StoryEditor

7 najdôležitejších otázok a odpovedí o SaSLeaks. Kauze, ktorá pohla Slovenskom

12.06.2016, 00:00

1. O čom hovorí kauza SaSLeaks?
Polícia zadržala študenta Filipa Rybaniča, ktorý je asistentom poslanca SaS Jozefa Rajtára. Ten je podozrivý z toho, že nelegálne prezeral účty ministra vnútra Róberta Kaliňáka. Na základe toho existuje podozrenie, že Kaliňák dostával platby od firmy, v ktorej minulosti pôsobil kontroverzný podnikateľ Ladislav Bašternáka, ktorý čelí podozreniu z daňových podvodov a nadmerným vratkám DPH. Podrobné informácie o obvineniach si môžete prečítať TU.

2. Aká je súvislosť s kauzou Bašternák?

Gro kauzy Bašternák sa týka kontroverzného odpočtu DPH za kúpu bytov v roku 2012. Podnikateľ Ladislav Bašternák si mal vďaka nadmernému odpočtu dépeháčky prilepšiť o dva milióny eur. Jeho firma BL-202 pred štyrmi rokmi kúpila za 12 miliónov eur sedem bytov v bytovke Five Star Residence, ktorá sa nachádza na lukratívnom mieste neďaleko úradu vlády v širšom centre Bratislavy.

Investorom projektu bol kontroverzný podnikateľ Marián Kočner, ktorý má byť Bašternákovým známym. Byty predávala spoločnosť Rent and Wash, za ktorú vystupoval Peter Hrkotáč. Ten získal byty len krátko pred predajom za približne desatinovú cenu. Za podobnú sumu ich mal neskôr predávať aj Bašternák, čo by pre neho znamenalo stratu približne desať miliónov eur.

Po tom, čo si Bašternák uplatnil vratku DPH, prišla kontrola z daňového úradu, ale žiadne nezrovnalosti neobjavila. Baštenrákovi tak vyplatili dva milióny eur. Existuje podozrenie, že peniaze boli vyplatené neoprávnene.

3. Ako prebiehalo vyšetrovanie kauzy Bašternák?

Po tom, ako Ladislav Bašternák požiadal o vratku DPH za kúpu bytov, prišla bežná kontrola daňového úradu. Bolo to totiž v čase, keď mal daňový systém problémy a nová vláda pod vedením Roberta Fica vyhlásila boj proti daňovým únikom. Kontrola daniarov však nenašla nič podozrivé, ale s ich zisteniami nesúhlasila finančná správa. Podľa Denníka N sa príslušníkom finančnej správy mal odpočet zdať podozrivý a suma 12 miliónov za sedem bytov bola podľa nich len na papieri. Zároveň považovali za podozrivé aj to, že Bašternákova firma získala do konca roka 2012 na vratkách takmer šesť miliónov eur. Kontrola z daňového úradu napriek vysokej sume neprišla. Vyšetrovatelia Kriminálneho úradu finančnej správy posunuli vec na Národnú kriminálnu agentúru, ale jej vyšetrovateľka trestné oznámenie odmietla.

4. Kto je vlastne Ladislav Bašternák?

Developer a podnikateľ s nehnuteľnosťami sa prvýkrát zviditeľnil ešte ako konateľ spoločnosti, ktorá v roku 2004 začala načierno stavať budovu na Tupého ulici v Bratislave. Stavba bola označená za najväčšiu nelegálnu stavbu za posledných 20 rokov v Bratislave. Medzi Bašternákových známych sa radia napríklad kontroverzný podnikateľ Marián Kočner, Boris Kollár či bývalý minister dopravy Ján Počiatek. Ten si od Bašternáka kúpil byt v luxusnej bytovke Bonaparte neďaleko Bratislavského hradu. Zároveň podľa týždenníka Plus 7 dní v roku 2012 získal od Bašternáka aj chatu na Donovaloch.

5. Ako je s kauzou spojený Robert Fico?

Prepojenie Fica priamo na sporný odpočet DPH zatiaľ neexistuje. Faktom je, že premiér si od Ladislava Bašternáka prenajíma od októbra 2012 luxusný apartmán práve v komplexe Bonaparte. Ficovu nečinnosť odsudzuje opozícia. V utorok ho vyzvali, aby sa z bytu odsťahoval. „Premiér Fico sa v určitom zmysle dostal do konfliktu záujmov. Spoločnosť by určite privítala, keby sa z bytu podozrivého podnikateľa vysťahoval,“ povedal poslanec za SaS Jozef Rajtár. Minister vnútra Robert Kaliňák obhajoval Fica v rozhovore pre HNtelevíziu s tým, že pri prenájme nikto neskúma pozadie vlastníka nehnuteľnosti.

6. Čo hovoria na kauzu špičky Smeru?

Aj napriek kritike médií a niektorých opozičných strán, že kauza je prepojená s vrcholnými predstaviteľmi Smeru, sa k tomu samotné špičky takmer vôbec nevyjadrovali. V nedávnom rozhovore pre HNtelevíziu minister vnútra Robert Kaliňák povedal, že ide o výmysel. „Kauza vznikla v čase, keď vznikala vláda. Vtedy sme nemali čas sa brániť. Dali sme jasné vyhlásenie, že je to vymyslené. Keď má dnes niekto pocit, že to nebolo v poriadku, celé sa to prešetrí nanovo a prijme sa záver,“ povedal Kaliňák. Robert Fico sa k samotnej kauze nikdy nevyjadril. V komentári pre HN skonštatoval, že byt nevlastní, iba si ho prenajíma. 7. V akom štádiu je vyšetrovanie kauzy?

Po tom, čo sa objavili nové skutočnosti, špeciálna prokuratúra začiatkom tohto roku nanovo otvorila vyšetrovanie prípadu. Do vyšetrovania je zapojená Národná kriminálna agentúra, finančná správa aj špeciálna prokuratúra. Reakcie orgánov na to, v akej fáze je vyšetrovanie, sú však pomerne skromné. „Vyšetrovanie prebieha, vo veci koná vyšetrovateľ, vykonávajú sa úkony,“ povedala hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Viac sme sa nedozvedeli ani od finančnej správy. Podľa jej hovorkyne Patrície Macíkovej finančná správa spolupracuje na prípade s políciou. Samotná polícia do závierky nereagovala. Bašternák mal nedávno podľa Denníka N vyhlásiť pred vyšetrovateľmi, že dvanásť miliónov eur uhradil v hotovosti.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:50