StoryEditor

Strana SDKÚ je funkčná, tvrdí Frešo

28.09.2014, 15:31
Autor:
tasr, stltasr, stl

Strana SDKÚ-DS je funkčná a má funkčný poslanecký klub. V dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

"Budem teraz hľadať, akým spôsobom by sme potom vygenerovali prípadne ďalších ľudí do vedenia. Ale na druhej strane, strana, ktorá má v tejto chvíli šesť poslancov v Národnej rade a rozdáva štyri podpredsednícke miesta medzi nich, tak mi to pripadá aj trocha smiešne, čiže nie je to niečo, čo by extrémne ponáhľalo, že to musí byť za niekoľko hodín hotové. My tu stranu funkčnú máme, máme funkčný poslanecký klub," povedal v diskusnej relácii.

Dzurinda by s tebou vyrazil dvere

Výsledok kongresu je taký, že funkcionári, ktorí si predstavovali, že dôjde k výmene vedenia, boli neúspešní, dodal. "Vytvoril sa priestor pre novú ponuku. A to sa bude diať nasledujúce dni a týždne," priblížil Frešo. O akú konkrétnu ponuku ide, nespresnil.

Snímka: HN/Pavol Funtál

Podľa predsedu SDKÚ-DS funkcionári navrhovali na post podpredsedu strany človeka, ktorý dnes kandiduje aj za Smer. "Ide o primátora Hriňovej, ktorý má normálne za menom Smer a samozrejme SDKÚ koalíciu predvolebnú a ja som mu to vytkol a som mu povedal otvorene. Keby bol Mikuláš Dzurinda predsedom, vyrazil by s tebou dvere a ja ti hovorím, za mojej éry nebudeš podpredsedom," povedal v diskusnej relácii TA3 V politike Frešo.

"Všeobecne platí, že je to vnútorná záležitosť tej strany, ale treba povedať, a s tým súhlasím, že SDKÚ na politickej scéne niečo znamenala. Mala trikrát premiéra, i keď voľby nikdy nevyhrala. Vždy mala ústa plné veľkej demokracie a toto je vnímanie vnútrostraníckej demokracie, ktoré momentálne prezentuje," reagoval na dianie v SDKÚ-DS minister práce Ján Richter (Smer-SD) v diskusnej relácii RTVS. Podľa podpredsedu SaS Jozefa Mihála na pravej stane politického spektra prebieha "prudké kvasenie". "Myslím si ale, že do volieb 2016 sa situácia zastabilizuje," doplnil.

Politológovia: Frešo urobil chybu

To, že Pavol Frešo po sobotňajšom (27.9.) kongrese SDKÚ-DS v Senici sám nerezignoval na svoju funkciu, bolo kardinálnou chybou i dôkazom toho, že celé vedenie SDKÚ-DS na čele s Frešom je už dávnejšie "odtrhnuté od reality". Myslia si to politológovia, ktorí dodávajú, že súčasná situácia ešte viac zvyšuje predpoklad celkového zániku strany.

Podľa Martina Klusa Frešo jednoznačne nezvláda situáciu. "V každej vyspelej demokracii by politik na jeho mieste v situácii, ktorá nastala na kongrese, odstúpil," uviedol Klus. Ján Baránek pripomína, že Frešo sa na pozícii udržal len preto, že sa delegátom kongresu nepodarilo odvolať ho podľa stanov. "No ak z približne 200 prítomných mu 160 vyjadrí nedôveru, je to obrovská prehra," zdôraznil Baránek.

Frešo si nechce priznať podľa Baránka to, že jeho zotrvávanie na pozícii neprospeje ani strane. Každý z nespokojencov bude podľa politológa svoju nespokojnosť šíriť ďalej. "A treba si uvedomiť aj to, že ak SDKÚ pod vedením Freša klesla o niekoľko percent, prečo by sa teraz pod vedením toho istého Freša mala zdvihnúť?" položil rečnícku otázku Baránek.

Klus dodal, že sa ťažko môže pozviechať strana s preferenciami pod hranicou zvoliteľnosti, v ktorej existujú minimálne tri názorové prúdy.

Podľa politológia Samuela Abraháma SDKÚ ani hlbšie klesnúť nemohla. Ako dodal, súčasná situácia je dozvuk Mikuláša Dzurindu, ktorý si nikdy nevychoval svojho nástupcu. "Vždy sa obával akejkoľvek konkurencie a nakoniec SDKÚ skončilo s človekom, ktorý absolútne nemá cit pre politiku, nemá ani dostatočné politické vnímanie v tom, že keď utrpí takú porážku a že odstúpi pokladník, traja podpredsedovia, on má ešte tú drzosť, že úprimne rozpráva o tom, že teraz sa bude obracať k voličom," povedal pre TASR Abrahám.

01 - Modified: 2006-10-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Školákov pustia do múzeí zadarmo
01 - Modified: 2024-03-30 15:07:23 - Feat.: - Title: Keď tu nebudem, moje dieťa do zajtra neprežije, hovorí Zora Frešová, matka chorého Alanka. Štát im nepomáha 02 - Modified: 2023-03-27 17:15:06 - Feat.: - Title: Politika je teraz ako reality show. Smer po víťazstve nebude chcieť vystúpiť z EÚ a NATO, hovorí Frešo 03 - Modified: 2022-09-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Droba a Vallo očami svojich predchodcov. Stroskotávajú na doprave 04 - Modified: 2017-11-05 00:38:19 - Feat.: - Title: Frešo priznal porážku: Každá faktúra je zaplatená, neostanú po nás žiadne čierne diery 05 - Modified: 2017-11-04 20:58:45 - Feat.: - Title: Voľby do VÚC: Sledujte naživo atmosféru v štábe Pavla Freša
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:17