StoryEditor

Voľby skončili. Výsledky sledujte online (video)

09.03.2012, 23:00
Sledujeme online | Počas dnešného dňa Slováci rozhodovali o novom zložení parlamentu.

22:08 Aktuálne výsledky sledujte online v našom novom online prenose

MVK: Víťazom dnešných parlamentných volieb sa podľa exit pollu, ktorý pre televíziu Markíza pripravila agentúra MVK, stala strana Smer-SD so ziskom 37,3 percenta hlasov. Na druhom mieste skončilo KDH s 10,8 percentami, prvú trojku uzatvárajú OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti so 7,6 percentami. Do parlamentu by sa podľa tohto prieskumu dostali aj SDKÚ-DS (7,5 percenta), Most-Híd (6,8 percenta), Sloboda a Solidarita (5,9 percenta) a SMK (5,1 percenta).

Focus: Víťazom dnešných volieb by sa podľa výsledkov exit pollu, ktorý pre Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) zrealizovala agentúra Focus, stala strana Smer-SD so ziskom 39,6 percenta. Na druhom mieste by skončilo KDH, ktoré podporilo 9,9 percenta voličov. Do parlamentu by sa podľa prieskumu dostali aj OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti s 8,8 percentami, SDKÚ-DS získala 8,1 percenta, SaS 7,1 percenta a šesticu strán, ktoré by sa dostali do NR SR, uzatvára Most-Híd so ziskom 6,3 percenta.

22:07 V Ružinove ukradli škatuľu s nepoužitými lístkami

V bratislavskom Ružinove dvaja mladí muži ukradli papierovú škatuľu s lístkami, ktoré voliči v dnešných parlamentných voľbách pri hlasovaní nepoužili.

"Približne okolo 19.30 h do volebného okrsku číslo 41 na Mierovej ulici v priestore základnej školy vošli dvaja mladí muži vo veku približne 20 rokov, ktorí odcudzili papierovú škatuľu," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Tatiana Kurucová.

22:03 Dzurinda: Neudržanie vlády je naším najväčším mínusom

Šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda priznal po príchode do centrály strany mínusy, ktorých sa strana za posledné mesiace dopustila. "Nemôžeme zakryť, že keď nám vypadne moc po necelých dvoch rokoch, že je to mínus," konštatoval.

Práve neudržanie moci celé štyri roky považuje za najväčšie mínus. Podotkol však, že ku kľúčovému hlasovaniu, ktoré spojilo rozhodnutie o eurovale a dôvere vláde, alternatívu ani teraz nevidí.

22:00 Karty sú rozdané, voľby skončili

Predčasné parlamentné voľby na Slovensku sa skončili. Presne o 22.00 h sa zatvorili dvere všetkých volebných miestností, výnimkou boli iba tri miestnosti v Šoporni. Hlasovanie sa tam posunulo o desať minút pre neskorší začiatok. Aktuálne výsledky sledujte online.

21:59 Hlina by mal so Slotom problém

  Jeden z kandidátov hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Alojz Hlina dnes pre médiá pár minút pred zatvorením volebných okrskov priznal, že v prípade, ak sa do parlamentu dostane Ján Slota aj on, bude mať problém sedieť s ním v jednej miestnosti. „Neviem, ako sa to bude technicky nejakým spôsobom riešiť, ale my máme dosť veľký problém,“ dodal známy Slotov kritik.

21:36 Niektoré časti Bratislavy odhadujú 70-% účasť

Bratislavčania ešte aj o 21. hodine chodia k volebným urnám a odovzdávajú svoje hlasy 26 politickým subjektom v predčasných parlamentných voľbách. TASR to potvrdili viaceré mestské časti, podľa ktorých je účasť pomerne vysoká, v niektorých častiach dosahuje aj 70 percent.

21:15 Dzurinda bude rokovať s Ficom

Pád vlády predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda považuje za najväčšie mínus pôsobenia SDKÚ-DS vo vládnej koalícii. "Možno sme sa mali ešte viac potrápiť na rokoviach," dodal s vážnym výrazom po príchode do sídla strany. "Gorila ovládla voľby v neprospech SDKÚ-DS," dodal Dzurinda. Pripustil tiež, že pozvanie Smeru na povolebné rokovania príjme aj napriek tomu, že spoluprácu s nimi pred voľbami odmietol. "Pozvanie treba prijať, treba sa rozprávať o všetkom," povedal Dzurinda.

21:08 Radičová doniesla Sulíkovi balónik

Dosluhujúca premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) dnes prišla do centrály SaS s červeným balónikom, ktorý symbolicky odovzdala šéfovi liberálov Richardovi Sulíkovi. "Lebo modrý pustil," vysvetlila v narážke na predchádzajúce voľby a vyslovenie nedôvery jej vláde. "Riešili sme ťažkú situáciu, ťažké zadania, hľadali sme riešenia, ktoré nemohli byť bezbolestné, a preto mať spor pri hľadaní riešení nepovažujem za dôvod na hnev, aj keď sem-tam iskry v očiach boli," zhodnotila spoluprácu so SaS Radičová.

20:57 Most-Híd chce dobrú vládu

László Solymos z Most- Híd nechcel tipovať výsledok volieb. "Urobili sme všetko, čo sme mohli," povedal. Gábor Gál vyslovil prianie, nech je to nad 5 percent a nech má Slovensko dobrú vládu.

20:54 SDKÚ-DS nemá veľké oči

 Poslanec SDKÚ-DS Viliam Novotný odhaduje výsledok strany na osem percent. "Útoky na SDKÚ v posledných týždňoch a mesiacoch boli veľké, takže nemám ohľadom výsledku veľké oči," tvrdí. Jeho stranícky kolega Eugen Jurzyca tipuje svojej strane sedem percent. Tým pádom by strana Mikuláša Dzurindu by tým pádom stratila oproti predchádzajúcim voľbám polovicu voličov. V roku 2010 dosiahla SDKÚ-DS 15,42 percenta hlasov.

20:35 Cieľom sulíkovcov je parlament

Prvoradým cieľom SaS je prekročiť päťpercentnú hranicu odovzdaných hlasov potrebnú na vstup do Národnej rady SR. Povedal to dnes po príchode do volebnej centrály strany v Liberálnom dome v Bratislave šéf strany Richard Sulík, ktorý verí, že sa liberálom podarí tento cieľ prekonať.

20:31 O Smer-SD je veľký záujem

  Z politikov do centrály Smeru-SD stále nedorazil nikto. Atmosféra je ležérna. Jediným vážnym problémom je nájsť voľné parkovacie miesto v okolí sídla strany Roberta Fica, ktoré leží v husto obývanej bratislavskej časti. Na nával áut vrátane prenosových vozov množstva televízií pripravené nie je. Viacerí obyvatelia Súmračnej ulice sa preto sťažujú bezpečnostnej službe Smeru.

20:24 SDKÚ-DS: Účasť bude vysoká

Máme pre vás horúcu zákulisnú informáciu z centrály SDKÚ-DS. "Účasť je vraj 60 percent," posúva ďalej prvé odhady od "modrých" zástupcov vo volebných komisiách hovorca strany Michal Lukáč.

20:03 Priebeh volieb je stále pokojný

Podozrenia na kupovanie hlasov voličov, ktoré poznačili posledné parlamentné voľby v roku 2010, doteraz Ústredná volebná komisia (ÚVK) nezaznamenala. Ako pre TASR povedala jej podpredsedníčka Tatiana Janečková, voľby majú pokojný priebeh a objavili sa iba štandardné problémy. Na priebeh volieb nedohliada iba ÚVK, ale aj policajti. Tých je v teréne vyše 7000, teda o vyše 2000 viac ako naposledy. Rovnako ako pri posledných voľbách do Národnej rady (NR) SR sa však neskončia voľby vo všetkých volebných miestnostiach o 22.00 h. Pre výpadok prúdu sa vtedy voľby predlžovali v piatich obciach o pol hodinu. Tentoraz sa bude dlhšie voliť v Šoporni, kde neboli načas otvorené volebné miestnosti. Podľa Janečkovej tam budú môcť voliči svoj hlas odovzdávať do 22.10 h. Oznámiť im to majú aj v miestnom rozhlase.

19:40 Strany otvorili svoje centrály

Pre novinárov sa otvorili viaceré volebné centrály politických strán. Atmosféra je zatiaľ pokojná, je tu viac novinárov ako politikov.

