložené z ľudí, ktorí si ešte u bývalého premiéra Petra Pellegriniho (súčasného nezaradeného poslanca parlamentu a lídra mimoparlamentného Hlasu-SD) vylobovali 60 miliónov eur na ich projekt kongresového centra v Istropolise.

Štúdiu malo Občianske združenie Národného centra za úlohu vypracovať na základe uznesenia vlády zo septembra 2020, ktorej v tom čase predsedal práve Matovič.

Vtedajší minister financií a súčasný premiér Eduard Heger (OĽaNO) vtedy vyhlásil, že na základe štúdie bude známe, aký model spolupráce sa medzi štátom a súkromným sektorom zvolí a aká lokalita i prevedenie by boli pre Národné kultúrne a kongresové centrum najvýhodnejšie.

01 - Modified: 2021-12-15 18:57:13 - Feat.: 0 - Title: Vopred pripravený a nedôveryhodný. Tak vníma výber developera na výstavbu Národného centra J&T Real Estate 02 - Modified: 2021-12-15 16:09:47 - Feat.: 0 - Title: Národné centrum bude stáť na Trnavskom mýte. 87 miliónov zafinancuje štát, súkromník aj občianske združenie 03 - Modified: 2021-12-15 21:38:54 - Feat.: 0 - Title: Je normálne, že vybrali sami seba? Reaguje Matovič na výber developera pre nové kongresové centrum
01 - Modified: 2022-11-21 08:19:50 - Feat.: - Title: Istropolis: zelená strecha, pod ňou kongresy? Developer centrum chce, pre HN adresoval štátu nový odkaz 02 - Modified: 2021-12-16 13:05:52 - Feat.: - Title: Náš projekt bol len do počtu, výber developera bol šitý na mieru. Myslí si Incheba o výbere Národného centra 03 - Modified: 2021-12-15 21:38:54 - Feat.: - Title: Je normálne, že vybrali sami seba? Reaguje Matovič na výber developera pre nové kongresové centrum 04 - Modified: 2021-12-15 18:57:13 - Feat.: - Title: Vopred pripravený a nedôveryhodný. Tak vníma výber developera na výstavbu Národného centra J&T Real Estate 05 - Modified: 2021-12-15 16:09:47 - Feat.: - Title: Národné centrum bude stáť na Trnavskom mýte. 87 miliónov zafinancuje štát, súkromník aj občianske združenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 00:33