StoryEditor

Pri Prešove sa zrútil vrtuľník. Pilot zraneniam podľahol

28.07.2015, 15:08
Pilot vojenského vrtuľníka Mi-17 sovietskej výroby, ktorý sa zrútil dvadsať kilometrov od Prešova, zraneniam podľahol.

Pád vojenského vrtuľníka Mi-17 sovietskej výroby, ku ktorému došlo dnes popoludní pri obci Hradisko v okrese Prešov, si vyžiadal jeden ľudský život. Na brífingu v Bratislave to potvrdil prvý zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Gajdoš.

"Vrtuľník vzlietol z leteckej základne v Prešove o 13.30 h, plnil bežné výcvikové úlohy, a to pristávanie v neznámom teréne," uviedol Gajdoš. Zároveň informoval, že s vojenským vrtuľníkom stratili spojenie o 14.02 h, o 14.13 h bol vyslaný pátrací vrtuľník, ktorý poskytol prvú zdravotnú pomoc. Na palube vojenského vrtuľníka bola trojčlenná posádka - prvý pilot, druhý pilot a palubný technik. Všetci traja boli z leteckého útvaru v Prešove. "Dvaja sú zranení, jeden pri pokuse o oživovanie zomrel," povedal Gajdoš s tým, že až do vyšetrenia nehody majú vrtuľníky Mi-17 zákaz lietať. Starosta obce Turňa, pod ktorú Hradisko patrí, bol na mieste činu. Najprv tam prišiel na hlásenie, či tam nehorí les. "Videl som, že leteckí záchranári oživovali svojich kolegov. Bližšie som sa však nedostal,“ povedal pre hnonline.sk.

Na miesto nehody smeruje komisia náčelníka generálneho štábu a prípad bude vyšetrovať Úrad vojenského letectva Ministerstva obrany SR. Náčelník generálneho štábu Milan Maxim, ktorý je aktuálne na zahraničnej pracovnej ceste, sa predčasne vráti na Slovensko. Súkromnú dovolenku preruší aj minister obrany Martin Glváč.

"Dovoľte mi vyjadriť hlbokú sústrasť rodine profesionálneho vojaka, ktorý počas mimoriadnej udalosti zomrel," dodal Gajdoš.

***Toto je prvá fotografia z miesta tragédie. Jeden vojak posádky vrtuľníka MI17 umrel.***Vrtuľník sa zrútil pri obci...

Posted by Spravodajstvo RTVS on Tuesday, 28 July 2015

Úprimnú sústrasť rodine pilota vyjadril aj prezident Andrej Kiska. Kisku o tragickej nehode informoval minister obrany Martin Glváč.

„Tak ako pred pár dňami pri havárii záchranárov, aj teraz ostáva veľa otázok, prečo sa to muselo stať. Ale žiadna odpoveď nevráti dieťaťu otca a manželke muža,“ povedal prezident.

Vrtuľník privolaný zo strediska Poprad previezol do prešovskej nemocnice jedného zraneného muža s polytraumou. Košickí leteckí záchranári ošetrili a previezli do nemocnice v Košiciach druhého, 38-ročného raneného muža. Oboch zranených pilotov čaká operácia. Na pomoc bol vyslaný aj vrtuľník VZZS ATE z Banskej Bystrice. Tretí člen, ktorý sa nachádzal na palube havarovaného vrtuľníka, však nehodu neprežil.

Podľa hovorkyne prešovskej nemocnice Renáty Cenkovej je pacient hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, má združené poranenia brucha, panvy a dolných končatín. Jeho stav si vyžadoval urgentný operačný zákrok, ktorý momentálne podstupuje. Je stále v kritickom stave.

Hovorkyňa UN v Košiciach Ladislava Šustová informovala, že muž utrpel ťažký úraz a bude pripravovaný na operáciu. Predbežne sa dá podľa nej povedať, že je v stabilizovanom stave.

Pády vrtuľníkov na Slovensku

20. októbra 1977 - Pri havárii vrtuľníka na bratislavskom letisku zahynula manželka vtedajšieho československého prezidenta Viera Husáková. Vrtuľník ju prevážal po zranení, ktoré utrpela v Bardejovských kúpeľoch, do nemocnice v Bratislave. Pri zlom počasí a hmle nezvládol pilot Milan Fabík pristávací manéver a havaroval. Spolu s Vierou Husákovou neprežila pád lietadla celá štvorčlenná posádka, vrátane pilota.

25. júna 1979 - Počas záchrannej akcie v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách havaroval vrtuľník letky Federálneho ministerstva vnútra Mi-8. Priamo na mieste prišli o život prvý pilot Vladimír Bačák, palubný mechanik Václav Dvořák a záchranári Bernard Jamnický, Štefan Estočko, Martin Hudák a Pavol Húska. V popradskej nemocnici o niekoľko dní neskôr zomrel na následky zranení aj záchranár Milan Kriššák. Z deviatich členov posádky prežili výbuch helikoptéry dvaja - druhý pilot Svätopluk Nitsch a záchranár Ladislav Janiga.

16. mája 1997 - V priestore Vysokých Tatier spadol vrtuľník Alouette, patriaci Leteckej záchrannej službe. K usmrteniu osôb nedošlo, iba k stredne ťažkým zraneniam.

1. januára 1998 - V Bratislave medzi Poliankami a Karlovou Vsou sa zrútil vrtuľník Leteckej záchrannej služby. Medzi piatimi obeťami boli aj pilot, ošetrujúca sestra a lekár, ako aj dvojdňové dievčatko, ktoré prevážali z nemocnice v Dolnom Kubíne na operáciu na bratislavské Kramáre.

