StoryEditor

Tábor v Malackách: Ľudia sa boja a chystajú protest. Ide o cvičenie, tvrdí ministerstvo

11.09.2015, 16:34
Autor:
TASRTASR

V priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách už viac ako týždeň prebieha cvičenie zamerané na pripravenosť Slovenska na zvládnutie mimoriadnych situácií v súvislosti s humanitárnou krízou alebo prírodnou katastrofou. V Malackách však nevyrastá žiaden migračný tábor. Na dnešnom brífingu to uviedli riaditeľ Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík a prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý.

"Po roku 2003 hasičský zbor dostal do vienka tri záchranné brigády, ktoré sú v Žiline, Humennom a  Malackách, a zhodou okolností práve táto brigáda plní úlohy podobné humanitárnej pomoci," povedal Nejedlý. Už niekoľko rokov sú tu teda hasiči pripravení prichýliť ľudí, ktorí v dôsledku katastrofy prišli o strechu nad hlavou. "Momentálne vieme ubytovať v pevných budovách približne 600 ľudí," uviedol Nejedlý. Ľudia sa v nich v prípade núdze môžu vyspať či osprchovať.

Okrem toho však začali cvičiť aj výstavbu mobilných priestorov. "Chceli sme si vyskúšať, ako by sme to zvládli a preto sme začali stavať mobilný tábor na takéto prípadné ubytovanie," doplnil Nejedlý. Ak by teda napríklad na Slovensko naraz dorazil veľký počet utečencov, namiesto prespávania na staniciach by ich na pár hodín premiestnili do tábora v Malackách či postavili mobilný tábor v inej časti Slovenska. Potom by ich podľa ich právneho statusu vrátili do krajiny, z ktorej prišli, alebo premiestnili do zariadení rezortu vnútra.

Cvičenie ukázalo aj rezervy. "Momentálne pracujeme aj so stanmi a technikou, ktorá je stará 50 rokov. Preto by sme chceli pristúpiť k tomu, aby sme boli pripravení na takéto mimoriadne situácie, ktoré môžu nastať kedykoľvek a kúpiť mobilné zariadenia, to znamená stany, ktoré by sa dali postaviť rýchlejšie ako tie, ktoré máme k dispozícii," skonštatoval Netík.

Na sobotu (12.9.) je v Malackách ohlásené protestné zhromaždenie pod názvom "Proti islamizácii Európy a imperializmu USA". "Protest súvisí s rôznymi dezinformáciami týkajúcimi sa areálu Záchrannej brigády v Malackách, v ktorom sa údajne stavia utečenecký tábor či dokonca sa v ňom už vraj nachádzajú utečenci. V stredu (9.9.) prišiel do Malaciek osobne minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý pred poslancami vyhlásil, že žiaden pobytový tábor pre azylantov v Malackách nevyrastá, nevyrástol a ani tu nebude," povedal primátor mesta Malacky Juraj Říha.

01 - Modified: 2007-09-16 14:27:00 - Feat.: 0 - Title: Nominovanie Fica na post "najlepšieho prezidenta" je stratégia
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 03 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 05 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:21