StoryEditor

Tibor Mikuš: Veteškovi pomôže tajná voľba

08.06.2007, 00:00
Človek na strane Viliama Vetešku. Predseda ĽS-HZDS v Trnavskom kraji a poslanec NR SR Tibor Mikuš v rozhovore pre Hospodárske noviny.

V boji o predsednícku stoličku ĽS-HZDS ste sa pridali na stranu Viliama Vetešku. Uvedomujete si následky, pokiaľ na sneme neuspeje?
- Aké následky môžu hroziť? Podporil som muža, o ktorom som presvedčený, že prinesie zvrat vo vývoji volebných výsledkov a v preferenciách strany v budúcnosti. Musíme myslieť na to, čo chceme dosiahnuť o tri roky. Či chceme zabrániť padajúcim preferenciám, aké sú za posledných desať rokov. Na to musíme zmeniť niečo vo vnútri strany.
Aká je šanca, že pán Veteška uspeje?
- Ja si myslím, že šance sú veľké. Delegátom treba dať možnosť, aby sa slobodne rozhodli. To sa dá len vtedy, ak môžu odísť za plentu, urobiť krúžok a anonymne hodiť lístok do urny. Bez toho, aby sa vedelo, kto koho krúžkoval. Poznajúc ľudskú dušu viem, že mnohí sa boja povedať svoj názor, vyjadriť vnútorné presvedčenie navonok.

Na sneme bude hlasovať 267 delegátov. Aká časť z nich je naklonená na stranu pána Vetešku?
- Môj subjektívny názor je, že zhruba tretina povie svoj názor aj verejne.
Ako ste vy osobne prispeli do kampane za pána Vetešku?
- Kampaň sme nerobili. Bola to obyčajná diskusia a vyjadrenie názoru. Na otázku, čo si myslím o jeho kandidatúre som povedal, že je to výborný nápad.
Pán Mečiar naznačoval, že tu boli majetkové sľuby, peniaze, posty v štátnej správe ponúknuté za podporu pánovi Veteškovi.
- Je to výmysel. Ten, kto pozná mená všetkých delegátov, ktorí prídu na snem, je pán Mečiar a ústredie. Určite nie pán Veteška ani ja. Dodnes neviem, ktorí delegáti prídu. Isteže, mám čiastočnú informáciu o tom, lebo ľudia sa aj sami pýtajú. Presviedčanie a zákulisné sľubovanie, ako naznačovala druhá strana, však nepatrí do politickej výbavy Vetešku ani mňa.
Váš protikandidát na post trnavského krajského predsedu Pavol Scholtz spochybnil snem v Trnave, kde ste boli opäť potvrdený ako predseda. Čo vy na to?
- Je to úsmevné. Pán Scholtz, neúspešný kandidát a človek, ktorý mal vždy blízko k pánovi predsedovi, spochybňuje snem, ktorý aj napríklad pánom ministrom Jureňom bol označený za vrchol demokracie. Spochybniť výsledok 6:1 je úsmevné. U pána Scholtza ma to však prekvapuje.
Prečo? Preveriť trnavský snem chcel aj Mečiar...
- Dokonca vo vzťahu ku mne to pán Mečiar naznačil skôr, než to pán Scholtz vykonal.

Takže pán Mečiar si našiel "vykonávateľa"?
- Neviem. Ani sa tým nezaoberám.
Pán Veteška počíta s vami na podpredsednícke miesto. Ide o odmenu za doterajšiu podporu?
- Odmena? Usmievam sa. Aby to neznelo neskromne, ale myslím si, že je to reálne zhodnotenie toho, čo som už v živote dokázal. Mať funkciu však nie je odmena, ale práca.
Nové vedenie by malo len dve podpredsednícke miesta?
- Vedenie treba posilniť zriadením nových funkcií. Strana by mala mať čestného predsedu, výkonného predsedu a piatich podpredsedov. Nesmie viac dochádzať k tomu, že podpredsedovia sa vyjadrujú k témam, kde nie sú doma. Často niektorí páni zaujímali stanoviská, ktoré boli úsmevné, ďaleko od reality.
Čestný predseda by bol pán Mečiar?
- Ja som to navrhoval, on to odmieta.
Ako sa strana zmení, ak vyhrá pán Veteška?
- Zmení sa vnímanie strany verejnosťou. Vetešku ľudia vnímajú ako politika, ktorý je nad vecou, vie hovoriť jazykom, ktorému občan rozumie, je to nekonfliktný človek, hľadá konsenzus. Bola by vytvorená iná vnútorná atmosféra na riešenie problémov aj, samozrejme, na obsadzovanie politických funkcií, prípadne ďalších iných funkcií.
Ak by pán Veteška neuspel, ako vidíte svoju budúcnosť v strane?
- To závisí od toho, aký výsledok sa dosiahne na sneme a akými prostriedkami to bude. Počkám si na realitu.
Ďalšie pôsobenie Vetešku aj ľudí okolo neho je v prípade neúspechu otázne. Naznačil to Mečiar.
- Poznám názory niektorých ľudí a počul som už všeličo od určitej skupiny ľudí o tom, ako nás treba vylúčiť. Pre moje ďalšie pôsobenie v politike to nie je rozhodujúce.
Ak by ste boli prinútený odísť zo strany, kde sa ako poslanec NR SR zaradíte?
- Prinútený? Rozhodnem sa slobodne. Je však zbytočné hovoriť, čo by bolo keby.
Predsa len, zvolili by ste si pozíciu nezávislého poslanca alebo by ste prešli do iného poslaneckého klubu?
- Nikam nedochádzam. Som v prvej strane vo svojom živote a s veľkou pravdepodobnosťou aj v poslednej. Rozhodnem sa podľa výsledku na sneme, podľa spôsobu, ako sa k výsledku dostaneme a podľa správania sa jednotlivých ľudí po sneme. To sú tri faktory, na ktorých záleží.

01 - Modified: 2003-05-26 07:29:12 - Feat.: 0 - Title: Netušené pozitíva medziľudských konfliktov 02 - Modified: 2003-05-26 07:30:36 - Feat.: 0 - Title: Obrazovka -- zdroj moci aj brána do neba 03 - Modified: 2003-05-26 07:31:43 - Feat.: 0 - Title: Vonkajšie ohrozenie skupiny zvyšuje jej súdržnosť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 13:09