19:31 Radičová sa rozlúčila s vrcholnou politikou

Odstupujúca premiérka Iveta Radičová sa dnešnými voľbami, ktoré absolvovala v Novej Dedinke, kde býva, rozlúčila s vrcholnou politikou. Ako potvrdila prítomným novinárom, netrúfa si odhadnúť, ako dopadnú voľby a zároveň je jej ľúto, že prvá vláda bez komunistov nedokázala naplniť ciele, s ktorými vstupovala do funkčného obdobia.

 

 

 

 

 

VIDEO: Radičová sa rozlúčila s vrcholnou politikou

 

19:21 Rómovia v Šarovciach voľby neignorujú

Voľby v obciach Levického okresu prebiehajú aj v podvečerných hodinách bez problémov a incidentov. Oslovení členovia okrskových komisií vo viacerých obciach hlásili pokojný priebeh.  Podobná situácia je aj v obci Šarovce s dvomi volebnými okrskami. Ľudia začali navštevovať obe volebné miestnosti už od rána a priebežne prichádzajú ďalší.

Približne 40 percent obyvateľov Šaroviec tvorí rómska populácia. Tá podľa Sádovskej pristupuje k voľbám už tradične veľmi zodpovedne. „Sú to poctiví voliči, pokladajú si to za povinnosť ísť voliť, takže zúčastňujú sa a chodia voliť. Sú disciplinovaní a myslím, že vedia, koho majú voliť. Chodia v priebehu celého dňa po takých skupinkách, celé rodiny,“ konštatovala Sádovská.

19:19 Na Šariši už volilo 45% občanov

Voľby v regióne Šariša prebiehajú zatiaľ pokojne, počas dňa tu neevidovali žiadne vážnejšie problémy, ktoré by narušili ich priebeh. Podpredseda ObVK v Prešove Jozef Kislík uviedol, že v okrskoch v okresoch Prešov a Sabinov sa účasť po 17. hodine pohybovala v rozpätí od 30 do 45 percent.

"Navštívili sme niekoľko volebných miestností, podľa predbežných odhadov sa dá povedať, že volebná účasť v mestách je vyššia ako v obciach. Napríklad v jednom okrsku v Lipanoch mala dosiahnuť okolo 45 percent, na prešovskom sídlisku Sekčov sa pohybovala na rovnakej úrovni," povedal Kislík. Dodal, že v obciach to bolo niečo vyše 30 percent, dá sa však očakávať, že mnohí prídu voliť ešte aj vo večerných hodinách.

19:11 V Bratislave pochovali demokraciu

Skupinka asi 30 prevažne mladých ľudí sa zišla po 18.00 h pred Prezidentským palácom v Bratislave, aby vyjadrili svoju nespokojnosť so stavom demokracie v krajine. Aktivisti pri tejto príležitosti usporiadali smútočnú akciu - pohreb demokracie, ktorú symbolizovala kartónová truhla s náhrobným kameňom a smútočným vencom. Okolo nej usporiadatelia zapálili cintorínové sviečky a na náhrobný kameň postavili prevrátenú štátnu vlajku. Na pokojný priebeh celej akcie dohliadalo niekoľko hliadok štátnej a mestskej polície.

"Máme tu voľby, v ktorých kandidujú do najvyšších zastupiteľských pozícií ľudia podozriví z megaškandálov, rozkrádania štátneho majetku i ľudia, ktorí majú styky s mafiánmi... To, že dnes s najväčšou pravdepodobnosťou bude najmenšia volebná účasť v histórii samostatného Slovenska, značí, že niečo tu nie je v poriadku a tie nastavenia, ktoré tu sú, nie sú nastavené správne," vysvetlil jeden z aktivistov hnutia Generácia '89 Robert Mihály.

Desiatky mladých ľudí vyjadrili v Bratisllave svoju nespokojnosť so stavom demokracie v krajine.

19:06 Na Orave a Liptove sa volí bez problémov

Voľby mali v oravskom a liptovskom regióne až do neskorého podvečera úplne bezproblémový priebeh.      „Nezaznamenali sme žiadne narušenie pokojného priebehu volieb. Ani v jednom spomedzi 95 volebných okrskov sa nevyskytlo niečo mimoriadne, čo by sme museli riešiť,“ konštatoval zapisovateľ ObVK v Liptovskom Mikuláši Michal Králik. Pokojná situácia bola celý deň aj na dolnom Liptove. „Vo všetkých 58 okrskoch je zatiaľ všetko v poriadku,“ uistil predseda ObVK v Ružomberku Milan Čelko.

Závažnejšie nedostatky nezistili ani na susednej Orave. „Drobnosti v podobe menej viditeľných vyvesených vzorov hlasovacích lístkov sme počas našich kontrol volebných miestností ihneď napravili,“ povedal predseda ObVK v Námestove Marián Žitňák.

18:56 V Karlovej Vsi pridávali plenty

Oproti predvolebným predpokladom je v bratislavskej Karlovej Vsi účasť na dnešných parlamentných voľbách dobrá. "Už určite máme cez 40 percent a stále chodia ďalší. Máme tu veľa vysokoškolákov z vedľajších internátov. V niektorých volebných miestnostiach sme museli pridať plenty, aby občania dlho nečakali. Priebežne im tiež dopĺňame volebné materiály," potvrdil TASR prednosta karloveského Miestneho úradu Rastislav Velček.

18:37 V niektorých bratislavských okrskoch účasť presahuje 50 percent

V niektorých bratislavských mestských častiach už volebná účasť prekročila 50-percentnú hranicu. Napriek tomu, že polícia upozorňovala na možné výtržnosti, priebeh parlamentných volieb je zatiaľ pokojný. TASR to potvrdili zástupcovia samospráv.

Ako pre uviedla predsedníčka jednej z okrskových volebných komisií v Petržalke Daniela Lengyelová, volebná účasť sa v piatom okrsku na Nobelovom námestí pohybuje od 40 do 50 percent. Obyvatelia môžu voliť v 102 volebných okrskoch, ďalší je zriadený pre voľbu poštou.

Podľa hovorkyne Miestneho úradu v Ružinove Miroslavy Štrosovej, aj v tejto mestskej časti už v 70 volebných miestnostiach odvolila asi polovica Ružinovčanov a voľby sú zatiaľ bezproblémové.

Ako pre TASR uviedol hovorca novomestského miestneho úradu Marek Tettinger, niektoré volebné okrsky potvrdili, že sú už na hranici 60 percent. Komisie preto zo skúseností očakávajú aj vyššiu volebnú účasť ako v predchádzajúcich parlamentných voľbách. Novomešťania volia v 44 okrskoch. V dopoludňajších hodinách síce mestská časť zaznamenala jednu výtržnosť, keď volič z hnevu roztrhal všetky svoje volebné lístky, momentálne je však priebeh pokojný.

18:28 Slota do centrály nepríde

Do centrály SNS počas volebnej noci jej predseda Ján Slota nepríde. „Venuje sa rodine. Príde až na zajtrajšiu tlačovú konferenciu po oficiálnom vyhlásení výsledkov volieb,“ povedala hovorkyňa národniarov Jana Benková. Príchod prvých predstaviteľov strany sa očakáva tesne pred 19.00 hod.

18:19 V Bánovciach podali trestné oznámenie

Polícia v Bánovciach nad Bebravou prijala trestné oznámenie o porušení zákona vo volebnom okrsku Horné Ozorovce v okrese Bánovce nad Bebravou.  Podľa trenčianskej krajskej policajnej hovorkyne Eleny Antalovej neznámy páchateľ vylepil po obci niekoľko amatérsky vyrobených plagátov s vystrihnutými hlavami niektorých politikov kandidujúcich vo voľbách. Oznámenie podal jeden z kandidátov z Bánoviec nad Bebravou, ktorého fotografiu páchateľ údajne tiež zneužil.

18:15 Na Horehroní sa volí bez problémov

Voľby vo volebných obvodoch Brezno, Banská Bystrica a Žiar nad Hronom, pod ktorý spadajú tri okresy - Žarnovica, Banská Štiavnica a Žiar, zatiaľ prebiehajú bez problémov. Ako uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová, nič protizákonné zatiaľ neriešili a všade je pokoj.

V niektorých okrskoch obvodu Banská Bystrica už odvolilo vyše 50 percent ľudí, priblížil predseda ObVK Ján Páleš. Členovia komisie sú v teréne a chyby nezaznamenali.

V obvode Žiar nad Hronom je volebná účasť v jednotlivých okrskoch podľa predsedu ObVK Vladimíra Černáka lepšia ako pred rokom a pol alebo bez veľkého poklesu voličov.

