StoryEditor

Pomáhala druhým. Napriek hendikepu

05.02.2015, 13:15

V roku 2012 bolo Fórum donorov iniciátorom historicky prvého Dňa filantropie v strednej Európe. Pri tejto príležitosti boli vyhlásené výsledky prvej verejnej ankety Filantrop roka. Tá sa koná aj tento rok, jej výsledky budú známe 26. februára 2015. HN sú mediálnym partnerom súťaže. Ak poznáte vo svojom okolí človeka, ktorý je podľa vás filantropom, prihláste ho do ankety. Nominácie môžete zasielať do 20. februára.

Ani zložitý životný príbeh či fakt, že je invalid, ju neodradil od toho, aby pomáhala druhým. Reč je o dôchodkyni Pavlíne Oláhovej, ktorá má pre mozgovú obrnu problémy s chôdzou a ľavou rukou.

Napriek tomu sa na osud nesťažuje, práve naopak. Cíti, že jej pomoc potrebujú iní. Preto neváha osloviť ľudí a požiadať o šatstvo, topánky či potraviny, aby ich mohla zaniesť bezdomovcom či mnohodetným rodinám. „Potrebujú to,“ hovorí. Mimoriadne na tejto Rómke, ktorá je na svoju národnosť hrdá, je viacero vecí. Tou hlavnou je však to, že v tom, čo robí, nevidí nič výnimočné: „Je veľa dobrých ľudí na svete, ktorí sú ochotní pomáhať, len ich treba vidieť,“ tvrdí.

Do súťaže Filantrop roka, v ktorej získala ocenenie Filantrop napriek hendikepu, ju prihlásila jej kamarátka Štefánia Sališová. Dôvod? Pavlína sa podľa nej vymyká z dnešnej doby: „Vždy myslí na druhých, nikdy nie na seba. Nechce napríklad peniaze, ak jej ich i niekto núka.“

Pavlínu Oláhovú mnohí volajú svojím anjelom. Často stojí pri zomierajúcich a v modlitbách ich vyprevádza z tohto sveta. „Je nábožensky založená. V kombinácii so svojím citlivým prístupom akoby ju to zbližovalo a cítila potrebu byť duchovne prepojená s tým človekom. Sama som to zažila, keď bola pri smrti mojej mamy,“ hovorí Sališová.

Táto invalidná dôchodkyňa mala ťažký život – vyrastala v detskom domove, potom takmer 30 rokov bývala v sociálnom centre Charitas a dnes má v dome pre sociálne slabých vlastnú garsónku. Aj príchod do domu pre sociálne slabých bol pre ňu príležitosťou, ako pomôcť iným. „Je tam veľa starých ľudí, ktorí to potrebujú. Ale niekedy im stačí iba to, aby sa s nimi niekto porozprával. Jednoducho – bol s nimi.“

A hoci vlastných rodičov nikdy nepoznala, s tým, že má ťažký život, ona sama nesúhlasí. „V detskom domove sme sa mali dobre. Skôr v niektorých rodinách mám pocit, že sú ľudia často týraní a utláčaní. A nedostávajú to, čo sme mali my,“ spomína Oláhová. Nenáročné sú aj jej sny. Chcela by sa pozrieť do Osvienčimu a z tých odvážnejších – stretnúť Martinu Moravcovú. „Je to môj vzor v plávaní,“ dodáva.

Čo je Filantrop roka
– V roku 2012 bolo Fórum donorov iniciátorom historicky prvého Dňa filantropie v strednej Európe.
– Pri tejto príležitosti boli vyhlásené výsledky prvej verejnej ankety Filantrop roka.

Kategória Filantrop roka
– V tejto kategórii môžu zástupcovia firiem, neziskových organizácií, ale aj verejnosť nominovať akéhokoľvek človeka, ktorý príkladom osobnej angažovanosti a filantropiou prispieva k zveľaďovaniu darcovstva a jeho kultúry.
– V roku 2013 otvorilo Fórum donorov pri príležitosti 1. európskeho dňa nadácií a donorov filantropickú Sieň slávy. Jej laureáti získavajú špeciálne uznanie za dlhoročné angažovanie sa v charitatívnych projektoch, mimoriadny počin v oblasti filantropie či inovatívne prístupy v darcovstve a komunikácii.

Sieň slávy Fóra donorov
– Nositeľa ocenenia vyberá porota zložená z odborníkov na filantropiu, komunikáciu a médiá z nominovaných do kategórie Filantrop roka.
– Ide o človeka, ktorého prínos má celospoločenský dosah a jeho pôsobenie je vzorom tak pre jednotlivcov, ako aj pre širokú verejnosť.

01 - Modified: 2017-12-14 13:08:13 - Feat.: - Title: Ako dokážu bohatí efektívne pomáhať miliónom 02 - Modified: 2017-03-08 09:40:41 - Feat.: - Title: Slováci darovali neziskovkám rekordne veľa 03 - Modified: 2015-12-03 21:56:35 - Feat.: - Title: Zuckerberg môže na charite zarábať 04 - Modified: 2015-12-03 21:56:20 - Feat.: - Title: Charita`a la Zuckerberg: eseročka v zisku 05 - Modified: 2015-02-27 09:50:01 - Feat.: - Title: V Bratislave boli udelené ocenenia Filantrop roka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 07:59