StoryEditor

Chyba vlády či chorý človek. Kauzu Lipták hodnotia slovenské osobnosti (anketa)

10.02.2015, 18:15
Autor:
redred
Slovenských osobností, podnikateľov, politikov či bývalých ministrov zdravotníctva sme sa pýtali nato, či dary pre lekárov považujú za korupciu.

Sú podľa vás dary pre lekárov od pacientov v poriadku alebo to beriete ako prejav korupcie?
 

Zuzana Wienk
riaditeľka Aliancie Fair-play

Ak lekári doplácajú na starostlivosť o pacientov, je to, samozrejme, neudržateľné a absurdné. Tento problém určite treba riešiť, ale nie darmi od pacientov. Hrozí tam obrovské riziko konfliktu záujmov a uprednostňovania pacientov, ktorí platia.

Richard Raši
primátor Košíc a bývalý minister zdravotníctva

Ak lekár podmieňuje poskytnutie zdravotnej starostlivosti hradenej z verejného zdravotného poistenia platbou vopred alebo nejakým darom, je to podľa mňa žiadosť o úplatok.

Boris Kollár
biznismen a majiteľ Fun rádia

Na jednej strane je chybou vlády, že tu máme absolútne nedostatočné ohodnotenie lekárov. Toto ide na vrub vlády. Na druhej strane tento lekár je podľa mňa zrelý na psychiatriu, lebo keby mal trochu zdravého rozumu, tak neurobí to, čo urobil. Veď on sa vlastne udal. Toto je ako keby zlodej prišiel na políciu a povedal, že kradne. Tento človek je chorý na hlavu, obhajuje korupciu. Podľa mňa je to čistá korupcia.


Prečítajte si aj: Liptáka bude riešiť špeciálny prokurátor. Prijal som len dary od priateľov, bráni sa lekár
                             Kto na to nemá, má smolu, povedal lekár, ktorý od pacientov prijme 5-tisíc ročne
                             Lekár Lipták pre HN: Celé to bolo zmanipulované, vyšetrovania sa nebojím


Andy Kraus
scenárista

Osobne si myslím, že keď sa pacient chce odvďačiť lekárovi alebo zdravotnej sestričke za dobre vykonaný zákrok a prinesie ako prejav vďaky kvet alebo bonboniéru, nič zlé na tom nie je. Ak je niekto spokojný so službami, ktoré dostane, je prirodzené, že vyjadrí svoju vďaku.

Milan Dragula
lekár a bývalý šéf lekárskej komory
Lekári určite nie sú v takej pozícii, aby museli brať úplatky. Ak však nejaký prijme dar, ktorým nie je podmieňovaná zdravotná starostlivosť, nejde o korupciu. Tou by bolo, ak by si takto vynucoval protihodnoty, a teda napríklad svoju starostlivosť. V tom prípade by už išlo aj o trestný čin.

Peter Pažitný
riaditeľ Health Policy Institute

V súčasnosti je kľúčové, že v zákone nie je nijako zadefinované, za čo, koľko a komu majú ľudia v zdravotníctve platiť.

Peter Makara
prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva

Odsudzujeme každé branie a tiež vynucovanie si úplatku. Takéto nezákonné postupy pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti za protihodnotu považujeme za neetické a nemorálne. Každý lekár musí svojmu pacientovi zabezpečiť adekvátnu zdravotnú starostlivosť, ktorú jeho zdravotný stav vyžaduje.

Ivan Uhliarik
bývalý minister zdravotníctva za KDH

Som šokovaný vyjadreniami pána Liptáka. Z jeho slov to vyzerá, ako keby všetci doktori robili to, čo robí on. Môžem ľudí ubezpečiť, že to tak nie je. Zároveň som prekvapený, že minister zdravotníctva to hneď neriešil, okamžite mal podať trestné oznámenie, a nie čakať na Lipšica.

Dano Dangl
režisér a scénarista

Nikto nie je naivný a všetci vidia, že človek bez úplatku sa v nemocnici pravdy nedovolá. Ale tento pán ako to podal, tak to je výborné. To keby boli nominácie, tak by to vyhral. Jedna vec je na tom najsmutnejšia. Tento doktor totiž popísal to, čo sa tají. Popísal to brutálnym spôsobom, úplne neľudsky a neeticky, ale otvoril ďalšiu tému po referende, ktorá bude rezonovať.

Ján Riapoš
šéf paralympijského výboru

Ak má nejakú mzdu a okrem toho požaduje niečo navyše, tak to je neetické. Podľa mňa v tomto nám žiadna legislatíva nepomôže, ale je to o morálke, motivácii, schopnosti vychovávať do budúcnosti ľudí, ktorí si budú vážiť akýkoľvek príjem. V súčasnosti tento stav treba zadefinovať a pomôcť mu. Najmä v etickej rovine.

Marcel Forgáč
známy moderátor Fun rádia

Zákon hovorí jasne, že v takýchto prípadoch sa jedná o trestný čin. Spomínaný lekár, len pomenoval status quo na Slovensku a povedal na plné ústa, ako to funguje v bežnej praxi. Je celkom evidentné, že v tomto svete existuje veľa právd, o ktorých všetci vedia, ale oplatí sa o nich nehovoriť.

* - citát Marcela Forgáča sme doplnili. Pochybením redakcie bol vykrátený

 

01 - Modified: 2007-03-12 13:40:00 - Feat.: 0 - Title: NASA nestihne odhaliť nebezpečné asteroidy do roku 2020
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman 05 - Modified: 2024-04-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Účinok ako viagra. Problémy s erekciou majú alternatívnu a účinnú verziu terapie, tvrdí štúdia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:24