18:07 Na východe voliči čakali v radoch

Pokojný a ničím nerušený priebeh majú na území michalovského, humenského a vranovského volebného obvodu. "Nič závažné sa zatiaľ nestalo, doteraz sme neriešili žiadny podnet zo strany občanov. Voľby prebiehajú v pokoji a bez problémov," uviedol pre TASR predseda ObVK vo Vranove nad Topľou Vladislav Sabol.

Podľa jeho informácií navštevovali voliči volebné miestnosti viac v dopoludňajších hodinách ako popoludní. "Išlo prevažne o starších ľudí. Máme informáciu, že voliči dokonca stáli na niektorých miestach v radoch," poznamenal.

18:03 V Dúbravke volili aj dvaja bezdomovci

V bratislavskej mestskej časti Dúbravka je pokojný priebeh dnešných parlamentných volieb vo všetkých 31 okrskoch.  "Nezaznamenali sme žiadne provokácie ani narušenia priebehu volieb. Aj hendikepovaným sme vyšli v ústrety a všetky volebné miestnosti sú bezbariérové na prízemí škôl," povedal pre TASR prednosta dúbravského Miestneho úradu Štefan Grman.

V mestskej časti môže odovzdať svoj hlas 30.257 oprávnených voličov a ďalších 852 na voličské preukazy inde. "Mali sme aj po jednom záujemcovi z Bahrajnského kráľovstva a Austrálie. No nie všetci zo žiadateľov nám zaslali do termínu hlasovacie lístky," uviedol vedúci organizačného oddelenia v Dúbravke Gabriel Kosnáč.

Okrsok číslo 7 je zriadený aj pre bezdomovcov a do 17. hodiny tam prišli voliť dvaja, ktorých dopísali do voličských zoznamov.

18:00 Voľby v Dunajskej Strede sú pokojné

 V okrese Dunajská Streda sa konajú voľby v pokojnej atmosfére, zatiaľ nedošlo k žiadnym incidentom. Podľa ďalších slov predsedu obvodnej volebnej komisie Ladislava Dohňanského o 17.00 h bola účasť v okrese 40- až 50-percentná. "Predpokladám, že po západe slnka bude voličov viac, keďže počas dňa viacerí využili slnečné počasie a pracovali v záhrade," pokračoval Dohňanský s tým, že najväčší nával ľudí očakávajú vo večerných hodinách.

K urnám chodia voliči rôznych vekových kategórií. Mladí manželia prichádzajú väčšinou aj s deťmi. "Dlho sme uvažovali, či pôjdeme voliť, po rôznych kauzách sme stratili náladu, mali sme dojem, že je to zbytočné," povedali manželia Katarína a Ladislav pri vychádzaní z volebnej miestnosti v Dunajskej Strede.

17:54 V ženskej väznici Nitra-Chrenová bola nízka účasť 

Nízka volebná účasť - len 6,5 percenta bola vo voľbách v čisto ženskej väznici Nitra-Chrenová. Od 9.00 do približne 10.00 hodiny tu odvolilo len 17 z 262 väzenkýň, ktoré mali právo odovzdať svoj hlas. Pre TASR to dnes potvrdila riaditeľka Ústavu na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) Eleónora Grófová.

Rovnako ako v ostatných 17 slovenských ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a ústavoch na výkon väzby aj sem priniesli členovia volebnej komisie volebné urny.

17:50 Volí sa aj v turistickej chate

Domáci voliči a chalupári z osady Cerová a okolitých lazov patriacich pod hornonitriansku obec Radobica mali k dispozícii volebnú miestnosť v turistickej chate Cerová.

Napriek tomu, že miestni obyvatelia bývajú v pôvodných domoch v kopcoch vzdialených aj niekoľko kilometrov, počas každých volieb tam zaznamenávajú dobrú účasť, povedal pre TASR podpredseda okrskovej volebnej komisie a majiteľ chaty Pavel Kováčik. Vo voličských zoznamoch majú zapísaných 64 občanov, ktorí tam majú trvalé bydlisko. Väčšina však počas roka býva v iných častiach Slovenska, ba aj v zahraničí. V domoch žije už sotva 30, väčšinou starších ľudí a tí málokedy pri volebných urnách chýbajú, dodal podpredseda komisie.

17:38 Volili aj krásky v bikinách

Do volebnej miestnosti v Demänovskej Doline sa dnes popoludní ponáhľali po prejazde cieľom aj viacerí účastníci lyžiarskych pretekov v plavkách, ktorí si okrem nich nezabudli do batožiny pribaliť voličský preukaz. Zábudlivosť sa vypomstila mládencovi, ktorý účinkoval prezlečený za Yetiho ako maskot podujatia. „Chceli sme trošku odľahčiť volebnú atmosféru a pozrieť sa na v princípe vážnu záležitosť o čosi úsmevnejšie. Najprv sme išli do bikín, a potom sme nezabudli ísť voliť,“ komentovala recesistickú akciu pre TASR hovorkyňa lyžiarskeho strediska Jasná Katarína Šarafínová. Mimochodom, na zaplnenom svahu na Bielej púti predviedla v bikinách svoje lyžiarske umenie aj česká modelka Agáta Hanychová.

17:22 Tešedíkovo rozhoduje o svojom názve

Okrem parlamentných volieb sa v Tešedíkove v okrese Šaľa koná aj miestne referendum o prinavrátení pôvodného názvu obce Pered. TASR informoval predseda miestnej referendovej komisie Alexander Mozoli. "V obci máme tri referendové okrsky. Účasť na parlamentných voľbách je zatiaľ nad 30 percent, na miestnom referende je o niečo nižšia," konštatoval predseda s tým, že otázka prinavrátenia názvu obce zaujíma len pôvodných obyvateľov. Prisťahovalci sa už považujú za Tešedíkovčanov, im pôvodný názov Pered nič nehorí. "V Tešedíkove žije 80 percent pôvodných obyvateľov, zvyšných 20 percent tvoria prisťahovalci a chalupári. Očakávame približne 60-percentnú účasť," povedal Mozoli.

17:20 Pod Tatrami sa nepotvrdili provokácie

Voľby vo volebnom obvode Poprad sú zatiaľ bezproblémové, obvodná volebná komisia (ObVK) preverovala len sprostredkované informácie. Doposiaľ však nedostala žiaden oficiálny podnet na prešetrenie priebehu volieb. "Nemali sme hlásené žiadne porušenia, ktoré by aj naozaj boli porušením, sú tu len drobné otázky okrskových volebných komisií, ktoré sa okamžite riešia," priblížil situáciu člen ObVK v Poprade Igor Wzoš. Príjemným priebehom volieb je vzhľadom na medializované informácie týkajúce sa provokácií prekvapený. Hoci nemajú konkrétne podnety na porušenie priebehu volieb, isté dohady sa k nim dostali. "Mali sme hlásené rozdávanie nejakých darčekov pred volebnými miestnosťami, ale nakoniec sa ukázalo, že je to ďalej, nie v tesnej blízkosti, čo nie je porušenie volebného zákona, keďže nie je volebné moratórium," dodal Wzoš. Okrem toho mali údajne nemenovaného politika aj vykázať z okolia volebných miestností v Poprade, ani v tomto prípade však ObVK zatiaľ nedostala oficiálny podnet.

17:12 Petržalka hlási veľkú účasť

V najväčšej bratislavskej mestskej časti Petržalka je zatiaľ účasť na voľbách dobrá. Podľa predsedníčky jednej z okrskových volebných komisií na Nobelovom námestí Daniely Lengyelovej voliť dosiaľ prišlo v priemere 40 až 50 percent Petržalčanov. Ako ďalej uviedla pre TASR, komisia sa už stretla aj s jedným kurióznym prípadom. "Mali sme pána, ktorý od nás chcel, aby sme ho informovali o programe politických strán," uviedla. Volič potom odišiel, no po čase sa vrátil a jednej strane svoj hlas nakoniec dal. Petržalčania podľa Lengyelovej volia krátko, dá sa teda predpokladať, že už prichádzajú rozhodnutí.

16:21 Voľby podľa polície prebiehajú pokojne

Voľby prebiehajú na celom území Slovenska z bezpečnostného hľadiska zatiaľ pokojne. "Nezaznamenali sme žiadne vážne narušenie verejného poriadku," informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

16:20 Rómov vo Veľkej Lomnici zatiaľ nikto neovplyvňoval

V podtatranskej obci Veľká Lomnica, okres Kežmarok, žije vyše 4000 obyvateľov a asi 40 percent z nich tvoria Rómovia. "Za náš obvod môžem povedať, že voľby prebiehajú veľmi pokojne, občania chodia priebežne. Spolupráca s políciou je veľmi dobrá, policajti boli hneď pri otvorení miestností, priebežne monitorujú situáciu v okolí našich okrskových komisií," priblížila situáciu podpredsedníčka miestnej volebnej komisie Anna Imrichová.

