AP/TASR
StoryEditor

Náš projekt bol len do počtu, výber developera bol šitý na mieru. Myslí si Incheba o výbere Národného centra

16.12.2021, 14:05
Autor:
TASRTASR
Projekt Incheby patril medzi tri vo finálne posudzované developerské projekty nového Národného centra. Riaditeľ spoločnosti Rozin ml. považuje postup Občianskeho združenia za neobjektívny.

Spoločnosť Incheba považuje postup iniciátora vzniku Národného kultúrneho a kongresového centra v Bratislave - Občianskeho združenia Národného centra a jeho pracovnej skupiny za netransparentný, neobjektívny a šitý na mieru pre jedného uchádzača.

Uviedol to výkonný riaditeľ Incheby Alexander Rozin ml. Občianske združenie v stredu zverejnilo štúdiu realizovateľnosti projektu, v ktorej označilo lokalitu na Trnavskom mýte ako najvhodnejšiu pre vznik takéhoto centra.

Projekt do počtu 

"Od začiatku sme mali pocit, že náš projekt je vo výberovom konaní len do počtu. To, že sme sa výsledok dozvedeli z médií, a nie združenia, považujeme už len za vrchol celého procesu vyvolávajúceho pochybnosti," spresnil Rozin. 

​Incheba a jej zámer na vybudovanie kultúrno-kongresového centra patrili medzi tri vo finálne posudzované developerské projekty (Nový Istropolis od Immocap-u, Nové Lido od J&T Real Estate a prestavba výstaviska Incheba od rovnomennej spoločnosti).

Podľa pracovnej skupiny združenia sa však projekt Nový Istropolis od spoločnosti Immocap javí ako najvhodnejší a najmenej rizikový na vznik takéhoto centra.

Posudzovanie výberu lokality a partnera pre výstavbu Národného centra však podľa Incheby nemalo jasne definované a transparentné kritériá. "O ich zverejnenie sme opakovanie žiadali združenie, ako aj Útvar hodnoty za peniaze ministerstva financií, avšak neúspešne," podotkol Rozin ml.

Rozhodovanie o desiatkach miliónov eur zo štátnej kasy je podľa výkonného riaditeľa v rukách občianskeho združenia, čo principiálne považuje za problém.

Štúdia nehodnotila bezpečnosť 

Kritizuje tiež, že opakovane zástupcov združenia pozývali na verejnú prezentáciu svojho zámeru, avšak na stretnutie si za rok a pol nenašli čas. "To určite nesvedčí o úprimnom záujme projekt Incheby spoznať," poznamenal.

​Štúdia sa podľa neho absolútne nevenovala kritériám bezpečnosti a výstavných priestorov. Za zásadné považuje hodnotenie a odporúčanie Útvaru hodnoty, že štúdiu by mal pripraviť štát.

"Za ideálny by sme považovali postup, ktorý definuje aj Útvar hodnoty, a to definovať vlastné kritériá, vyhlásiť verejnú súťaž, následne vyhodnotiť všetky lokality a preskúmať optimálnu mieru financovania zo strany štátu," uviedol Rozin.

Zároveň parafrázoval konštatovanie Útvaru hodnoty, že štúdia ekonomicky zhodnotila len jednu lokalitu a nie je možné posúdiť, či uvedený projekt je najlepšia hodnota za peniaze.

Incheba nie je jediná 

Postup občianskeho združenia kritizuje aj developer J&T Real Estate, ktorý považuje celý proces výberu lokality a partnera pre výstavbu Národného centra za netransparentný, nedôveryhodný a vopred pripravený v prospech jedného z developerov.

Občianske združenie Národného centra na kritiku reagovalo, že všetky tri finálne hodnotené projekty dokážu Bratislavu pozdvihnúť na kultúrnej a kongresovej mape Európy.

"Pracovná skupina vyberala lokalitu odborne, transparentne a objektívne na základe multikriteriálnej analýzy a definovala projekt, ktorého realizovateľnosť sa spája s najmenším počtom rizík. Táto štúdia dáva dobrý základ pre ďalšiu odbornú diskusiu o projekte Centra v Bratislave," uviedlo združenie.

01 - Modified: 2021-12-15 16:09:47 - Feat.: 0 - Title: Národné centrum bude stáť na Trnavskom mýte. 87 miliónov zafinancuje štát, súkromník aj občianske združenie 02 - Modified: 2021-12-15 18:57:13 - Feat.: 0 - Title: Vopred pripravený a nedôveryhodný. Tak vníma výber developera na výstavbu Národného centra J&T Real Estate 03 - Modified: 2021-12-15 21:38:54 - Feat.: 0 - Title: Je normálne, že vybrali sami seba? Reaguje Matovič na výber developera pre nové kongresové centrum 04 - Modified: 2021-12-16 10:05:29 - Feat.: 0 - Title: Združenie Národného centra sa bráni voči Matovičovej kritike. Štúdiu sme robili na základe uznesení vlády, tvrdí
01 - Modified: 2023-10-30 10:31:03 - Feat.: - Title: Jeseň patrí knihám! Novinky spoznáte na veľtrhu Bibliotéka 02 - Modified: 2023-10-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Štýlové inšpirácie, rady a nápady na pekné bývanie 03 - Modified: 2023-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava už onedlho zažije skvelé kuchárske exhibície 04 - Modified: 2022-11-21 08:19:50 - Feat.: - Title: Istropolis: zelená strecha, pod ňou kongresy? Developer centrum chce, pre HN adresoval štátu nový odkaz 05 - Modified: 2022-04-28 13:15:44 - Feat.: - Title: Na nové autá tak trochu zabudnite. Prešli sme si zmenený autosalón v Bratislave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:23