StoryEditor

Fakty na HNClube: Fico viackrát nehovoril pravdu

07.03.2014, 15:40
Robert Fico v predvolebnej debate najčastejšie zavádzal, Andrej Kiska zas nepoužíval fakty.

Demagog.SK overil faktické výroky, ktoré v diskusii HN Clubu 4. marca pri svojej argumentácii použili kandidáti na post prezidenta. Nie vždy sa opierali o správne údaje či ich korektnú interpretáciu. Celú analýzu nájdete TU.

Veľa faktov aj zavádzania
Najviac faktov používal počas svojho vystúpenia súčasný premiér, zároveň však nazbieral aj najviac nepravdivých výrokov – celkovo až tri. Výrazne napríklad prestrelil pri tvrdení, že až štvrtina produkcie áut na Slovensku sa vyváža do Ruska – náš export áut je oveľa vyváženejší a na zozname prvých piatich kľúčových odberateľov figurujú Nemecko, Francúzsko, Čína, Veľká Británia a USA, pričom ani najväčší odberateľ Nemecko neprekračuje podiel 17 percent. Nemal pravdu, ani keď tvrdil, že Slovensko bolo prvou krajinou, ktorá predložila Partnerskú dohodu s EÚ na roku 2014 – 2020, pred nami to stihlo napríklad Poľsko, Portugalsko alebo Litva.

Milan Kňažko zjednodušil situáciu v Ukrajine kritikou, že ukrajinská vláda obmedzila jazykové práva ruskej menšiny. Zákon, ktorý zrušil možnosť používať iný úradný jazyk než ukrajinčinu, však nepochádzal z dielne vlády. Schválil ho ukrajinský parlament len deň po Janukovičovom úteku z krajiny, kedy sa dočasná vláda ešte len formovala. Naopak, dočasný prezident Turčynov tento zákon nepodpísal.

Traja pravdovravní
Radoslav Procházka v tejto diskusii nechyboval pri šiestich faktických tvrdeniach ani raz. Rovnako čistú štatistiku si z HNclubu síce odnášajú aj Pavol Hrušovský a Andrej Kiska, počas ich vystúpenia sme však zaznamenali minimum faktických výrokov.

Ján Čarnogurský zastával počas diskusie trochu iný postoj ku kríze na Ukrajine než ostatní kandidáti. Jeho jediné dva vecné argumenty, ktorými ho podporil, však na pevných základoch nestoja. Udalosti na Kryme prirovnával k deklarácii zvrchovanosti, ktorú Slovenská národná rada prijala v roku 1992. Krymský autonómny parlament ale v období týždeň pred diskusiou, na ktoré sa Čarnogurský odvolával, nevyhlásilo zvrchovanosť, ale referendum o miere samostatnosti. Ako ho správne upozornil Kňažko, v prípade Česka a Slovenska vyhláseniu zvrchovanosti okrem toho predchádzala dohoda zúčastnených strán. Za zavádzajúci považujeme aj jeho výrok, podľa ktorého americkí politici a diplomati povzbudzovali účastníkov Majdanu do radikálnejších postojov.

Diskusie pred prezidentskými voľbami – a výroky v nich použité – sa od ostatných politických diskusií líšia nielen témami, ale aj tým, že kandidáti nezastupujú názory svojej strany, ale predovšetkým seba. Pri poste prezidenta je však o to dôležitejšie, aby jeho držiteľ nestrácal rešpekt, kredibilitu a autoritu chybami, nepresnosťami alebo dokonca vedomým zavádzaním pri prezentovaní svojich názorov – doma i v zahraničí.

Veronika Frankovská, autorka spolupracuje na projekte Demagog.SK

01 - Modified: 2006-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Blair podporil Gyurcsánya maďarským "igen"
01 - Modified: 2024-05-01 21:01:18 - Feat.: - Title: Slovensko by malo prispievať k formovaniu spoločných európskych stanovísk, vyhlásil Fico v prejave 02 - Modified: 2024-05-01 12:38:21 - Feat.: - Title: Fico na otázku HN: Druhý pilier neotvoríme, hovoríme niečo iné. Dáme na použitie miliárd konkrétnu ponuku 03 - Modified: 2024-05-01 09:17:14 - Feat.: - Title: V noci pracujeme najviac, Fico volá po zmene. Na večer chystá zásadný príhovor 04 - Modified: 2024-05-01 06:28:58 - Feat.: - Title: Fico odpracoval nočnú zmenu v závode pri Topoľčanoch: Chceme zvýšiť minimálnu mzdu na tisíc eur 05 - Modified: 2024-04-30 13:30:27 - Feat.: - Title: Najnovší prieskum: Koalícia by bola ešte silnejšia, klesli Smer aj PS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 09:45