"Chodia voliť aj Rómovia, myslím, že v hojnom počte," konštatovala Imrichová. To, že s Rómami v miestnej osade doposiaľ nikto nemanipuloval a ani ich neoslovil, potvrdili aj samotní osadníci. "Nie, nikto nás tu neoslovil a aj keby ma oslovili, tak ako môžu vedieť, že ich budem voliť, keď som za tou plentou sám? Ja už som bol voliť a viem, ako to funguje, takže by mi nijako nedokázali, či som ich volil, alebo nie," povedal jeden z Rómov z miestnej osady.

16:19 Člen volebnej komisie v Bodzi sa opil

Voľby majú v okresoch Nitra, Nové Zámky, Šaľa a Komárno zatiaľ bezproblémový priebeh. Účasť voličov sa pohybuje medzi 30 až 40 percentami, zatiaľ je vyššia v severnejších okresoch Nitrianskeho kraja. Jednotlivé obvodné volebné komisie nezaznamenali výraznejšie problémy. Výnimku tvorili dvaja občania v komárňanskom obvode, ktorí chceli voliť napriek tomu, že stratili slovenské občianstvo. Incident zaznamenali aj v obci Bodza v okrese Komárno. Podľa očitých svedkov sa jeden z členov volebnej komisie opil a odišiel do susednej obce, kde ďalej popíja v miestnej krčme.

16:16 Voľby prebiehajú pokojne

Predčasné parlamentné voľby aj naďalej prebiehajú bez vážnejších problémov. Avizované problémy s možnými snahami o narušovanie ich priebehu sa zatiaľ nezaznamenali. Potvrdila to zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Lívia Škultétyová. "Ústredná volebná komisia (ÚVK) nedostala žiadne správy v tomto zmysle," povedala po jej poobedňajšom zasadnutí. Komisia dohliadajúca na priebeh volieb doteraz nemá ani informácie o prípadnom kupovaní hlasov alebo podobných prípadoch, ktoré sa počas volieb zaznamenali v minulosti.

16:14 Ľudia volia aj počas lyžovačky

Aj lyžiari a návštevníci strediska cestovného ruchu na Donovaloch sa dnes zastavujú v tunajšej volebnej miestnosti, aby odovzdali svoj hlas v predčasných parlamentných voľbách. Podľa slov predsedníčky okrskovej volebnej komisie Jolany Lackovičovej čakajú ešte vyššiu účasť, keďže na zjazdovkách je stále veľa lyžiarov. Do 14.00 h tu podľa nej odvolilo s voličským preukazom približne 73 ľudí. Z domácich vhodilo svoj hlas do urny asi 49 voličov. Vo voličskom zozname je na Donovaloch zapísaných 169 voličov, voličských preukazov vydali 9.

16:01 Voľby sa skončia o pár minút neskôr

Dvere volebných miestností by sa dnes na Slovensku mali zatvoriť presne o 22.00 h, v Šoporni by to však malo byť o niekoľko minút neskôr. Dôvodom má byť neskorší začiatok hlasovania. Potvrdila to zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Lívia Škultétyová. Situáciu na mieste kontrolovali aj členovia komisie.

Ako priblížila, v Šoporni, kde sú tri volebné okrsky, došlo k otvoreniu volebných miestností päť a desať minút po 7.00 h. "Bude odporučené, aby urobili nápravu v tom zmysle, že predĺžia o tento čas čas na hlasovanie, ktorý je vymedzený pre voličov, pretože nemôže byť skrátený," uviedla Škultétyová.

15:21 Bratislavské mestské časti hlásia dobrú volebnú účasť

Bratislavské mestské časti hlásia zatiaľ dobrú volebnú účasť. Ako TASR potvrdili mnohé z nich, určite pomohlo aj slnečné počasie. V Novom Meste počet tých, ktorí odvolili, už presiahol polovicu všetkých zaregistrovaných voličov.

Dobrou volebnou účasťou sa môže pochváliť podľa starostu Pavla Škodlera aj malá mestská časť Jarovce, kde bol zriadený len jeden volebný okrsok, a to v kultúrnom dome. V Devínskej Novej Vsi dosiahla účasť vyše 20 percent.       Hovorkyňa Miestneho úradu v Ružinove Miroslava Štrosová pre TASR povedala, že účasť v niektorých volebných okrskoch mestskej časti už prekročila 30 percent a voľby v 70 okrskoch prebiehajú pokojne.

Výtržnosti nezaznamenali ani v jednom z 34 volebných okrskov Starého Mesta, uviedol hovorca Tomáš Halán. Nové Mesto preto zatiaľ ostáva jediné, kde k problému prišlo a volič roztrhal všetky volebné lístky a vyhodil ich do vzduchu.

14:59 Voliť išli aj pacienti prešovskej nemocnice

Právo voliť využili aj desiatky pacientov hospitalizovaných na oddeleniach Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove.

Nemocnica patrí do volebného okrsku č. 46, ktorý sídli na Plzenskej ulici. Pacienti mohli svoj hlas popoludní odovzdať prostredníctvom prenosnej volebnej urny. Vedenie nemocnice cez svoj personál zistilo záujem pacientov a informovalo o tom príslušnú volebnú komisiu.

"Na to, aby občan mohol hlasovať prostredníctvom prenosnej volebnej urny priamo v nemocnici, je potrebné, aby mal pri sebe občiansky preukaz a voličský preukaz," konštatovala členka OkVK Adriana Butoracová. Doplnila, že viacerí z pacientov, ktorí o túto možnosť požiadali, však nakoniec voliť nemohli. Dôvodom bolo, že nepožiadali svoju obec o voličský preukaz, alebo im ho príbuzní nestihli vybaviť.

14:57 Na Hornej Nitre zaznamenali už 30-percentnú účasť

 V niektorých mestských okrskoch na hornej Nitre zaznamenali predpoludním pomerne značný záujem o predčasné parlamentné voľby. Účasť voličov sa pohybovala okolo 30 percent z počtu zapísaných voličov. TASR to potvrdil predseda Obvodnej volebnej komisie (ObVK) pre okresy Prievidza a Partizánske Peter Uhrín.

Členovia ObVK navštívili viacero okrskov. V mestách je účasť zatiaľ o niečo vyššia, v obciach podľa skúseností ľudia prichádzajú do volebných miestností skôr popoludní a podvečer. Priebeh volieb je pokojný bez mimoriadnych udalostí, konštatoval Uhrín.

14:44 Na voľby sú pripravení aj pyrotechnici

Predčasné parlamentné voľby prebiehajú zatiaľ z bezpečnostného hľadiska pokojne. "Nezaznamenali sme žiadne vážne narušenie verejného poriadku," informovala TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Na pokojný priebeh celonárodného hlasovania dohliada na celom území Slovenska viac ako 7000 policajtov.

V teréne sú nasadení príslušníci poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície. "Ak by si to situácia vyžiadala, pripravené sú aj špeciálne policajné útvary a pyrotechnici. Každý prijatý podnet alebo trestné oznámenie pre podozrenie z trestnej činnosti či priestupku preveríme," dodala hovorkyňa.

 

14:30 Bratislava sa prebudila a išla voliť

Bratislavčania volia ako po minulé roky. Priebeh volieb je zatiaľ pokojný. Pozrite si video z volebnej miestnosti.

 

14:27 V bratislavskom Novom Meste jeden volič roztrhal lístky 

V bratislavskej mestskej časti Nové Mesto už odvolilo vyše 50 percent zo všetkých 33.817 zaevidovaných voličov. Okrskové komisie preto na základe svojich skúseností očakávajú, že volebná účasť bude vyššia ako pri minulých parlamentných voľbách. Potvrdil to hovorca Miestneho úradu Marek Tettinger. Jednotlivé volebné miestnosti otvorilo Nové Mesto klasicky o siedmej hodine ráno. V tej chvíli tam už čakali občania, prvý volič teda odovzdal svoj hlas len niekoľko minút po otvorení miestností. "Do jednej volebnej miestnosti však vošiel volič, ktorý roztrhal všetky svoje volebné lístky a vyhodil ich do vzduchu," uviedol Tettinger. Chcel tak dať najavo svoju nevôľu s voľbami a členom komisie dokonca vynadal. 

