TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Sulík: Netreba o tom filozofovať, malé prevádzky či vonkajšie terasy reštaurácií je potrebné otvoriť

19.04.2020, 12:52
Autor:
TASRTASR
Minister hospodárstva sa kriticky vyjadril k opatreniu, ktoré sa týka pendlerov a ich povinnosti preukazovať sa negatívnym testom na COVID-19 s mesačnou platnosťou.

Diskusia o Programovom vyhlásení vlády (PVV) bola plodná a dynamická, vrátane sporných bodov. Dôležité je, že výsledkom je kvalitný podklad pre vedenie krajiny. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík.

​V prípade mediálnych prestreliek s predsedom vlády SR Igorom Matovičom (OĽaNO) v súvislosti s otázkou postupného naštartovania ekonomiky si nemyslí, že ich možno hodnotiť ako osobné útoky.

"Ide o zotrvávanie na názore, o ktorom je človek presvedčený. Je normálne, že v rámci diskusie si človek za tým stojí,“ povedal Sulík.

Nákaza sa neobjavila 

Naďalej si však myslí, že zdržanlivý postoj predsedu vlády pri otváraní ďalších prevádzok je nešťastný.

Opakovane argumentuje, že v prostredí otvorených prevádzok sa neobjavila nákaza. Avizovaný Matovičov plán o postupnom otváraní Sulík ešte nevidel.

"Nechám sa prekvapiť, tento týždeň sme sa venovali prioritne PVV," dodal. Je však presvedčený, že „netreba o tom filozofovať“.

Malé prevádzky, ale aj vonkajšie športoviská či vonkajšie terasy reštaurácií je podľa neho potrebné otvoriť. "Samozrejme, za dodržania prísnych hygienických opatrení,“ upozornil.

Kritika nového opatrenia

Kriticky sa vyjadril k opatreniu, ktoré sa týka pendlerov a ich povinnosti preukazovať sa negatívnym testom na COVID-19 s mesačnou platnosťou.

"Dozvedel som sa o tom z médií, nepovažujem to za správny krok. Jednak to výrazne finančne zaťaží rodinu, ktorá je už i tak v zhoršenej ekonomickej situácii a navyše mesiac starý test je nanič,“ povedal.

Podľa jeho slov je potrebné sa k tejto téme veľmi rýchlo vrátiť. „Budeme sa o tom rozprávať, je treba s tým rýchlo prestať,“ povedal v diskusnej relácii.

Rovná daň

Slovensku by prospelo, ak by sa vrátilo k "poctivej" rovnej dani z roku 2006, myslí si Sulík.

V televíznej debate takisto naznačil, že by bol rád, ak by sa v oblasti odvodov zrodil všeobecný konsenzus a zaviedol sa odvodový bonus. "V nejakej vyrokovanej podobe, uvidíme, vyžiada si to určite rozsiahlu diskusiu," priznal.

V prípade opätovného rozbehu automobiliek v najbližšom období, ktoré by pomohli naštartovať ekonomiku krajiny a otázky, či po žilinskom a bratislavskom závode spustí výrobu aj trnavská fabrika Sulík upozornil, že rozhodnutie je výlučne na týchto spoločnostiach.

"Nie sú to štátne firmy, s ktorými sa ako minister hospodárstva dohodnem, či nebodaj im nariadim niečo. Toto sú súkromné firmy, ktoré sú zodpovedné za svoje ekonomické aktivity. Ak sa rozhodli zatvoriť, mali na to dôvod, ak sa rozhodnú znovu vyrábať, takisto to majú odôvodnené. Ja sa ich na to môžem opýtať, nariadiť znovuspustenie výroby im ako minister hospodárstva nemôžem," upozornil.

Verí, že malým a stredným podnikateľom na Slovensku pomôžu prekonať zlé časy koronakrízy finančné injekcie v prípade úverov, ktoré pomáha zabezpečovať MH prostredníctvom využitia nevčerpaných eurofondov pod gesciou rezortu a zdrojov bánk.

"K 100 miliónom, ktoré môžeme využiť v rámci eurofondov, pripravujem ďalšie peniaze, dokopy by to mohlo byť za určitých okolností 250 až 300 miliónov eur. Banky navyše prostredníctvom pákového efektu môžu zdvojnásobiť sumu, čiže celkovo by mohlo byť k dispozícii na preklenovacie nízkoúrokové úvery 500 až 700 miliónov eur, čo by mohlo pomôcť približne 1000 až 2000 firmám," dodal Sulík.

01 - Modified: 2020-04-19 09:32:30 - Feat.: 0 - Title: Vláda schválila svoj program. Chce opäť umožniť dvojité občianstvo 02 - Modified: 2020-04-19 10:47:07 - Feat.: 0 - Title: Kollár: Do programového vyhlásenia sme dostali aj výstavbu nájomných bytov
01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 04 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 05 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:07