24. decembra 2002 - V Bosne havaroval slovenský vojenský vrtuľník Mi-17 z mierovej misie SFOR. Príčinou bolo zlé počasie a nízky let. Dvaja piloti sa vážne zranili, tretí ľahšie.

9. októbra 2003 - Pri cvičnom lete približne o 12.30 h havaroval v priestore obce Pušovce pri Prešove vrtuľník Mi-17 z 3. leteckej vojenskej základne Prešov. Všetci štyria členovia posádky zahynuli. Vrtuľník, ktorý vykonával cvičný let, spadol do lesného porastu.

16. januára 2004 - Vrtuľník leteckej záchrannej služby ATE so sídlom v Poprade havaroval na Donovaloch v okrese Banská Bystrica. Vrtuľník údajne letel do tohto strediska zimných športov z banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice pre zraneného lyžiara. Jeden z trojčlennej posádky utrpel otras mozgu a pomliaždenie hrudnej chrbtice.

2. januára 2006 - Vrtuľník Leteckej zdravotnej záchrannej služby (LZZS) Air-Transport Europe (ATE) typu Augusta A-109K2 havaroval neďaleko Janovej Lehoty v okrese Žiar nad Hronom. Vrtuľník letel na sekundárny let do Žiliny. Obeťami boli pilot, lekár a záchranár.

3. júla 2008 - V Sopotnickej doline pri horehronskom kúpeľnom meste Brusno havaroval vrtuľník ruskej výroby M 17, ktorý približoval pre Štátne lesy, a.s., Banská Bystrica drevo napadnuté podkôrnym hmyzom - lykožrútom. Z trojčlennej posádky dvaja členovia zahynuli, tretieho previezli z ťažkými zraneniami do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

23. septembra 2010 - Na Ružínskej priehrade neďaleko Košíc núdzovo pristál vrtuľník OM-IKM. Stroj, ktorý letel zo západného Slovenska, mal pravdepodobne problémy so smerovou vrtuľou a havaroval. Posádke havarovanej helikoptéry sa nič nestalo, ale podľa technikov sa ľudia na palube druhýkrát narodili.

3. marca 2013 – Výletný vrtuľník so štyrmi pasažiermi na palube spadol o 17.13 h do rieky Váh v katastri slovenskej obce Šintava v okrese Galanta. Troch pasažierov vyslobodili, jedna osoba zostala zakliesnená vo vnútri. Pri nehode utrpel smrteľné zranenie 14-ročný mladík, syn pilota. Stroj sa pri páde rozlomil na dve polovice. Prvú, ktorá zostala v strede toku, hasiči pritiahli k brehu. Druhú časť silný prúd vody odniesol ďalej a tam ju vytiahli.

21. apríla 2013 – Neďaleko trnavského letiska Aero klubu spadol vrtuľník. Jedna osoba pri nehode zahynula, druhá utrpela ťažké zranenia. Vrtuľník spadol v katastri mesta Trnava približne o 10.40 h. Dvojmiestny vrtuľník pilotoval 56-ročný muž z Hlohovca, ktorý pád stroja neprežil. Ďalší pasažier, 53-ročný muž zo Senca, bol vrtuľníkom prevezený do bratislavskej nemocnice.

11. októbra 2014 – Na súkromnom heliporte pri Tatralandii v okrese Liptovský Mikuláš sa popoludní stala nehoda malého vrtuľníka. Zranila sa pri nej jedna osoba. Pád menšieho vrtuľníka nahlásili o 16.50 h. K havárii vrtuľníka typu Ch-7 kompress došlo pri štarte alebo pri pristávaní.

17. júla 2015 - V Slovenskom raji sa zrútil záchranársky vrtuľník. Nehoda si vyžiadala štyroch mŕtvych, zahynuli pilot, lekár, záchranár a člen Horskej záchrannej služby. Počas letu sa vrtuľník zachytil o drôty a spadol do rieky Hornád. Stroj patril spoločnosti ATE. Chlapec, ktorého šla posádka vrtuľníka zachraňovať, spadol dole z chodníka smerom k Hornádu, mal zlomeninu dolnej končatiny. Hneď, keď sa stalo nešťastie, vyslali ďalšiu skupinu, ktorá ho z terénu vyslobodila.

01 - Modified: 2007-08-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Postavia závod na trezory
01 - Modified: 2024-03-29 22:51:07 - Feat.: - Title: V talianskych Apeninách zomrela česká turistka. Zrútila sa, keď si chcela urobiť fotografie 02 - Modified: 2024-03-19 10:47:25 - Feat.: - Title: Nemeckú statičku, ktorá mala chybne naprojektovať most, súd uznal za nevinnú 03 - Modified: 2024-02-27 08:28:19 - Feat.: - Title: V Kirgizsku zomreli traja Česi a jeden Slovák. Pochovala ich lavína, nepomohla ani resuscitácia 04 - Modified: 2024-02-23 10:00:00 - Feat.: - Title: Tragický príbeh šéfa Segwayu. O život ho pripravil jeden z jeho strojov, spadol na ňom z vysokého útesu 05 - Modified: 2024-02-13 09:00:00 - Feat.: - Title: Prívalová vlna brala so sebou dospelých aj deti, 50 umrelo. Najväčšia povodňová tragédia zasiahla dedinku Jarovnice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:30