 

14:22 V obciach pri Hlohovci sú voľby zatiaľ pokojné 

Za stolom vo volebnej miestnosti v Dolnom Trhovišti v okrese Hlohovec sedia dnes takmer samí nováčikovia. Z osemčlennej komisie sa podľa predsedníčky Magdalény Mrváňovej po posledných voľbách vymenilo 90 percent osadenstva, vrátane nej. Povinnosti však zatiaľ zvládajú aj vďaka bezproblémovému priebehu volieb. "V zozname máme 519 voličov, hlasovalo doposiaľ 94, ale porovnať účasť s predchádzajúcimi parlamentnými voľbami nevieme, očakávame ďalších," informovala Mrváňová

 

14:13 V Šoporni podali občania trestné oznámenie za marenie volieb 

V súvislosti s marením miestneho referenda a marením parlamentných volieb príslušníci Obvodného oddelenia Policajného zboru v Šoporni vypočuli doteraz niekoľko desiatok ľudí, ktorí podali trestné oznámenie. Potvrdil to hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Michal Hanus. "Za marenie miestneho referenda o odvolaní starostu podalo trestné oznámenie 128 ľudí, z nich 77 osôb aj za marenie parlamentných volieb," konštatoval hovorca s tým, že v Trnavskom kraji neboli doteraz iné problémy zaznamenané.

 

14:11 V Nitrianskom kraji prebiehajú voľby bez incidentov 

Parlamentné voľby v Nitrianskom kraji zatiaľ prebiehajú pokojne. V severných okresoch kraja nezaznamenali členovia obvodnej komisie žiadne incidenty ani v jednom z okrskov. „Boli sme už aj na výjazdoch, všade je všetko v poriadku. Nedá sa ani povedať, že by bola nízka účasť. Ľudia chodia priebežne voliť už od otvorenia volebných miestností. Máme okrsky, kde už o 10. hodine pristúpila k urnám pätina registrovaných voličov,“ uviedla zapisovateľka Obvodnej volebnej komisie v Topoľčanoch Katarína Packová. 

 

14:05 V bratislavskej väznici sa skončili voľby so 6,8-percentnou účasťou 

Na parlamentných voľbách v bratislavskom Ústave na výkon väzby (ÚVV) sa dnes za približne 2,5 hodiny zúčastnilo 6,8 percenta voličov. Oprávnených odovzdať svoj hlas v tomto ústave bolo 560 obvinených a odsúdených. Celkovo sa v týchto dňoch nachádzalo v tomto ústave 608 väzňov, z nich bolo 29 cudzincov, dvaja mladiství, ktorí nemali oprávnenie voliť. Zvyšok väzňov, ktorí nemali oprávnenie voliť, predstavovali osoby odsúdené za obzvlášť závažné trestné činy. Voľby sa tu začali približne o 8.00 hodine.

 

14:03 Prvá úloha pre novú vládu. Nemeniť dane

Najväčšou hrozbou pre Slovensko nie je daňový systém, ale dlhodobo udržiavaná nízka výkonnosť verejného sektora. Viac čítajte v komentári na HNonline.sk

 

14:00 Vranovskí seniori chcú menej turbulencií

Svoje voličské právo si počas dnešných parlamentných volieb uplatnili prostredníctvom dovezenej prenosnej urny aj desiatky obyvateľov domova dôchodcov na sídlisku 1. mája vo Vranove nad Topľou. Miestni seniori očakávajú od budúcej vládnej garnitúry napríklad menej turbulencií na politickej scéne i programy, ktoré prinesú osoh sociálne slabým a ľuďom bez práce.

13:50 Volí sa aj v banskobystrickom kraji

Svoje hlasy dnes vhodili do volebných urien aj voliči z kláštora v Sampore neďaleko Sliača, pacienti sliačskych kúpeľov či banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice. V jednej z najmenších obcí v okrese Revúca, v Revúckej Lehote, je zapísaných 276 oprávnených voličov.

 

13:43 Volilo sa aj na futbale

Na dnešnom celoslovenskom ligovom turnaji boccia v bratislavskej Rači stihli telesne postihnutí športovci aj odvoliť. Jednu hodinu bola totiž účastníkom k dispozícii volebná urna. Ten, kto si so sebou priniesol voličský preukaz, si tak mohol splniť svoju zákonnú povinnosť priamo v telocvični strednej odbornej školy na Pántoch.

 

13:35 V kúpeľoch v Nimnici museli voliči čakať na obálky

Volebná účasť kúpeľných hostí v Nimnici v okrese Púchov prekonala nielen nahlásený počet voličov, ale aj očakávania členov okrskovej komisie. Komisia, ktorá prišla do tamojšej jedálne, nemala dostatok volebných lístkov. Niektorí voliči na ne museli čakať. "Vopred nám nahlásili 35 záujemcov o voľby zo strany kúpeľných hostí. I napriek tomu, že sme priniesli obálky navyše, nestačilo to. Členka volebnej komisie utekala do 1,5 kilometra vzdialenej volebnej miestnosti pre ďalšie," povedal pre TASR člen okrskovej volebnej komisie v obci Nimnica Ivan Lacko.

 

13:25 Slota si trúfne na dvojciferný výsledok

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Ján Slota prišiel do volebnej miestnosti v priestoroch Mestského úradu v Žiline s manželkou Ľubomírou, s ktorou trávi dnešný deň na lyžovačke v Terchovej. Líder národniarov verí, že vo voľbách odovzdajú občania dostatok hlasov, aby Slovensko obhájilo svoju suverenitu a nestalo sa súčasťou európskeho superštátu. Volebným výsledkom SNS bude podľa neho dvojciferné číslo. Volebnú kampaň označil za hnus. "Hnus, čo nemá absolútne s morálkou, etikou nič spoločné. To je niečo, čo sa s drogami a ďalšími neresťami Západu donieslo sem na Slovensko. A myslím si, že drvivá väčšina občanov s týmto nesúhlasí," dodal Slota.

13:15 V Demänovskej Doline očakávajú nápor voličov

Volebná miestnosť uprostred Demänovskej Doliny, v ktorej katastri sa nachádza najväčšie slovenské lyžiarske stredisko Jasná, zívala dopoludnia väčšinou prázdnotou. Spomedzi pár desiatok voličov, ktorí si uplatnili volebné právo, bola približne polovica cezpoľných s voličskými preukazmi.

 

13:10 Od novej vlády očakávajú Rómovia prácu

Približne šestina oprávnených voličov prišla voliť počas prvých štyroch hodín v obci Muránska Dlhá Lúka v okrese Revúca. Ako ďalej potvrdila predsedníčka volebnej komisie Magdaléna Mičkiová, v obci majú približne 600 oprávnených voličov a doterajší priebeh predčasných parlamentných volieb je pokojný. Približne polovica oprávnených voličov využíva svoje volebné právo v Muránskej Dlhej Lúke pravidelne. "Priebežne chodia aj dnes, neobávame sa toho, že by tieto voľby ľudia ignorovali," dodala Mičkiová. V Muránskej Dlhej Lúke žije aj početná rómska komunita. Viacerí Rómovia sa rozhodli využiť svoje volebné právo v dopoludňajších hodinách. "Máme svojich politikov, ktorým veríme a len čakáme, či splnia svoje sľuby. V tejto doline čakáme hlavne na pracovné príležitosti. Veríme, že po voľbách budeme mať robotu aj my," povedali rómski voliči z Muránskej Dlhej Lúky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                       

 

13:05 Voľby prebiehajú bez problémov

Predčasné parlamentné voľby na Slovensku prebiehajú bezproblémovo. "Nejaké narušenie volieb sa zatiaľ nezaznamenalo," uviedla podpredsedníčka Ústrednej volebnej komisie Tatiana Janečková. Ozrejmila, že komisia dohliadajúca na priebeh volieb doteraz nedostala ani žiadny podnet, ktorým by sa musela zaoberať.

 

12:50 V regióne Šariša sú voľby zatiaľ bez problémov

Parlamentné voľby v regióne Šariša prebiehali do 12. hodiny bez problémov. TASR to potvrdili predsedovia Obvodných volebných komisií (ObVK) v Prešove (s pôsobnosťou aj pre Sabinov), Bardejove, Svidníku i Stropkove. Predsedníčka ObVK v Prešove Iveta Hudáková konštatovala, že od rána zaznamenali len menšie sťažnosti občanov, ktoré sa väčšinou týkali úpravy volebných miestností. Išlo napríklad o výzdobu školských tried, ktorá tam je inštalovaná v priebehu školského roka. Po dohode s komisiami výzdobu odstránili. 

