Richard SulíkTASR/J. Kotian
StoryEditor

Nechcem byť zodpovedný za premiérove chyby, tvrdí Sulík. Podľa neho mu Matovič spomínal predčasné voľby

18.03.2021, 12:30
Autor:
TASRTASR
Richard Sulík pripustil, že vládna kríza môže skončiť tak, že strana Za ľudí dodá dostatok poslancov na zostavenie trojkoalície.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) ešte cez víkend nevylučoval predčasné voľby. Vyplýva to z vyjadrení predsedu SaS a vicepremiéra Richarda Sulíka v rádiu Expres.

​Pripúšťa, že vládna kríza môže skončiť tak, že strana Za ľudí dodá dostatok poslancov na zostavenie trojkoalície. SaS naďalej predčasné voľby odmieta, ale zároveň už nechce byť vo vláde pod vedením Igora Matoviča.

​"Mne Igor Matovič povedal, že ak nedôjde k dohode, uprednostní predčasné voľby. Povedal to pri svedkoch v nedeľu podvečer na úrade vlády," priblížil Sulík. Trvá na premiérovej demisii. "Keď niekto vyhrá voľby, neznamená to, že môže všetko. Aj pre neho platia pravidlá, on nemôže robiť veci poza chrbát partnerov a verejne klamať," povedal o Matovičovi Sulík.

Zopakoval, že SaS odmieta byť spoluzodpovedná za kroky Matovičovej vlády. "Systematicky ničí slovenský maloobchod, rozhodujú o tom ľudia, ktorým mesačne cinkne výplata a nevedia si predstaviť, ako je to naškriabať každý mesiac na odvody," poukázal Sulík.

Šéf SaS je ochotný diskutovať aj o vlastných zlyhaniach v pozícii ministra hospodárstva. Hovorí, že ak ich je veľa, abdikuje aj bez toho, aby odstupoval niekto iný.

​Naďalej ale platí ultimátum, ktoré SaS dala Matovičovi. Ak do budúcej stredy neodíde z pozície premiéra, SaS opustí vládu. Sulík nesúhlasí s tvrdením, že nechce rokovať. "Volal som s predsedom klubu OĽANO, poprosil som ho o stretnutie s poslancami OĽANO, ale odvtedy sa mi neozval," podotkol.

SaS podľa Sulíka naďalej odmieta predčasné voľby. "Nestálo by nám to za to. Národná rady je navolená dobre, je tam 95 poslancov z toho správneho brehu," vysvetlil s tým, že vládu treba zložiť na pôdoryse súčasnej koalície.

Nevie povedať, ako sa situácia vyvinie. "Uvidíme, či bude trojkoalícia, v ktorej Za ľudí dodá dosť poslancov, alebo štvorkoalícia," uviedol v rádiu Expres. Spoluprácu s OĽANO si Sulík dokáže naďalej bez problémov predstaviť.

Pozrite si rozhovor s Richardom Sulíkom v HNtelevízii o situácii vo vládnej koalícii:

01 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 02 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-15 15:39:49 - Feat.: - Title: PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Dolinkovej. Zvolať ju chcelo Matovičovo hnutie 05 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 14:00