StoryEditor

Lieta sa stále málo, najviac na dovolenky

19.04.2010, 18:39
Žiadny veľký ruch sa na európskych letiskách dnes nespustil. Pre islandskú sopku odletelo iba niekoľko letov, zopár pristálo.

Prvé lietadlá opustili letiská až popoludní, aj keď viaceré boli naplánované už na poludnie. V poobedných hodinách sa konečne začalo niečo diať aj na pražskom letisku Ruzyně. „O 12-tej mal byť prvý odlet do Madridu, no museli ho posunúť kvôli pasažierom, ktorí nestíhali prísť na letisko na 14.30," povedala pre HN hovorkyňa pražského letiska Michaela Lagronová.

Podobne to vyzeralo aj na letiskách v Budapešti, vo Viedni či vo Varšave. „Lety sa obnovujú krok za krokom. Odleteli lietadlá do Varšavy, Prahy, Bukurešti a do Záhrebu. Ostatné sú, bohužiaľ, stále zrušené," priblížil HN situáciu na budapeštianskom letisku Ferihegy hovorca Hardy Mihály. Dodáva, že dnes očakávajú zlepšenie.

Najviac letov bolo obnovených z a do dovolenkových destinácií ako Egypt, Tunisko, ale aj na vzdialenejšie miesta v Karibiku. Z Prahy včera druhé lietadlo vypravili na ostrov Tenerife. „Letecké spoločnosti zvážajú cestujúcich z miest dovoleniek, kde ostali, pretože si to želajú cestovné kancelárie," konštatuje Lagronová. Z Prahy malo včera odletieť 16 lietadiel a hlásené mali tri prílety.

Letisko vo Viedni otvorilo svoje brány už ráno o piatej hodine. Prvé lietadlá však taktiež odleteli s meškaním až popoludní. Napríklad let do Istanbulu preložili zo 14.20 na 17-tu hodinu.

Asi najviac komplikácií z okolitých krajín hlásia z Poľska. Tam boli lety naďalej výrazne obmedzené. „Posledné informácie boli, že je stále problém so znečisteným vzduchom. Pristáli dva lety a zajtra (dnes, pozn.red.) očakávame let zo Sofie a tiež, že odletí lietadlo z Varšavy do Prahy," povedal včera podvečer HN hovorca varšavského letiska Kamil Wnuk. Netrúfal si odhadnúť, ako to bude vyzerať zajtra.

Na letiskách už nie sú stovky čakajúcich pasažierov, ako to bolo v piatok. Haly sa takmer vyprázdnili, ľudia čakajú doma alebo v hoteloch na pokyny od leteckej spoločnosti či cestovnej kancelárie. „Sú tu desiatky ľudí, ktorí čakajú na vybavenie pri prepážkach leteckých spoločností, aby si prebookovali letenku alebo sa informovali," hovorí o situácii hovorkyňa pražského letiska. Verejnosť využíva aj informačné linky letísk či aerolínii.

01 - Modified: 2003-11-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Novela NKÚ súvisí so vstupom do únie 02 - Modified: 2003-11-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výberové konania na euroúradníkov 03 - Modified: 2003-11-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najviac obáv vzbudzuje Izrael 04 - Modified: 2003-11-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na projekty môže prispieť aj EIB
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:32