 

12:35 Odvolila už aj Radičová

Do okrskovej volebnej miestnosti nachádzajúcej sa v základnej škole v obci Nová Dedinka prišla dnes predpoludním odovzdať svoj hlas v rámci predčasných parlamentných volieb aj predsedníčka vlády SR Iveta Radičová. Po volebnom akte pre médiá premiérka uviedla, že voľby považuje za veľmi dôležité rozhodnutie. "Za dvadsať mesiacov v rámci Európskej únie padlo desať vlád. Občania sa rozhodujú nielen o tom, ako sa nám bude žiť najbližší rok, ale hlavne o tom, ako dokážeme spoločne naštartovať ekonomiku a aj si zadefinovať nové pravidlá dôvery medzi politikmi a občanmi. Dúfam, že sa občania rozhodnú správne a zodpovedne. Dnes je ten deň, keď sa môžu veľmi podpísať pod podobu našej budúcnosti," uviedla Radičová.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: Radičová volila v Novej Dedinke

 

12:20 Fico odvolil v Bratislave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico prišiel dnes pred obedom v sprievode svojej manželky Svetlany do Základnej školy A. Dubčeka na Majerníkovej ulici na bratislavských Dlhých dieloch, aby využil svoje volebné právo a zúčastnil sa na predčasných parlamentných voľbách. "Možno to bude znieť čudne, čo teraz poviem, ale zoberiem psa a pôjdem von," odpovedal Fico na otázku, ako bude pokračovať jeho dnešný program.
Predseda Smeru-SD zdôraznil, že sú to jeho už siedme parlamentné voľby, a preto ich už neprežíva s takým napätím, ako v minulosti. "Prijmem akýkoľvek ortieľ slovenských voličov," zdôraznil Fico. Dodal, že prínosom by bola vyššia volebná účasť, ktorá znamená aj vyššiu legitimitu nastupujúcej vlády. "Bez ohľadu na to, aká to bude vláda, by bolo dobré, ak by sa opierala o čo najvyšší počet hlasov voličov Slovenskej republiky," dodal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12:13 Na území obvodov Vranov, Humenné a Michalovce sú voľby pokojné

Dnešné parlamentné voľby majú na území vranovského, humenského a michalovského obvodu zatiaľ nerušený priebeh. TASR to potvrdili zástupcovia jednotlivých Obvodných volebných komisií (ObVK). "Volebné miestnosti sa otvorili načas, všetko zatiaľ prebieha v poriadku. Ak by k niečomu došlo, tak to budeme riešiť, zatiaľ sa nič nevyskytlo," uviedol dnes krátko predpoludním podpredseda ObVK v Humennom Radoslav Sedláček. Na území obvodu prebiehajú voľby v mestách Humenné, Medzilaborce, Snina a 115 obciach regiónu. Volebné miestnosti sú zriadené v 161 okrskoch. V zoznamoch voličov humenského obvodu je zapísaných 89.031 ľudí.

 

12:10 Priebeh volieb pod Tatrami je zatiaľ pokojný

Voľby pod Tatrami sú zatiaľ bezproblémové, obvodné volebné komisie v Spišskej Novej Vsi, Poprade a v Starej Ľubovni zatiaľ nemali hlásené žiadne komplikácie.

"Všetko je v poriadku, nič extra sme hlásené nemali, mne osobne žiadne narušenie priebehu volieb neboli oznámené," priblížila zapisovateľka Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Spišskej Novej Vsi Martina Papcúnová. Podobná situácia je aj v obvode mesta Poprad.

 

12:02 V Záhorskej Bystrici je vysoká účasť

V lukratívnej časti Bratislavy, v Záhorskej Bystrici, bola volebná miestnosť dopoludnia plná a ľudia čakali na voľné miesto za volebnou plentou. Podľa starostu mestskej časti Jozefa Krúpu (SDKÚ -DS) bola táto časť Bratislavy vždy špecifická v tom, že voličská účasť bola vysoká. „Mám pocit, že ľudia sú tu uvedomelí a preto počítam, že účasť na voľbách budeme mať vyššiu ako je priemer Slovenska,“ povedal. V predchádzajúcich voľbách mala v obci silnú pozíciu pravica a podľa Krúpu sa situácia zrejme nezmení ani tento rok. „Ľudia majú stále tú istú hlavu, preto si myslím, že  pravica si napriek všetkému u nás udrží silnú pozíciu,“ doplnil.

11:55 Dzurinda: Taký veľký otáznik som dávno necítil

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda dávno necítil taký veľký otáznik, ako keď sa dnes ráno zobudil. Povedal to novinárom po tom, ako vo volebnej miestnosti odovzdal aj v spoločnosti rodiny svoj hlas.

"Potešilo ma slniečko, ale všetko ostatné je v rukách voličov. Pre mňa vždy bolo v takýchto chvíľach dôležité, aby som si odpovedal na otázku, či som urobil všetko, čo som urobiť azda mal a vládal. A myslím si, že som naozaj urobil to, čo som vládal," podotkol. Koho okrem seba krúžkoval, Dzurinda neprezradil.



11:52 Sulík krúžkoval seba a dámy na kandidátke

Samozrejme, že som krúžkoval seba, vyhlásil líder SaS Richard Sulík bezprostredne po tom, ako vhodil svoj volebný lístok do urny v bratislavskej Základnej škole na Jelenej ulici. "Predstavte si, že by mi ten jeden krúžok chýbal, to by som si naveky vyčítal," dodal. Sulík pred parlamentnými voľbami v súvislosti s kauzou Sasanka vyhlásil, že ak nezíska najviac krúžkov na kandidátke, vzdá sa svojho mandátu.

Ostatné krúžky dal podľa vlastných slov dámam na kandidátke, lebo si myslí, že do politiky by malo ísť viac žien. "Politika bude potom taká menej hulvátska," domnieva sa šéf liberálov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11:44 V Prašníku to voliči majú k urne aj päť kilometrov

V trnavskom regióne majú dnešné parlamentné voľby zatiaľ pokojný priebeh. TASR to potvrdili predsedovia obvodných komisií v Trnave, Piešťanoch i Senici. Nevyskytli sa žiadne problémy, ktoré by museli komisie aj pre obvody Hlohovec a Skalica riešiť. S účasťou voličov vyjadrili spokojnosť.

11:41 Nevidiaci voliči sa pri hlasovaní musia spoľahnúť na asistenta

Medzi voličmi, ktorí dnes prídu voliť, sú aj ľudia so zrakovým postihnutím. Podľa slov podpredsedu Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska Jozefa Zbraneka, je pre týchto ľudí odovzdanie hlasu o čosi komplikovanejšie ako pre voličov bez zdravotného obmedzenia. "Špecifiká sú v tom, že nevidiaci volič môže mať asistenta, bez ktorého by sa nezaobišiel. A ten mu výkon urobí. Túto službu si zabezpečuje každý sám, pretože kto asistenta potrebuje, poberá na neho príspevok z úradu práce. Pokiaľ je človek slabozraký a vidí aspoň trochu, tak zvládne výkon aj sám. Ja som nemal potrebu krúžkovať, takže som si dokázal nájsť hlasovací lístok a vložiť ho do obálky aj samostatne," vysvetlil Zbranek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11:37 Prezident: Dnes ide o najvážnejšie voľby od roku 1990

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prezident SR Ivan Gašparovič je presvedčený o tom, že dnešné parlamentné voľby sú najvážnejšie od roku 1990. Vysvetlil to tým, že predstaviteľov štátu čakajú veľmi zodpovedné rozhodovania nielen vo vzťahu k Európskej únii, ale aj k ekonomickým a sociálnym otázkam. "Čo si možno zatiaľ neuvedomujú ani politici, ktorí budú tvoriť novú vládu, v roku 2014 nás čaká veľmi významná úloha - budeme predsedajúcou krajinou EÚ, a to je veľká zodpovednosť," uviedol pred novinármi po tom, ako spolu s manželkou Silviou krátko po 10. hodine vhodili do urny svoje hlasovacie lístky v Spojenej škole na Metodovej ulici v Bratislave. Zároveň požiadal voličov, aby prišli voliť a zvážili, že Slovensko v týchto súvislostiach potrebuje stabilnú vládu s proeurópskym programom, ktorá bude rešpektovať nielen postavenie SR v únii, ale bude niesť zodpovednosť za svojich občanov. "Treba sa však pozrieť aj na realitu sľubov jednotlivých politických strán," podotkla hlava štátu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11:34 Boldoghy, ktorý prijal maďarské občianstvo, nemohol voliť

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komárňanský podnikateľ Olivér Boldoghy, ktorého úrady vyškrtli zo zoznamu občanov SR krátko po tom, ako sa priznal, že prijal maďarské štátne občianstvo, v dnešných parlamentných voľbách voliť nemohol.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podnikateľ priznal prijatie maďarského občianstva. K voľbám na Slovensku ho preto nepustili

 

11:30 Jarné slnko vylákalo Rómov na Luníku IX z bytov, nie však k urnám

Obyvatelia najväčšieho rómskeho sídliska na Slovensku – Luník IX v peknom jarnom počasí nevenujú prebiehajúcim predčasným parlamentným voľbám veľkú pozornosť. Na sídlisku bol dopoludnia zvyčajný ruch. Rodiny sa venovali veľkým víkendovým nákupom, niektorí zvážaniu železného odpadu na prilepšenie rodinného rozpočtu, ďalší postávali a popíjali lacné víno z umelohmotných fliaš.

