StoryEditor

Kotleba chce zúžiť krajský parlament

24.11.2013, 23:33
Fungovanie kraja/Neprijateľné sú podľa premiéra Roberta Fica len extrémistické návrhy.

Zásadná ignorácia extrémistu Mariána Kotlebu na čele banskobystrickej župy nehrozí. Spolupracovať s ním budú poslanci nového župného zastupiteľstva aj ostatní župani. „Naši poslanci sa budú správať normálne štandardne,“ vyhlásil premiér Robert Fico s tým, že neprijateľné budú „návrhy, ktoré by mohli prísť v podobe extrémizmu“. „Nejde o jedného človeka, máme zodpovednosť za kraj, budeme sa musieť dohodnúť a konštruktívne pracovať v jeho prospech,“ hovorí poslanec Michal Bagačka (Smer-SD). Smer získal v zastupiteľstve pohodlnú väčšinu, veľký klub tu má ešte SMK. Medzi prvými návrhmi, ktoré budú mať poslanci od nového župana na stole, bude zníženie ich počtu zo súčasných 49 na štyridsať. Kotleba chce tiež preveriť všetky zmluvy presahujúce 2660 eur a zistené škody spôsobené županom či riadiacimi pracovníkmi župy vymáhať súdnou cestou.

 

Pragmatický prístup

„Bojkot jeho osoby by ničomu nepomohol, ideologické diskusie nechajme na Národnú radu, my riešime každodenný život kraja,“ hovorí poslanec banskobystrickej župy za SMK Péter Csúsz. Veterán župnej politiky a šéf krajskej organizácie SMK chce mať s Kotlebom korektné vzťahy. „Dosiaľ sme dokázali spolupracovať s každým županom, ak nebude mať averziu voči nám, my nebudeme mať averziu voči nemu,“ vyhlásil. Hlavným cieľom poslancov je podľa neho presadzovať záujmy okresov, kde boli zvolení, a župa ani nemá právomoci, ktoré by mohol Kotleba zneužívať. Analytik Konzervatívneho inštitútu Dušan Sloboda však upozorňuje, že v hre nie sú kompetencie župy. „Reálne nič nepresadí, problém je, že to budú rétorické cvičenia, o to silnejšie, že je tvárou župy a má mandát,“ hovorí. Každý návrh, ktorý poslancom Kotleba predloží, bude pre neho príležitosťou na sebaprezentáciu.

 

Na pracovnej úrovni

Predsedovia ôsmich samosprávnych krajov zatiaľ nechcú povedať, či sa budú s Kotlebom stretávať na spoločnej platforme županov – SK 8.„Bol zvolený v demokratických voľbách,“ vyhlásil košický župan Zdenko Trebuľa. Hoci s extrémnym a radikálnym obsahom politiky Kotlebovej Ľudovej strany – Naše Slovensko nesúhlasí, s banskobystrickým županom je pripravený komunikovať na pracovnej úrovni. „Izolácia nepomôže, Kotleba reprezentuje neriešené problémy a podstatné je, či politici tieto problémy konečne začnú riešiť,“ upozornil analytik Sloboda.

01 - Modified: 2005-09-27 06:57:00 - Feat.: 0 - Title: Sanader: Chorvásko dúfa, že EÚ uzná snahy Záhrebu o zadržanie Gotovinu
01 - Modified: 2022-04-29 09:17:06 - Feat.: - Title: Prezidentku nazýva slúžkou, slovník prokremeľských webov je jej blízky. Kto je Kotlebova náhradníčka? 02 - Modified: 2022-03-08 14:14:01 - Feat.: - Title: Ďalšie obvinenie extrémistu. Kotleba môže mať na krku trestný čin podnecovania 03 - Modified: 2022-03-04 10:37:38 - Feat.: - Title: Najväčšia figúrka v rukách ruskej propagandy na Slovensku? Ľuboš Blaha 04 - Modified: 2021-09-29 20:12:39 - Feat.: - Title: Kotlebova kauza sa zasekla na súde. Kolíková žiada vysvetlenie 05 - Modified: 2021-02-07 10:56:27 - Feat.: - Title: Mazurek potvrdil, že odídenci z ĽSNS zakladajú novú politickú stranu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:41