„Vieme, že sú voľby, ale neviem aké,“ prezradili TASR Rómovia, ktorí v skupinke pred volebnou miestnosťou ochutnávali hroznový nápoj. „Ani nevieme, koho máme voliť, nikto nám nič nepovedal. Peniaze za hlasy nám neponúkali,“ doplnili.

 

11:25 Voľby si nenechala ujsť ani storočná Emerencia Meňhartová

Príležitosť zúčastniť sa parlamentných volieb si počas dnešného dňa nenechala ujsť ani storočná Emerencia Meňhartová z Nitry. Na vozíčku ju k volebnej urne na nitrianskom sídlisku Diely doviezla jej dcéra Eva Lukáčová. Spolu s ňou absolvovala aj namáhavú cestu po schodoch základnej školy Na hôrke do volebnej miestnosti, ktorá je pre imobilných ľudí len ťažko prístupná. „Mama nebola voliť približne desať rokov, mala horšie obdobie. No teraz sa rozhodla, že voliť pôjde, možno posledný raz v živote. Aj keď hovorí, že by sa ešte chcela zúčastniť prezidentských volieb,“ hovorí Lukáčová. Pani Meňhartová oslávila sto rokov 6. februára tohto roka.

 

11:20 Volilo sa aj voo väzenskej nemocnici v Trenčíne

V Nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne, ktorá je jediným zariadením svojho druhu na Slovensku, dnes využilo volebné právo 23 z celkovo 248 osôb, ktoré si v zariadení vykonávajú výkon väzby alebo výkon trestu. TASR o tom informoval riaditeľ väzenskej nemocnice Miloš Drgo.

"Volebné právo si u nás nemohlo uplatniť 21 osôb, 20 z nich je odsúdených pre obzvlášť závažné zločiny a jeden je zbavený svojprávnosti," povedal Drgo s tým, že pedagógovia zariadenia všetkých obvinených a odsúdených poučili a priebežne im poskytovali potrebné informácie. Pripomenul, že vo väzenskej nemocnici je momentálne aj desať žien, no žiadna z nich k voľbám nešla. V parlamentných voľbách v roku 2010 volilo 13 obvinených a odsúdených.

 

11:16 Obyvatelia Šoporne podávajú trestné oznámenie na starostu

Starosta Šoporne Milan Vlček zmaril referendum na jeho odvolanie z funkcie a odoprel ľudom právo hlasovať v parlamentných voľbách. Obyvatelia na neho kvôli tomu podávajú trestné oznámenie, píše sa na stránke webnoviny.sk. Vlček zapríčinil neskoršie spustenie volieb, keďže volebnú komisiu vpustil do miestností iba dve minúty pred siedmou. 

 

11:00 Volilo sa aj na Chate pod Soliskom

Prenosná volebná urna zo Štrbského Plesa dnes umožnila turistom, lyžiarom i zamestnancom chaty odvoliť aj v nadmorskej výške 1840 metrov na Chate pod Soliskom. Možnosť voliť v krásnom počasí a v prostredí hôr využilo okolo 20 ľudí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Je to úplne super, pretože my sme stále hore, nemali sme možnosť si odvoliť, keď je tu takáto možnosť, využili sme to veľmi radi. Vybavili sme si voličský preukaz a voliť v takejto nadmorskej výške, prečo nie," konštatoval chatár z Chaty pod Soliskom Ján Husár. Okrem zamestnancov chaty využili možnosť odvoliť si v prostredí pod vrcholom Solisko aj lyžiari, ktorí trávia víkend na svahu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10: 57 Figeľ: Demokracia je v rukách občanov (video)

Demokracia je v rukách občanov. Predseda KDH Ján Figeľ preto verí, že aj väčšina sklamaných a nerozhodnutých voličov dnes príde do volebných miestností hlasovať za Slovensko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                       

 

10:54 Na Orave môže voliť približne 100.000 oprávnených voličov

Členitý oravský región, rozdelený na dolnokubínsky a námestovský volebný obvod, má v dnešných voľbách do NR SR približne 100.000 oprávnených voličov. TASR o tom krátko po otvorení volebných miestností informovali predsedovia obidvoch oravských obvodných volebných komisií (ObVK).

 

10:51 Bugár by chcel zopakovať výsledok z posledných volieb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po odovzdaní hlasovacieho lístka Bugár pre novinárov povedal, že by bol spokojný, keby strana dosiahla ten istý výsledok, ako pred dvoma rokmi, a to osem percent. "Záleží však na tom, aká bude účasť voličov, ktorí využijú svoje občianske právo. Voličov ovplyvní aj dianie posledných dní, rozhodujú sa podľa toho, čo sa dozvedia z médií. Dnes sa môžu občania vyjadriť k ďalšiemu osudu republiky, teraz sa rozhoduje o tom, ako bude vyzerať Slovensko v nasledujúcich štyroch rokoch," zdôraznil predseda strany s tým, že svoj hlas odovzdal s dobrým pocitom, sám sa zúčastnil na viacerých mítingoch a má pocit, že ľudia sú rozhodnutí ísť voliť.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozrite si voľby očami fotografov


 

10:35 Volebná komisia je zatiaľ bez podnetov
Ústredná volebná komisia (ÚVK) zatiaľ nezaznamenala žiadne podnety. Po skončení jej ranného zasadnutia to potvrdila zapisovateľka ÚVK Lívia Škultétyová. Niektorí členovia komisie sa po zasadnutí vybrali skontrolovať situáciu priamo do terénu. Ako priblížila, určite navštívia volebné miestnosti v Petržalke, v oblasti Trnavy, Pezinku či na južnom Slovensku. ÚVK má opäť zasadnúť okolo 14.00 h.

 

09:48 Hrušovský sa po voľbách vracia do nemocnice

Krátko po deviatej hodine opustil volebnú miestnosť v Nitre na Čermáni predseda Národnej rady SR Pavol Hrušovský. K volebnej urne prišiel z nemocnice, kde nedávno absolvoval operáciu a po voľbách sa vracia späť do opatery lekárov. "Cítim sa dobre, preto som sa dobrovoľne rozhodol prísť odvoliť. Ako dlho ešte budem v nemocnici závisí od lekárov, ktorí rozhodnú o mojom prepustení," uviedol.

 

09:45  Liptovské Beharovce majú iba 51 oprávnených voličov

Najmenší volebný okrsok v regióne Liptova je v dnešných voľbách do NR SR v obci Liptovské Beharovce, kde majú vo voličskom zozname zapísaných iba 50 voličov. Jednému občanovi malej dedinky neďaleko vodného diela Liptovská Mara vydali na požiadanie voličský preukaz.

"Horný Liptov má 60.400 oprávnených voličov. Vo voličských zoznamoch ich v 95 volebných okrskoch figuruje 58.796, vydaných bolo 1604 voličských preukazov," spresnil pre TASR dnes ráno zapisovateľ Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Liptovskom Mikuláši Michal Králik.

 

09:42 Dnes môže voliť takmer 10.000 väzňov

Takmer 10.000 slovenských väzňov, odsúdených alebo obvinených, má v dnešných parlamentných voľbách právo odovzdať svoj hlas.

Po druhý raz v histórii Slovenska môžu voliť aj odsúdené osoby. Volebné právo si môže konkrétne uplatniť 1312 obvinených a 8325 odsúdených. Právo odovzdať svoj hlas má dnes približne 600 obvinených a odsúdených žien. Z nich takmer väčšina je umiestnená v čisto ženskej väznici v ústave v Nitre-Chrenovej.

 

09:40 Prievidza patrí medzi najväčšie obvody na Slovensku

Volebný obvod Prievidza patrí medzi najväčšie obvody na Slovensku. Zahŕňa totiž dva hornonitrianske okresy Prievidza a Partizánske, kde je vytvorených dovedna 190 volebných okrskov.

Počet zapísaných voličov pre predčasné parlamentné voľby je 152.976, z toho v okrese Prievidza 114.600 a v okrese Partizánske 38.376, informoval TASR predseda Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Prievidzi Peter Uhrín. Uviedol, že dovedna v mestách a obciach vydali spolu 3010 voličských preukazov a 159 voličov požiadalo o voľbu poštou. Do ObVK delegovalo členov 11 politických subjektov.

 

09:20 Igor Matovič odvoli na trnavskom sídlisku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Líder hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igor Matovič prišiel dnes krátko po ôsmej hodine voliť v mieste svojho bydliska na trnavskom sídlisku Prednádražie. Do volebnej miestnosti ho sprevádzala manželka a dve malé dcéry.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obálky do volebnej urny vhodili manželia naraz. Matovič potom pre médiá uviedol, že verí, že ako on i strana pociťovali podporu občanov doteraz, dostanú ju aj v dnešných predčasných parlamentných voľbách. "Dnes stojíme na križovatke, kedy sa môžeme rozhodnúť, či Slovensko opäť zveríme do rúk skorumpovaným zlodejom, ktorí budú zadlžovať svoje deti, alebo si Slovensko uchránime,"povedal. Dodal, že aj on využil inštitút krúžkovania na hlasovacom lístku.


Všetky dôležité informácie o predčasných parlamentných voľbách nájdete tu

 

08:26 Voľby začali bez problémov

Predčasné parlamentné voľby sa na Slovensku začali bez problémov. "Nemáme žiadne správy, že by došlo niekde k nejakému problému pri otvorení alebo pri začatí hlasovania," povedala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Lívia Škultétyová. Komisia, ktorá dohliada na priebeh volieb, sa dnes stretla prvýkrát o 08.00 h, podľa Škultétyovej podnety dovtedy nedostali.     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volebné miestnosti otvorili bez komplikácií

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Všetky volebné miestnosti sa otvorili o 07.00 h. "Ani jeden primátor a starosta nevyužil možnosť určenia hlasovania na skoršiu hodinu," poznamenala Škultétyová. Voliči dnes môžu svoj hlas odovzdať v 5956 volebných miestnostiach, v zoznamoch bolo zapísaných 4.324.910 voličov. Definitívny údaj však bude známy až zo zápisnice ÚVK. O voličský preukaz požiadalo 89.505 ľudí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

08:06 Najvyššie položená volebná miestnosť je na Štrbskom Plese

Volebné miestnosti sa dnes o siedmej hodine otvorili aj pod Tatrami, výnimkou nie je ani najvyššie položená miestnosť na Slovensku. Tá sa nachádza na Štrbskom Plese v nadmorskej výške 1355 metrov. "Volebnú účasť mávame dobrú, verím, že to bude takto aj tento rok, už prišli prví voliči," priblížila situáciu predsedníčka volebnej komisie Štrbské Pleso č. 4 Lenka Jakubčáková.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najvyššie položená volebná miestnosť

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

08:02 V Revúckej Lehote prišiel voliť ako prvý Slota

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miroslav Slota volil v jednej z najmenších obcí v okrese Revúca, Revúckej Lehote ako prvý. Volebný akt vykonal krátko po otvorení volebnej miestnosti po siedmej hodine. Ako povedal pre TASR, voľby považuje za svoju občiansku povinnosť, zúčastňuje sa na všetkých voľbách a vždy chodí ako prvý.

V Revúckej Lehote je zapísaných 276 oprávnených voličov. V miestnosti ich čaká 13-členná volebná komisia "Volebná účasť sa tu pohybuje okolo 70 percent. Voľby tu prebiehajú vždy pokojne, nemusíme ľudí presviedčať.

 
07:00 Slováci budú voliť menšie zlo (video)

Slováci sa dnes chystajú splniť si svoju občiansku povinnosť. Pozrite si video na HNtv.

07:00 Slováci si od siedmej hodiny volia nové zloženie parlamentu

Na Slovensku sa o siedmej hodine ráno začali voľby do Národnej rady (NR) SR. Občania SR v nich rozhodnú, ktoré z 26 kandidujúcich politických subjektov budú nasledujúce štyri roky súčasťou 150-členného zákonodarného zboru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


    
 Dnes o 07:00 sa otvoria volebné miestnosti po celom Slovensku. Občania budú hlasovať v predčasných parlamentných voľbách, ktoré vyhlásil v októbri prezident po páde vlády. Kandiduje v nich 26 politických subjektov s nasledujúcimi číslami: 1 Zelení, 2 KDH, 3 SDĽ, 4 SNS, 5 OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti, 6 SaS, 7 Právo a Spravodlivosť, 8 Náš kraj, 9 Strana zelených, 10 Ľudová strana Naše Slovensko, 11 Smer-SD, 12 Zmena zdola - Demokraticka únia Slovenska, 13 Národ a Spravodlivosť - naša strana, 14 KSS, 15 Strana Rómskej únie na Slovensku, 16 Most-Híd, 17 99 % - občiansky hlas, 18 ĽS-HZDS, 19 Strana + 1 hlas, 20 Robíme to pre deti – SF, 21 Obyčajní ľudia, 22 SDKÚ-DS, 23 Strana občanov Slovenska, 24 SMK, 25 Strana slobodné slovo Nory Mojsejovej, 26 Strana živnostníkov Slovenska.                                

 

 Výsledky nadchádzajúcich volieb si sociológovia na rozdiel od minulosti netrúfajú odhadnúť. Istotu zastúpenia v parlamente dávajú okrem Smeru-SD len kresťanským demokratom, ktorí sú najčastejšie spomínaní ako možný koaličný partner Ficovho zoskupenia, ak Smer-SD nezíska väčšinu v Národnej rade. Popularita ďalších asi šiestich strán sa pohybuje okolo hranice zaručujúcej vstup do parlamentu. Navyše pätina až tretina voličov podľa prieskumov nie je rozhodnutá pre žiadnu stranu.

Účasť v parlamentných voľbách zrejme po prvýkrát v novodobej histórii Slovenska klesne pod magickú hranicu päťdesiatich percent. Ukazuje to odhad agentúry MVK, podľa ktorého k urnám zajtra príde iba 44 až 50 percent oprávnených voličov. Doposiaľ najnižší záujem verejnosti o parlamentné voľby bol v roku 2006, vtedy účasť spadla na 54,7 percenta.

 Počty získaných krúžkov sú práve pri týchto voľbách kľúčovými pre viacerých kandidátov politických strán. Okrem toho, že do volebnej urny sa vhadzuje lístok so stranou, ktorej chceme dať svoj hlas, voliči majú právo vybrať aj štyroch konkrétnych kandidátov, ktorých chcú posunúť dopredu.

 Hlasovať môžu oprávnení voliči, teda občania, ktorí najneskôr v deň volieb dovŕšili 18 rokov. O priazeň voličov sa bude uchádzať 26 politických strán. Každý, kto môže, volí vo volebnom okrsku v mieste svojho bydliska. Samospráva informuje o tom, kde budú tieto priestory zriadené. Väčšinou sa okrsky vytvárajú na školách. Do volebnej miestnosti si nezabudnite priniesť občiansky preukaz. Bez preukázania totožnosti vás komisia hlasovať nepustí. S hlasovacími lístkami sa treba odobrať za plentu, zvoliť stranu a prípadne aj krúžky pre kandidátov. Treba vybrať len jeden lístok s politickou stranou, ktorú volíte, dať ho do obálky a vhodiť do urny.
Volič, ktorý pre zdravotné postihnutie nemôže sám upraviť hlasovací lístok, si môže vziať na pomoc inú osobu, ale nie člena volebnej komisie. Tí, ktorí zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, nemôžu ísť voliť, môžu požiadať volebnú komisiu o hlasovanie pre prenosnej urny. 

 Bude Smer-SD po 10. marci vládnuť sám? Odborníci sa nevedia zhodnúť, či Smer-SD získa viac než 75 mandátov. Jednofarebná vláda Smeru patrí medzi päť najväčších otáznikov volieb. Viac čítajte tu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01 - Modified: 2004-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: NBS vydá pamätnú mincu Andreja Segnera 02 - Modified: 2004-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna dovolenkovala 03 - Modified: 2004-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Devízové rezervy Slovenska vzrástli 04 - Modified: 2004-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: RM-Systém opustilo 154 emisií 05 - Modified: 2004-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zrušenie obchodu ovplyvnilo objem peňazí na trhu 06 - Modified: 2004-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komentáre ku grafom 07 - Modified: 2004-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O nižšom cle už rozhodujú v Bruseli 08 - Modified: 2004-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Export žiada vytrvalosť a trpezlivosť 09 - Modified: 2004-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dôležitá nie je veľkosť, ale schopnosti 10 - Modified: 2004-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trh môže byť malý aj pre malú firmu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 04:12